0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Bulgur met groenten en bonen

Ken je bulgur? Bulgur lijkt een beetje op couscous, maar wordt net iets anders gemaakt. Je kan het snel koken en dan heb je een soort rijstvervanger met een beetje noot achtige smaak. In deze bulgur met groenten en bonen meng je de bulgur met gegrilde tomaten, courgette en kikkererwten. Maar ook met zwarte bonen, linzen, mais en feta. Voor iedereen zit er dus wel wat lekkers in!

Naar het recept

Dit recept met bulgur is gebaseerd op een lekker recept voor parelcouscous met krokante kikkererwten, geroosterde groenten en Griekse feta dat ik op HelloFresh.nl tegen kwam. Ik maakte er een mooie variatie op, met daarin onder andere bulgur, in plaats van de parelcouscous. Het resultaat is een lekker warm hoofdgerecht, vol met gezonde ingrediënten.

Ik gebruikte fijne bulgur, met een wat kleinere korrel. Die hoeft maar kort te koken. Gebruik je normale bulgur, dan moet je die een minuut of tien koken. Verder is het recept voor 8 personen. Dat is best veel, maar je kan het prima een dag later opwarmen. Gewoon een klein scheutje water erbij en langzaam opwarmen.

Bulgur met groenten en bonen

0.0 van 0 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

8

personen
Totale tijd

45

minuten

In deze bulgur met groenten en bonen zitten tomaten, courgette, bonen, kikkererwten en nog veel meer. Voor iedereen zit er wat lekkers in!

Ingrediënten

  • 310 gram blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 gram)

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 2 courgettes

  • 250 gram cherrytomaten

  • 2 theelepels tijm

  • 500 milliliter water

  • 1 groentebouillonblokje

  • 300 gram fijne bulgur

  • 6 bosuien

  • 200 gram blikje zwarte bonen (uitlekgewicht 130 gram)

  • 160 gram blikje linzen (uitlekgewicht 130 gram)

  • 150 gram blikje mais (uitlekgewicht 140 gram)

  • 2 tenen knoflook

  • 200 gram fèta

  • 7 eetlepels olijfolie extra vergine

  • peper naar smaak

  • zout naar smaak

Recept

  • Kikkererwten schoonmaken
    Spoel de kikkererwten schoon. Dep ze dan droog met een keukenrol of theedoek.
  • Kikkererwten op de bakplaat
    Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Verdeel de kikkererwten over 1/3van de bakplaat. Bestrooi de kikkererwten met het paprikapoeder, besprenkel met ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en schep om.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  • Courgette en tomaten snijden
    Snij de courgette in de lengte doormidden en snij hem vervolgens in plakken. Snij de cherrytomaten in tweeën.
  • Courgette en tomaten op de bakplaat
    Verdeel de courgette en de cherrytomaten over de rest van de bakplaat. Strooi de tijm er overheen. Besprenkel met ongeveer 3 eetlepels van de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schep ook deze groenten een beetje om.
  • 20 Minuten bakken
    Bak de groenten en de kikkererwten 20 minuten in de oven, of tot ze krokant en goudbruin kleuren. Schep halverwege om.
  • Bulgur koken
    Kook intussen 500 milliliter water en meng het groentebouillonblokje er doorheen. Voeg de bulgur aan de pan toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bulgur voor ongeveer 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Bulgur wegzetten
    Na ongeveer 7 minuten is het water opgenomen door de bulgur. Je ziet dan een soort van kuiltjes in de bulgur. Haal de pan van het vuur. Maak de bulgur even los met een lepel en zet hem dan met de deksel op de pan weg.
  • Bonen, linzen en mais
    Laat de zwarte bonen, linzen en mais uitlekken en zet ze dan samen apart.
  • Bosui en knoflook snijden
    Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Snij de knoflook fijn.
  • Knoflook en het wit van de bosui bakken
    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de bosui 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Bonen, linzen, mais, bulgur, courgette en tomaat meebakken
    Voeg dan de zwarte bonen, linzen en mais toe schep het geheel om, tot het warm is. Schep dan ook de bulgur er doorheen. Voeg dan ook de gegrilde courgette en tomaat toe. Schep het door elkaar.
  • De helft van de fèta erdoor
    Snij de fèta in blokjes. Haal de pan van het vuur. Schep de helft van de fèta door de inhoud van de pan.
  • Serveren
    Serveer de bulgur dan in een kom of diep bord. Garneer met de kikkererwten, het groene deel van de salade ui en de overige fèta.

Recept video

Meer hoofdgerechten?

Vind je deze bulgur met groenten en bonen lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere hoofdgerechten op Eetman.nl. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten. Of kijk eens naar deze bulgur salade met yoghurt dressing.

Bulgur met groenten en bonen recept 800x800
Bulgur met groenten en bonen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen