0.0 van 0
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas

De meeste kaasfondue recepten zijn een mix van kaas met wijn. Maar dat hoeft helemaal niet! Je kan ook een heerlijke kaasfondue met bier maken. Ik maakte deze Bier kaasfondue met Belgisch bier en romige Belgische abdijkaas.

Een bier kaasfondue is niet alleen leuk voor de afwisseling. Ik vind deze combinatie met La Chouffe bier en Père Joseph abdijkaas misschien nog wel lekkerder dan een fondue met wijn.

Abdijkaas

In de supermarkt is het wel even zoeken naar abdijkaas tussen de buitenlandse kaasjes. Gelukkig kom je met Google en je smartphone een heel eind. Ik kocht Père Joseph omdat er “zacht pikant en romig” op stond. Dat klinkt goed toch? Verder voegde ik ook Nederlandse jong belegen kaas toe. Samen is het een lekkere combinatie.

Blond bier

Blond bier past heel goed bij de milde kazen van deze kaasfondue. Ik kocht La Chouffe, omdat ik dat een van de lekkerste blond biertjes vind. Zo kon ik het resterende bier mooi de rest van de avond drinken.

Dips voor de fondue

Als dips kan je van alles kopen. De dips bij het recept zijn een dus maar een suggestie. Ik vind het altijd erg lekker om met brood te dippen, dus daarvan koop ik altijd het meeste. Vul het aan met dingen die je lekker vindt in combinatie met kaas. Koop bijvoorbeeld appel, komkommer, paprika en snoeptomaatjes. Die zijn niet alleen lekker als dips, maar ook om gewoon los op te eten.

Ga je fonduen met kinderen? Maak je niet al te druk over de alcohol. De fondue wordt langdurig gekookt en alcohol verdampt eerder dan water. Wat je uiteindelijk eet bevat dus nog maar weinig alcohol.

Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas

0.0 van 0
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

personen
Totale tijd

30

minuten

Weet je dat je ook met bier een heerlijke kaasfondue kan maken? Ik maakte deze Bier kaasfondue met Belgisch bier en Belgische abdijkaas.

Ingrediënten

  • Voor de kaasfondue
  • 300 gram abdijkaas (bijvoorbeeld: Père Joseph, Passendale, Floreffe)

  • 300 gram jong belegen kaas

  • 330 milliliter blond bier (bijvoorbeeld La Chouffe blonde)

  • 1 teen knoflook

  • 2 eetlepels maizena

  • 1 theelepel mosterd

  • versgemalen zwarte peper

  • Om mee te dippen bijvoorbeeld
  • brood (bijvoorbeeld: stokbrood, ongesneden desembrood, donkerbruin stokbrood)

  • 250 gram cherry tomaatjes

  • 2 paprika’s

  • 1 appel

  • 1 komkommer

  • Ook nodig
  • fonduepan – koop er een bij Bol

Recept

  • De dips klaarzetten
    Begin met het snijden van de dips. Verwijder de zaadlijsten van 2 paprika’s. Snij ze dan in grove stukken. Halveer 1 komkommer over de lengte. Snij hem dan in halve rondjes. Schil 1 appel en verwijder het klokhuis. Snij hem in blokjes. Ook het brood snij je in stukken. De 250 gram cherry tomaatjes kan je zo op tafel zetten.
  • Fonduepan inwrijven met knoflook
    Halveer de knoflookteen en wrijf de binnenkant van je fonduepan er mee in.
  • Maizena en bier
    Doe 2 eetlepels maizena en 4 eetlepels bier in een kommetje. Meng het met een vork door elkaar. De restende 270 milliliter blond bier schenk je in de fonduepan.
  • Kazen raspen
    Haal de korst van de 300 gram abdijkaas en 300 gram jong belegen kaas. Rasp de kazen met een grove rasp kleine.
  • Kaas in het bier smelten
    Breng het bier aan de kook en draai het vuur dan lager. Roer beetje bij beetje de kaas door het bier, tot alle kaas gesmolten is.
  • Maïzenapapje erbij
    Roer dan het maïzenapapje door het kaasmengsel. Laat het geheel nog 3 minuten zachtjes doorkoken terwijl je het roert.
  • Mosterd en peper toevoegen
    Breng de bier kaasfondue op smaak met wat ongeveer 1 theelepel mosterd en wat versgemalen zwarte peper.

Recept video

Opmerkingen

  • Zet de fonduepan op tafel op een warmhoudplaatje of fonduebrander.

Meer recepten met kaas

Vind je de Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten met kaas op Eetman. Bijvoorbeeld deze salade met abdijkaas en vijgen.

Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas recept
Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen