Home » Recepten » Hoofdgerechten » Chilaquiles ovenschotel met salsa saus en bonen

Ken je Chilaquiles? Het is een gerecht waar je waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord hebt. Deze chilaquiles ovenschotel met salsa saus bonen en ei is een variatie op het traditionele Mexicaanse recept. Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten. Comfort food waar je zeker van gaat genieten!

Wat zijn chilaquiles?

Erg bekend in Nederland zijn chilaquiles niet. Ik werd erop gewezen in een reactie bij een recept op mijn Youtube kanaal. Mexicanen eten het graag als ontbijt of als brunch. De basis zijn in punten gesneden en gefrituurde tortilla’s, met daarop groene of rode salsa saus en erbij wisselende bijgerechten. Klinkt goed toch?

Ovenschotel

Omdat ik niet op zoek was naar een ontbijt, maar naar een hoofdgerecht heb ik er een ovenschotel van gemaakt. Geïnspireerd op het recept voor chilaquiles, maar toch ook best wel anders.

Ik heb er wat op tegen om een pan vol olie te verspillen om tortilla’s te frituren. Daarom bakte ik ze in de oven en dat werkte prima. Verder zijn de extra’s geen bijgerecht. Ze zitten als laagjes in de schotel: tortilla’s, salsa saus, bonen, mais en lekker veel kaas.

Het resultaat: een soort lasagne met tortilla’s en heerlijke vulling. Met gebakken ei er bovenop om het helemaal af te maken.

Ingrediënten

Chilaquiles ovenschotel voor 4 personen:

  • 8 kleine naturel tortilla’s (320 gram)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook 
  • 1 rode peper
  • 4 Roma tomaten
  • 125 gram gegrilde rode paprika uit pot
  • 1 paddenstoelen bouillonblokje
  • 400 gram blik zwarte bonen
  • 150 gram blik mais
  • 250 gram jong belegen kaas
  • 4 eieren

Ook nodig

  • Staafmixer
  • Oven

Chilaquiles ovenschotel met salsa saus recept

In deze film zie je hoe deze ovenschotel met tortilla’s, bonen, kaas en ei maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Chilaquiles ovenschotel met salsa saus maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je deze ovenschotel:

  1. 1 dag van tevoren: tortilla’s snijden en drogen

    Maak een stapel van 8 kleine tortilla’s. Snij ze in 8 gelijke punten. Verdeel de stukjes over 2 bakplaten. Laat ze één dag staan, zodat ze wat uitdrogen.

  2. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 180 graden.

  3. Tortilla’s invetten en bakken

    Doe de stukjes tortilla in een slakom. Voeg 2 eetlepels zonnebloemolie toe. Hussel ze met je handen door elkaar, tot de tortilla stukjes allemaal met een dun laagje olie bedekt zijn.

  4. Tortilla’s bakken

    Verdeel de tortilla’s weer over de twee bakplaten. Zet die 8 minuten op 180 graden in de oven. Wissel dan de bovenste met de onderste bakplaat. Zet ze dan nogmaals ongeveer 8 minuten in de oven, totdat ze gaan verkleuren. Tijdens het bakken ga je verder met de volgende stappen.

  5. Groenten voor rode salsa saus fijnmalen

    Snij eerst de groenten: 2 middelgrote uien in kwart ringen, 1 rode peper in halve ringen, 3 tenen knoflook in plakjes, 4 Roma tomaten in grove stukken en 125 gram gegrilde rode paprika uit pot in stukjes. Doe alles in een pan.

  6. Bouillon toevoegen en koken

    Voeg 1 paddenstoelen bouillonblokje en 200 milliliter water aan de pan toe. Maal alles fijn met een staafmixer. Kook de rode salsa saus dan 8 minuten. Af en toe roeren. Tijdens het koken ga je verder met de volgende stappen.

  7. Zwarte bonen en mais schoonspoelen

    Doe de inhoud van een 400 gram blik zwarte bonen en een 150 gram blik mais in een vergiet. Spoel ze schoon met koud water.

  8. Kaas raspen

    Rasp 250 gram jong belegen kaas met een grove rasp.

  9. Ovenschaal vullen

    Verdeel ongeveer een kwart van de 250 gram tortilla’s over de bodem. Verdeel daar een kwart van de salsa saus, een kwart van de zwarte bonen en mais en een kwart van de geraspte kaas overheen. Herhaal dit tot alles op is.

  10. 15 minuten bakken

    Indien nodig: warm de oven weer naar 180 graden. Zet de schaal erin en bak het 15 minuten. Haal dan de schaal eruit, maar laat de oven aanstaan.

  11. Eieren erop

    Duw met een lepel 4 ondiepe kuiltjes in het oppervlak. Breek in elk kuiltje een ei.

  12. 12 minuten bakken + 6 minuten koelen

    Zet de schaal weer 12 minuten in de oven, tot het eiwit hard begint te worden. Haal de schaal dan uit de oven en laat hem nog ongeveer 6 minuten staan tot het eiwit helemaal gestold is.

Chilaquiles ovenschotel met salsa saus bonen en ei

Meer recepten

Vind je deze ovenschotel met bonen, mais en ei lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere hoofdgerechten op Eetman. Bijvoorbeeld deze Mexicaanse tortilla ovenschotel.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen