3.7 van 3 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Chips maken recept

Wie houdt er nu niet van lekkere knapperige chips? Ze in de winkel kopen is natuurlijk het makkelijkst, maar je kan ook zelf chips maken. Sterker nog chips bakken is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als je dit recept volgt.

Naar het recept

Ik had er zelf nog niet zo over nagedacht, maar mijn zoons natuurlijk wel. In de lange zomervakantie konden ze momenten van verveling mooi verdrijven door zelf chips te bakken. Een leuk klusje en veel mensen zullen alle ingrediënten wel gewoon in huis hebben.

Om de aardappelen in dunne plakjes te snijden gebruik je het liefste een mandoline. Dan worden ze mooi gelijkmatig dun. Heb je geen mandoline? Snij je aardappels dan met een rasp, of een scherp mes. Zelfs met de dunschiller kan je mooie nog dunnere plakjes maken.

Heb je geen zin om de aardappels te schillen? Dat is ook niet per se nodig. Sommige mensen vinden het extra lekker als er nog wat schil aan zit.

Kruiden voor chips

Bij het kruiden kan je een beetje je fantasie gebruiken. In dit recept gebruikten we paprika en zout. Andere combinaties kan je zelf verzinnen. Bijvoorbeeld zijn ook lekker:

  • Nootmuskaat
  • Italiaanse kruiden
  • Of “Bolognese” met tomatenpoeder, paprikapoeder en uienpoeder

Chips maken recept

3.7 van 3 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

200

gram
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Chips kopen is makkelijk. Maar je kan ook zelf chips maken! Dat is zelfs helemaal niet moeilijk, zeker niet als je dit recept volgt.

Ingrediënten

  • 200 gram aardappelen (liefst vastkokende)

  • zout

  • paprikapoeder (of andere kruiden)

  • Ook nodig
  • 2 droge theedoeken

  • keukenpapier

  • mandoline, rasp, of scherp mes

  • frituurpan – Koop je frituurpan bij Bol.com

Recept

  • Snijden
    Schil alle aardappels. Snij ze dan in dunne plakjes van maximaal twee millimeter dik.
  • Zout water
    Doe koud water in een grote bak. Meng er twee theelepels zout doorheen. Doe de aardappelplakjes erin een laat ze een half uur staan. Daardoor wordt wat extra vocht aan de aardappels onttrokken. Heb je haast, dan sla je deze stap over.
  • Schoonspoelen
    Doe de aardappels dan in een vergiet en spoel het zoute water er met koud water af.
  • Frituurpan warm maken
    Zet de frituurpan alvast aan op 180 graden, dan is hij straks klaar als je hem nodig hebt.
  • Droogmaken
    Leg een droge theedoek op het aanrecht. Verdeel er aardappels overheen tot de theedoek bedekt is. Dep ze dan met een tweede theedoek droog. Doe de droge aardappels in een bak. Herhaal dit tot alle aardappelplakjes droog zijn.
  • Bakken
    Pak een schaal die je met keukenpapier bedekt. Daar kunnen zometeen de gebakken chipjes in. Als de frituur op temperatuur is ga je bakken. Pak een flinke hand aardappelschijfjes en doe die in het vet. Bak ze op 180 graden ongeveer 3 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Het vet stopt dan ook met bubbelen. Doe de chips dan in de schaal met keukenpapier. Herhaal dit tot alle aardappelschijfjes gebakken zijn.
  • Kruiden
    Strooi ongeveer 1 theelepel zout en 1 theelepel paprikapoeder over de chips heen. Schud of schep de chips voorzichtig om, zodat de kruiden er overheen verdeeld worden en de chips niet breekt.

Recept video

Opmerkingen

  • De gebakken en gekruide chips bewaar je in een afgesloten trommel. Bewaar ze niet te lang, want dan zijn ze niet krokant meer.

Meer recepten

Vind het recept om zelf chips te bakken leuk? Dan zoek je vast nog wel meer leuke recepten voor lekkere snacks. Kijk dan eens op de pagina met alle snack recepten van Eetman.nl.

Chips maken recept 800x800
Zelfgemaakte chips

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen