Home » Recepten » Nagerechten » Creme brulee

Het perfecte dessert voor een feestelijke maaltijd, dat zou zomaar Creme brulee kunnen zijn. Je kan, sterker nog, je moet het ruim van tevoren klaar maken.

Op de avond zelf hoef je dan alleen nog maar dat lekkere karamellaagje er op te maken. Voor dat karamellaagje gebruik je het beste een speciale brander. Spelen met vuur is immers leuk. Maar belangrijker nog: met een beetje oefenen kun je het heel mooi egaal krijgen.

Als je, even zonder brander zit, dan kan het ook onder de grill. In dat geval is het goed opletten: te kort en de suiker is nog niet helemaal gesmolten, te lang en hij is verbrand.

Ingrediënten

Creme brulee voor 4 personen:

  • 500 milliliter kookroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • poedersuiker

Creme brulee recept

Als voorbeeld staat hier een filmpje van 2 minuten met de korte uitleg. Daaronder staat de volledige beschrijving in tekst.

Het maken van de creme

Scheid het eieren. Het eiwit heb je niet nodig, de eierdooiers wel. Let op dat je geen eiwit door de eierdooiers krijgt. Doe de eierdooiers in een kom. Voeg de basterdsuiker en de vanillesuiker toe. Klop het met een garde door, tot het een egale romige massa is.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Zet een pannetje op een laag vuur en doe er de helft van de kookroom in. Verhit het langzaam tot het 80 graden heet is. Haal het dan van het vuur af.

Giet nu, al roerend met de garde, scheutje voor scheutje de warme room door het eiermengsel. Daarna kun je ook de koude helft van de kookroom er doorheen kloppen.

code

Giet het mengsel in vier oven bestendige bakjes, en zet die in een braadslede. Giet kokend water in de braadslede, zodat de bakjes bijna tot hun rand in het hete water staan.

Zet de braadslede met de bakjes 45 minuten in de oven. Daarna haal je de bakjes uit de oven en laat je ze afkoelen op het aanrecht. Als ze voldoende koel zijn zet je ze minimaal een paar uur in de koelkast.

Het suikerlaagje maken

Vlak voordat je de creme brulee op gaat dienen, strooi je een dun laagje poedersuiker over de crème.

Als je een brandertje hebt, dan verwarm je de suiker er voorzichtig mee, tot deze goedbruin wordt. Verplaats de vlam op tijd, zodat de suiker niet te warm wordt en verbrand.

Eventueel kan dat dus ook in de grill. Verwarm de grill en zet de bakjes er onder. Goed opletten: als de suiker gaat verkleuren, dan moeten de bakjes er uit.

Creme brulee recept
Creme brulee

Meer nagerechten

Vind je de creme brulee lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere desserts op Eetman.nl. Kijk dan ook eens op de pagina met alle nagerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen