Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Toch valt de prijs in het voorjaar best mee. Dat is dus het beste moment om dit recept voor asperges met Hollandaisesaus te koken.
Als je dit leest, dan is de kans groot dat het voorjaar is. De folders van de supermarkten staan dan vol met asperges. Witte asperges waarschijnlijk. Een hele bijzondere groente met een herkenbare smaak. Veel mensen houden er van.
Zelfs onze kinderen vinden asperges lekker, terwijl ze toch best een bijzondere smaak hebben. Blijkbaar is de opvoeding, dat ze alles moeten proeven, toch goed gekomen!
Hollandaisesaus
Ik combineerde de asperges met Hollandaisesaus. Hollandaisesaus wordt ook wel botersaus genoemd. Niet zo raar want dat is het belangrijkste ingredient. Het is een traditionele warme saus op basis van ei en boter.
Hollandaisesaus past goed bij asperges omdat hij geen hele uitgesproken smaak heeft. Met dank aan Culy.nl voor een tip om de saus met de staafmixer te maken. Slim plan want dan ben je veel sneller klaar. Heb je geen staafmixer, gebruik dan een garde.

Ingrediënten
Asperges voor 4 personen:
- 12 ongeschilde witte asperges (circa 1 kilo)
- zout
- klontje roomboter
- beetje suiker
Hollandaisesaus:
- 2 eierdooiers op kamertemperatuur
- 100 gram ongezouten roomboter
- 0,5 citroen voor 1 eetlepel citroensap
- versgemalen zwarte peper
- zout
Ook handig:
- Staafmixer en kan – hier vind je een goede
Asperges met Hollandaisesaus recept
In deze video zie je hoe je asperges en Hollandaisesaus maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Asperges met Hollandaisesaus maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je asperges met Hollandaisesaus:
- Schil de asperges
Schil 12 witte asperges met een dunschiller rondom. Ga vanaf een paar centimeter onder de kop naar beneden. Pas op dat de asperges niet breken. Leg ze bijvoorbeeld tijdens het schillen op een snijplank. Schil vooral niet te weinig weg. Als er nog wat van de wat drogere buitenkant overblijft, dan wordt het resultaat niet zo lekker. Snij aan de onderkant ook een stuk van 2 centimeter van de asperges af.
- Water met boter, zout en suiker
Pak een (hapjes)pan die zo breed is dat de asperges er plat in kunnen liggen. Of gebruik een speciale aspergepan waar ze rechtop in kunnen staan. Doe er water en een klein klontje roomboter, zout en suiker in. Breng het water dan aan de kook.
- Kook de asperges
Doe de asperges in de pan. Zorg dat ze onder water staan. Kook ze met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten. Ze zijn klaar als je er met een vork makkelijk doorheen prikt.
- Scheid de eieren
Terwijl de asperges koken kan je aan de Hollandaisesaus beginnen. Scheid, als dat nog nodig is, het eigeel van 2 eieren. Doe het eigeel dan in de hoge beker van je staafmixer.
- Smelt de roomboter
Doe intussen ook 100 gram roomboter in een pannetje. Smelt de roomboter tot hij heet, maar nog niet bruin is. Haal de boter dan van het vuur.
- Citroensap, peper en zout bij de eierdooiers
Pers een halve citroen uit. Voeg 1 eetlepel van het citroensap toe aan de eierdooiers. Doe er ook wat peper en zout bij. Laat de staafmixer een minuutje draaien, zodat het ei helemaal losgeklopt is en alles goed gemengd is.
- Boter toevoegen
Giet er dan in een langzaam straaltje, terwijl de staafmixer draait de gesmolten boter bij. Maak de Hollandaisesaus dan op smaak met een beetje zout en versgemalen zwarte peper.
Serveer de asperges op de borden, met wat saus er overheen.

Asperges warmhouden
Nog een kleine tip. Als je wat te snel klaar bent met de asperges, dan kan je ze even in de oven zetten op 50 graden. Niet te lang natuurlijk, want dan drogen ze uit.
Wat eet je bij de asperges?
Asperges zijn de belangrijkste smaakmaker in dit recept, maar het is te weinig voor een hele maaltijd. Dit is wat ik er graag bij maak:
- Voor iedereen een hardgekookt ei (in vieren gesneden).
- Gebakken krielaardappelen
- Een eenvoudige salade van veldsla, tomaat en bosui.
Meer hoofdgerechten
Vind je deze asperges met Hollandaisesaus lekker? Zoek je nog meer recepten? Kijk dan ook even op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.
Hoi Joost, ik doe sinds kort de asperges in de aluminiumfolie en dan een uur in de oven op 175 graden. Ze garen dan in hun eigen vocht. Dan hebben ze meer smaak en zijn ze goed warm, gaar en niet zo waterig.
Dat lijkt me een hele slimme manier om ze te ‘koken’ Wijnand! Thanks.