5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Blauwe bessentaart

Heb je trek in een Amerikaanse blueberry pie met een Nederlandse twist? Dan moet je deze lekkere blauwe bessentaart eens proberen. Alleen voor de heerlijke baklucht in huis zou je hem al maken. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat deze bessentaart gewoon heerlijk is.

Ik krijg thuis nog wel eens wat kritiek, dat ik zonder op de aanbiedingen te letten mijn boodschappen doe. Zonder op de prijs te letten maak ik mijn boodschappenlijstje en daarna loop ik een willekeurige supermarkt in.

Folders

In samenwerking met Kupino besloot ik het eens om te draaien. Niet mijn boodschappenlijst, maar de aanbiedingen uit de Lidl folder zouden de basis van mijn recept worden. Wat denk je dat er in de aanbieding was: blauwe bessen. Terwijl die normaal toch behoorlijk aan de prijs zijn. Een perfect moment om een blueberry pie te maken. Oftewel een blauwe bessentaart.

Blueberry pie met Nederlandse twist

Wat is de grootste ergernis bij het maken van taarten? Nou ja ergernis van mij dan in ieder geval: je eindigt altijd met net te weinig deeg om lekker relaxed de bodem en de wanden te bedekken. Om over dat mooie ruitpatroon op de taart nog maar niet te spreken. En dat terwijl de rand ook een van de lekkere dingen van een taart is. Dat probleem heb ik in dit recept opgelost door net wat meer deeg te maken op basis van mijn recept voor Appeltaart. Makkelijk en lekker dus.

Voor de blauwe bessenvulling ben ik naar Amerikaanse recepten gaan kijken. Blueberry pie is volgens mij een traditionele taart uit dat land. Ik koos voor de vulling van Sallysbakingaddiction. Het resultaat: een Amerikaanse taart met een Nederlandse twist.

Blauwe bessentaart

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Een blauwe bessentaart maken is niet moeilijk. Met dit recept maak je deze heerlijke Amerikaanse ‘blueberry pie’ met weinig ingrediënten.

Ingrediënten

  • Voor het deeg
  • 150 gram ongezouten roomboter

  • 300 gram bloem + wat bloem om te bestuiven

  • 2 eieren

  • 50 gram witte basterdsuiker

  • 0,25 theelepel zout

  • 1 klontje roomboter om de vorm in te vetten

  • Voor de blauwe bessen vulling
  • 1 kilo blauwe bessen

  • 150 gram kristalsuiker

  • 30 gram maizena

  • 1 eetlepel citroensap

  • 0,5 theelepel kaneel

  • 1 ei

  • 1 eetlepel melk

  • Ook nodig
  • vorm van 28 centimeter diameter en 3,5 centimeter hoog

Recept

  • Roomboter snijden
    Doe 150 gram nog koude roomboter rechtsreeks uit de koelkast in een flinke kom. Snij de boter dan met twee messen in stukjes.
  • Deeg maken
    Doe dan ook 300 gram bloem, 2 eieren, 0,25 theelepel zout en 50 gram witte basterdsuiker in de kom. Kneed het geheel tot een grote deegbal. Leg die afgedekt met wat folie een half uur in de koelkast.
  • Vulling maken
    Pak een kom en meng daarin 1 kilo blauwe bessen, 150 gram kristalsuiker, 30 gram maizena, 0,5 theelepel kaneel en 1 eetlepel citroensap.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  • Boter op vorm
    Beboter de vorm met een klontje roomboter.
  • Bodem bedekken
    Strooi wat bloem op het aanrecht en doe ook wat op de deegroller. Rol dan driekwart van het deeg uit tot het groot genoeg is om de bodem en de rand van de vorm mee te kunnen bedekken. Bedek dan de bodem en de rand van de vorm met het deeg.
  • Vullen
    Schep de vulling in de vorm. Let op dat je het sap dat in de kom is gelopen niet mee schept.
  • Ruitpatroon maken
    Strooi weer wat bloem over het aanrecht en rol daarover de rest van het deeg uit. Snij daar dan repen van twee centimeter breed van. Leg die repen gelijkmatig verdeeld over de blauwe bessen vulling heen, zodat een mooi ruitpatroon ontstaat.
  • Randen besmeren
    Doe 1 ei en 1 eetlepel melk in een kommetje en klop het los. Besmeer met een kwastje de deegrepen en de rand van de taart met wat van het ei-mengsel.
  • Bakken
    Zet de blauwe bessentaart op een bakplaat midden in de oven. Bak hem eerst 20 minuten op 200 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 175 graden en bak de taart nog eens 25 minuten.

Recept video

Opmerkingen

  • Laat de taart 2 uur afkoelen op kamertemperatuur.

Meer recepten

Vind je dit recept voor de blauwe bessentaart lekker en hou je van bakken? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere bakrecepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens naar de pagina met alle recepten voor snacks en gebak.

Blauwe bessentaart recept 800x800
Blauwe bessentaart

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen