Ben je fan van ijskoffie? Je kan je natuurlijk voor je favoriete drankje naar de Starbucks, maar dat hoeft zeker niet. Met extreem weinig moeite kan je zelf deze heerlijke ijskoffie maken met ahornsiroop. Hartstikke lekker en dat scheelt een heleboel euro’s.

Om deze ijskoffie te maken heb je eigenlijk alleen maar een klein beetje geduld nodig. Om ijsklontjes te maken bijvoorbeeld. En de espresso moet natuurlijk even afkoelen. Maar afgezien van daarvan kan iedereen deze lekkere koffie maken.

De smaak van het ijskoffie recept dat hieronder staat is wat mij betreft perfect. Het heeft nog wel lekker dat bittere van de espresso, maar ook als tegenhanger de lekkere smaak van de ahornsiroop en de volle melk. Een hele fijne combinatie.

Ahornsiroop

Een tijd terug nam een neef van me een keer ‘maple syrup’, oftewel in het Nederlands Ahornsiroop, voor me mee uit Canada. Sindsdien ben ik fan van deze zoete stroop van de esdoorn. Niet voor niets noemen ze dit in Canada ‘vloeibaar goud’. Het is vooral zoet, maar heeft ook een beetje bitter en karamelsmaak. Perfect voor ijskoffie dus. Ook omdat het meteen in de espresso oplost, wat lekker makkelijk is.

Wil je geen ahornsiroop gebruiken, dan kan je het in dit recept eventueel vervangen door een beetje rietsuiker.

Ingrediënten

Voor 1 glas ijskoffie:

  • 1 kop espresso
  • 1 eetlepel ahornsiroop (of 0,5 eetlepel rietsuiker)
  • 0,5 espressokop volle melk
  • ongeveer 8 ijsklontjes

Ook nodig:

  • rietjes

IJskoffie maken met ahornsiroop

In deze film zie je hoe makkelijk je zelf ijskoffie maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

IJskoffie met ahornsiroop recept

Benodigde tijd: 20 minuten

Zo maak je ijskoffie:

  1. 1 dag eerder: ijsklontjes maken

    Maak ruim van tevoren 8 ijsklontjes.

  2. Espresso maken

    Pak een glas van 200 milliliter en maak daarin 1 kop espresso.

  3. Ahornsiroop erbij

    Voeg 1 eetlepel ahornsiroop toe (of 0,5 eetlepel rietsuiker). Roer het even door.

  4. 20 minuten wachten

    Laat de espresso met ahornsiroop 20 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.

  5. Volle melk erbij

    Voeg 0,5 espresso kop volle melk toe. Roer het even door.

  6. IJsklontjes toevoegen

    Vul het glas aan met ongeveer 8 ijsklontjes.

Zet een rietje in het glas en je je bent klaar. Drink de ijskoffie meteen op, want als het ijs teveel smelt wordt de koffie waterig.

IJskoffie maken met ahornsiroop 800 vierkant
IJskoffie met ahornsiroop

Nog meer ijskoffie variatie

Op internet heb eens rondgekeken naar andere recepten voor ijskoffie. Zoals altijd is er heel veel variatie mogelijk. De leuke ideeën die ik tegen kwam wil ik zeker met je delen. Probeer ze eens als je wilt variëren op het recept hierboven:

  • Maak de koffie niet zoet met ahornsiroop of rietsuiker, maar gebruik suikerstroop, vanillesuiker of gewone suiker. Of laat de suiker helemaal weg.
  • Vervang de melk en de ahornsiroop door een bolletje vanille-ijs.
  • Maak de ijsblokjes van espresso, zo blijft de ijskoffie lekker als ze smelten.
  • Doe de ijskoffie met de klontjes er nog in een in de blender, of gebruik crushed ijs.
  • Gebruik opgeschuimde melk of slagroom.
  • De afgekoelde espresso nog even kort in de koelkast of vriezer.
  • Gebruik geen espresso maar een dubbele ristretto of oploskoffie.

Meer lekkere drankjes

Vind je deze ijskoffie lekker en zoek je nog meer inspiratie om zelf drankjes te maken. Op deze pagina vind je nog meer lekkere drankjes die je eenvoudig thuis kan maken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen