Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Dat is natuurlijk een beetje een saai en erg Hollands spreekwoord. Toch moet ik toegeven: ik vind een gewone cake, met alleen de meest basis ingrediënten ook echt de meest lekkere.

Stiekem is dit blog ook gewoon mijn receptenboekje voor alles wat ik graag kook of bak. Vroeger hield ik ook een schriftje bij met alles wat ik een keer gemaakt had en lekker vond. En ook ik heb een hele stapel kookboeken in de kast staan met een enorm aantal recepten. Maar dat gezoek daarin voordat je dat ene recept terug hebt gevonden. Wat een gedoe. Dan is je eigen blog met daarin een zoekveld toch ook gewoon veel makkelijker!

In dit geval schrijf ik dus maar eens het meest simpele cake recept op dat ik ken en ook al heel vaak gemaakt heb. Ik noem het maar “gewone cake”. Niks bijzonders, zelfs geen chocolade. Gewoon een cake met bloem, suiker, roomboter, ei, bloem en een beetje vanillesuiker. Een beetje een stevige cake, zoals ik hem het liefste eet.

Ingrediënten

Voor één vanille cake:

 • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • Een beetje boter om de vorm mee in te vetten
 • 200 gram suiker
 • 200 gram bloem
 • Een beetje bloem om de vorm te bestuiven
 • mespuntje zout
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eieren

Gewone cake recept

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Zo maak je deze vanille cake:

 1. Boter een cakevorm in en strooi er dam wat bloem in. Schud de vorm, tot er overal bloem op zit. Gooi het teveel aan bloem weg.

 2. Doe de roomboter, de suiker, het zout en de vanillesuiker in een kom en klop dan alles met een mixer goed door elkaar.

 3. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je het cakebeslag mixt. Doe er pas een nieuw ei bij als het vorige helemaal is opgenomen.

 4. Doe door een zeef beetje bij beetje de bloem bij het cakebeslag, Schep telkens met een spatel alles goed door elkaar.

 5. Schep het beslag dan in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

 6. Je hoeft de oven niet voor te verwarmen. Zet de cake in de oven en zet de oven op 160 graden. Bak de cake in ongeveer 70 minuten tot hij lichtbruin is.

 7. De vanillecake is klaar als je er een satéprikker in steek en geen beslag aan blijft plakken, als je hem er uit haalt.

 8. Laat de cake even afkoelen. Schud hem dan uit de cakevorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Gewone cake recept 1

Meer recepten

Vind je dit recept voor een ouderwetse gewone cake lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere vegetarische recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle recepten voor snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen