0.0 van 0
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Asperges met Hollandaisesaus

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Toch valt de prijs in het voorjaar best mee. Dat is dus het beste moment om dit recept voor asperges met Hollandaisesaus te koken.

Naar het recept

Als je dit leest, dan is de kans groot dat het voorjaar is. De folders van de supermarkten staan dan vol met asperges. Witte asperges waarschijnlijk. Een hele bijzondere groente met een herkenbare smaak. Veel mensen houden er van.

Zelfs onze kinderen vinden asperges lekker, terwijl ze toch best een bijzondere smaak hebben. Blijkbaar is de opvoeding, dat ze alles moeten proeven, toch goed gekomen!

Hollandaisesaus

Ik combineerde de asperges met Hollandaisesaus. Hollandaisesaus wordt ook wel botersaus genoemd. Niet zo raar want dat is het belangrijkste ingredient. Het is een traditionele warme saus op basis van ei en boter.

Hollandaisesaus past goed bij asperges omdat hij geen hele uitgesproken smaak heeft. Met dank aan Culy.nl voor een tip om de saus met de staafmixer te maken. Slim plan want dan ben je veel sneller klaar. Heb je geen staafmixer, gebruik dan een garde.

Hollandaisesaus bij asperges recept
Hollandaisesaus

Wat eet je bij deze asperges?

Asperges zijn de belangrijkste smaakmaker in dit recept, maar het is te weinig voor een hele maaltijd. Dit is wat ik er graag bij maak:

  • Voor iedereen een hardgekookt ei (in vieren gesneden).
  • Gebakken krielaardappelen
  • Een eenvoudige salade van veldsla, tomaat en bosui.

Asperges met Hollandaisesaus

0.0 van 0
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

personen
Totale tijd

40

minuten

Dit recept voor asperges met Hollandaisesaus is een makkelijke basis voor een heerlijke maaltijd met deze bijzondere groente.

Ingrediënten

  • Voor de asperges
  • 12 ongeschilde witte asperges (circa 1 kilo)

  • zout

  • 1 klontje roomboter

  • beetje suiker

  • Voor de Hollandaisesaus
  • 2 eierdooiers op kamertemperatuur

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 0,5 citroen voor 1 eetlepel citroensap

  • zwarte peper

  • zout

  • Ook handig
  • Staafmixer en kan – hier vind je een goede

Recept

  • Asperges maken
  • Schil de asperges
    Schil 12 witte asperges met een dunschiller rondom. Ga vanaf een paar centimeter onder de kop naar beneden. Pas op dat de asperges niet breken. Leg ze bijvoorbeeld tijdens het schillen op een snijplank. Schil vooral niet te weinig weg. Als er nog wat van de wat drogere buitenkant overblijft, dan wordt het resultaat niet zo lekker. Snij aan de onderkant ook een stuk van 2 centimeter van de asperges af.
  • Water met boter, zout en suiker
    Pak een (hapjes)pan die zo breed is dat de asperges er plat in kunnen liggen. Of gebruik een speciale aspergepan waar ze rechtop in kunnen staan. Doe er water en een klein klontje roomboter, zout en suiker in. Breng het water dan aan de kook.
  • Kook de asperges
    Doe de asperges in de pan. Zorg dat ze onder water staan. Kook ze met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten. Ze zijn klaar als je er met een vork makkelijk doorheen prikt.
  • Hollandaisesaus maken
  • Scheid de eieren
    Terwijl de asperges koken kan je aan de Hollandaisesaus beginnen. Scheid, als dat nog nodig is, het eigeel van 2 eieren. Doe het eigeel dan in de hoge beker van je staafmixer.
  • Smelt de roomboter
    Doe intussen ook 100 gram roomboter in een pannetje. Smelt de roomboter tot hij heet, maar nog niet bruin is. Haal de boter dan van het vuur.
  • Citroensap, peper en zout bij de eierdooiers
    Pers een halve citroen uit. Voeg 1 eetlepel van het citroensap toe aan de eierdooiers. Doe er ook wat peper en zout bij. Laat de staafmixer een minuutje draaien, zodat het ei helemaal losgeklopt is en alles goed gemengd is.
  • Boter, zout en peper toevoegen
    Giet er dan in een langzaam straaltje, terwijl de staafmixer draait de gesmolten boter bij. Maak de Hollandaisesaus dan op smaak met een beetje zout en versgemalen zwarte peper.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de asperges op de borden, met wat saus er overheen. En optioneel wat bijgerechten zoals gebakken krielaardappelen, ei en salade.

Asperges warmhouden

Nog een kleine tip. Als je wat te snel klaar bent met de asperges, dan kan je ze even in de oven zetten op 50 graden. Niet te lang natuurlijk, want dan drogen ze uit.

Meer hoofdgerechten

Vind je deze asperges met Hollandaisesaus lekker? Zoek je nog meer recepten? Kijk dan ook even op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Asperges met Hollandaisesaus en ei recept mei 2020 800x800
Asperges met Hollandaisesaus en ei

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen