Home » Recepten » Bijgerechten » Falafel met dipsaus

Falafel is een vegetarisch gerecht dat gemaakt is van van gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten, ui en kruiden. Met dit recept maak je het eenvoudig zelf.

Een van de leuke dingen van het maken van een vegetarische recepten blog, is dat ik ook vaak recept-tips van collega’s krijg. Deze keer was de tip om een keer falafel te maken. Falafel is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. En als ik frituren hoor, dan ben ik al om natuurlijk.

Onderstaand recept komt voor een groot deel van een recept van het blog Eten van moeder aarde. Het is ondanks mijn veranderingen prima gelukt en erg lekker geworden. Omdat wij het wat veel vonden heb ik de hoeveelheden wel verminderd.

Dipsaus

Dit recept heeft een dip sausje met yoghurt. Maar als je even op internet zoekt zie je allerlei dingen die je er ook bij kan maken. Salade, groenten, op een pitabroodjes, andere sausjes. Kijk bijvoorbeeld eens hier op vegatopia.nl. Je kan de falafel ook in een pan bakken. Maak ze dan wat platter en doe een flinke laag olie in de pan.

Ingrediënten

Voor ongeveer 16 falafel balletjes:

  • 350 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels gedroogd koriander blad
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje van 5 gram baking soda
  • een paar eetlepels tarwebloem

Ingrediënten voor het sausje (optioneel):

  • 200 milliliter volle yoghurt
  • 0,5 eetlepel gedroogd koriander blad
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel dille
  • peper en zout naar smaak

Falafel balletjes met dipsaus recept

In deze film zie je hoe makkelijk je de falafel balletjes en de yoghurtdipsaus maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Falafel met dipsaus maken

Benodigde tijd: 50 minuten

Zo maak je falafel balletjes met dipsaus:

  1. Een dag van tevoren – kikkererwten weken

    Zet een dag voor je falafel gaat maken de gedroogde kikkererwten in ruim koud water, laat ze ongeveer 12 uur weken. Kijk op de verpakking hoe lang precies.

  2. Kikkererwten afgieten

    Giet de kikkererwten als ze geweekt zijn af en laat ze uitlekken in een vergiet.

  3. Peper en ui snijden. Knoflook uitpersen

    Verwijder de zaden uit de rode peper en snij de rode peper dan in kleine stukjes. Snij ook de ui in kleine stukjes. Pers de knoflook uit. Doe alles in een grote kom.

  4. Citroen raspen

    Rasp de schil van de citroen. Doe de citroenrasp in de kom.

  5. Kikkererwten, koriander, komijn en zout toevoegen

    Doe ook de kikkererwten, de koriander, de komijn en het zout in de kom.

  6. Ingrediënten fijnmalen

    Maal met een staafmixer de ingrediënten fijn. Ga door tot bijna geen grote stukjes meer over zijn.

  7. Baking soda toevoegen

    Strooi dan de baking soda er bij. Kneed alles goed door elkaar.

  8. Balletjes maken

    Om de balletjes te maken neem je een klein beetje van het mengsel in je hand. Knijp er in zodat het sap uit de kikkererwten een beetje vrij komt. Probeer er een balletje zo groot als een bitterbal van te draaien. Lukt dat en kan je ze neerleggen zonder ze uit elkaar vallen, dan is het goed.
    Lukt dat niet, dan moet je het mengsel een beetje droger maken door er lepel voor lepel bloem aan toe te voegen. Controleer na elke lepel of het al lukt om er balletjes van te maken. De balletjes lijken wat slap, maar als je ze neerlegt en het blijft een mooi balletje dan is het goed.

  9. Frituur voorverwarmen

    Verwarm de frituurpan voor naar 180 graden.

  10. Optioneel – dipsaus maken

    Terwijl de frituur opwarmt kan je de dipsaus maken. Meng daarvoor de yoghurt, de koriander, het chilipoeder, 2 geperste tenen knoflook, de dille en naar smaak wat peper en zout.

  11. Falafel bakken

    Bak de bolletjes nu vijf minuten in de frituurpan. Begin eerst met één bolletje, om te zien of het niet uit elkaar valt. Als dat goed gaat frituur je de rest. Doe ze voorzichtig in de pan en niet teveel tegelijk, om er voor te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.

Serveer de falafel met het dip sausje.

Falafel met dipsaus mei 2021 vierkant
Falafel met dipsaus

Meer recepten

Vind je de falafel met dip saus  lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen