0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Bijgerechten » Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus

Zoek je een echt origineel en lekker gerecht voor op de barbecue? Dan weet ik zeker dat je deze Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker vindt.

Naar het recept

Mijn doel bij dit recept was om een perfect vegetarisch barbecue gerecht te verzinnen. Het moest zo lekker zijn, dat het zelfs de meest fanatieke vlees-fan zou verleiden om het te eten. Gelukkig werden de BBQ spiesen ook echt hartstikke lekker. Een soort sjasliek maar dan zonder vlees.

Falafel

De basis werden lekkere gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten, oftewel: falafel. Je kan ze dus al ruim voor de barbecue maken. Bij de barbecue zelf heb je dan een makkie.

Van zichzelf zijn de falafel balletjes al heerlijk, maar warm je ze, samen met wat groenten, op de barbecue op, dan worden ze helemaal perfect.

Knoflooksaus

Het knoflooksausje is optioneel, je kan ook een andere saus kopen of maken. Ik zou het er zelf zeker bij doen. Het is een lekker gekruide saus op yoghurtbasis. De ingrediënten en hoe je de saus maakt staat hier apart beschreven.

Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus

0.0 van 0 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Porties

6

spiesen
Totale tijd

1

uur 

Zoek je een origineel en lekker gerecht voor op de barbecue? Ik weet zeker dat je de Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker vindt.

Ingrediënten

  • 400 gram kikkererwten (1 blik met uitlekgewicht 240 gram)

  • 1 ei

  • 1 flinke ui

  • 1,5 theelepel chilipoeder

  • 2 tenen knoflook

  • 1,5 theelepel gedroogde peterselie

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 2 theelepels paneermeel

  • 1 rode peper

  • 1 snufje zout

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel komijn

  • 1 rode paprika

  • 3 kleine tomaten

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 1 theelepel 1 tijm

Recept

  • Kikkererwten fijnstampen
    Laat eerst een 400 gram blik kikkererwten uitlekken in een vergiet. Stamp daarna de kikkererwten fijn met een aardappelstamper.
  • Ui, knoflook en rode peper toevoegen
    Snij 0,5 ui heel fijn en voeg die toe. Pers dan 1 teen knoflook uit en voeg die toe. Snij tenslotte 1 rode peper, met de zaden er nog in, fijn en voeg ook die toe.
  • Ei, kruiden, paneermeel en bakpoeder toevoegen
    Voeg daarna ook 1 ei, 1 theelepel komijn, 1 theelepel gemalen koriander, 1,5 theelepel gedroogde peterselie, 1,5 theelepel chilipoeder, een snufje zout, 2 theelepels paneermeel en 2 theelepels bakpoeder toe.
  • Mengen
    Stamp alles daarna goed fijn en door elkaar met de aardappelstamper. Het mengsel moet stevig zijn. Als het nog heel erg plakt dan kan je nog een beetje paneermeel toevoegen.
  • Frituurpan voorverwarmen
    Verwarm dan de frituurpan voor op 180 graden.
  • 12 Balletjes maken
    Pak telkens een beetje van het kikkererwten-mengsel. Knijp het tussen je handen samen. Rol dan tussen je handen 12 balletjes ter grootte van een bitterbal. Leg de balletjes voorzichtig in de frituurpan. Bak de balletjes ongeveer 5 minuten.
  • De falafel frituren
    Leg de balletjes voorzichtig in de frituurpan. Bak de balletjes ongeveer 5 minuten. Laat ze daarna op wat keukenpapier uitlekken en afkoelen. Doe niet teveel balletjes tegelijk in de frituurpan, anders plakken ze aan elkaar.
  • Spiesen maken
    Kort voor de barbecue, als de falafel afgekoeld is, kan je de spiesen maken. Snij 1 paprika in stukken van 3×3 centimeter. Snij 3 kleine tomaten in kwarten en verwijder de zaden en het vocht. Snij 0,5 ui in vier stukken en haal die uit elkaar. Maak dan spiesen van de paprika, de falafel, de tomaat en de ui.
  • Spiesen met kruidenolie bestrijken
    Meng 4 eetlepels olijfolie, 1 theelepel tijm en 1 uitgeperste teen knoflook met een vork tot een gladde kruidenolie. Bestrijk de spiesen met de olie.
  • Bak de spiesen op de BBQ
    Rooster de spiesen daarna 6 minuten op de barbecue. Keer ze regelmatig. Als ze klaar zijn, serveer je de spiesen met het dip sausje.

Recept video

Opmerkingen

  • Hou je niet van pittig? Dan kan je eventueel wel de zaden van de peper verwijderen.

Knoflooksaus op yoghurtbasis

Bij de barbecue horen natuurlijk lekkere sausjes. Deze spiesen zijn heerlijk met dit fris gekruide knoflooksausje op basis van yoghurt. Als je de ingrediënten in huis hebt staat het zo op tafel.

Ingrediënten voor het sausje:

  • 200 milliliter volle yoghurt
  • 0,5 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel dille
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de dipsaus

Meng de yoghurt, de gemalen koriander, het chilipoeder, 2 geperste tenen knoflook, de dille en naar smaak wat peper en zout. Klaar!

Meer recepten

Als je de Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker vindt, dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk dan op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus mei 2022 800x800
Falafel BBQ spiesen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen