Deze heerlijke creme brulee met kaneel en citroen is een perfect dessert. Maak de creme ruim van tevoren klaar en op de avond zelf hoef je alleen nog maar het karamellaagje te maken. Dat is lekker relaxed.
Creme brulee is een ideaal nagerecht. De creme moet je minimaal een paar uur voor het eten klaar maken. Zo heeft hij genoeg tijd om af te koelen en hard te worden. Vlak voor het eten hoef je alleen het harde karamellaagje erop te maken.
Het moeilijkste aan het maken van creme brulee vond ik altijd om de creme stevig genoeg te maken. Daarom ben ook erg blij met dit extra makkelijke recept. Ik gebruik een trucje uit het recept voor het Spaanse crema Catalana. Met een eetlepel maizena wordt de creme stevig, zelfs zonder hem in de oven te zetten. Dat scheelt tijd en ook heel wat stroom.
Waarmee maak je het suikerlaagje?
Het harde suikerlaagje is een van de meest opvallende delen van de creme brulee. Het is niet moeilijk te maken, als je een goede brander aanschaft. Voor dat karamellaagje gebruik je het beste een speciale koksbrander. Met een beetje oefenen kun je het daarmee mooi egaal krijgen. De kleine brandertjes werken ook, maar vind ik altijd lastig met navullen.
Als je helemaal geen brander hebt, dan kan je het suikerlaagje ook onder de grill karameliseren. In dat geval is het goed opletten: te kort en de suiker is nog niet helemaal gesmolten, te lang en hij is verbrand.
Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen:
- 0,5 liter slagroom
- 100 gram suiker + 8 theelepels suiker
- 2 theelepels vanille aroma
- 1 citroen
- 6 eidooiers
- 1 eetlepel maizena
- snufje zout
- 0,25 theelepel kaneel
Ook nodig:
- 4-6 kleine hittebestendige bakjes
Creme brulee met kaneel en citroen recept
In dit filmpje van 2 minuten zie je hoe je de creme brulee met kaneel en citroen maakt. Daaronder staat de volledige beschrijving in tekst.
De creme brulee maken
Benodigde tijd: 3 uren.
Zo maak je deze makkelijke creme brulee
- Eieren scheiden
Scheid 6 eieren, je hebt 6 eigelen nodig. Het eiwit heb je niet nodig.
- Eigeel en suiker mengen
Doe 100 gram suiker bij het eigeel. Klop het door elkaar met een garde. Doe het mengsel dan in een steelpan.
- Citroenrasp erbij
Rasp de schil van 1 citroen. Doe het rasp in de pan.
- Vanille, kaneel, zout, maizena en slagroom toevoegen
Doe ook 2 theelepels vanille aroma, 0,25 theelepel kaneel, een snufje zout, 1 eetlepel maizena en 0,5 liter slagroom in de pan. Meng het met de garde.
- Custard maken
Laat dit mengsel op middelhoog vuur rustig binden tot een dikke vla. Roer er intussen regelmatig met een garde doorheen.
- In bakjes doen en af laten koelen
Verdeel de custard over 4 tot 6 kleine hittebestendige bakjes. Laat ze afkoelen op het aanrecht. Als ze voldoende koel zijn zet je ze minimaal 2 uur in de koelkast.
- Suiker erop
Vlak voordat je de crème brulee op gaat dienen maak je het suikerlaagje. Strooi over elk bakje een dun laagje van ongeveer 2 theelepels suiker.
- Optie 1: met een brander de suiker verhitten
Als je een brander hebt, dan verwarm je de suiker er voorzichtig mee, tot deze goudbruin wordt. Verplaats de vlam op tijd, zodat de suiker niet te warm wordt en verbrand.
- Optie 2: met de grill de suiker verhitten
Verwarmen van de suiker kan ook in de grill. Verwarm de grill en zet de bakjes eronder. Goed opletten: als de suiker gaat verkleuren, dan moeten de bakjes eruit.

Meer nagerechten
Vind je de creme brulee met kaneel en citroenrasp lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere desserts op Eetman.nl. Kijk dan ook eens op de pagina met alle nagerechten.
[…] Creme brulee […]