Home » Recepten » Soeprecepten » Kaas-knoedel soep uit Oostenrijk

In Oostenrijk is deze “kaspressknödelsuppe” enorm populair. Een lekker vullende soep met een fijne hartige smaak. Deze kaas-knoedel soep kan je met dit recept gewoon zelf maken. Zo haal je dat vakantie gevoel eenvoudig naar Nederland.

Afgelopen vakantie in Oostenrijk viel het me ineens op. Op zo ongeveer elke menukaart was het te vinden: kaspressknödelsuppe. Oftewel soep met daarin gebakken kaas-knoedels. Niet te verwarren met noedels want dit is echt iets anders. De knoedels zijn gemaakt van oud brood, kaas, ui, ei, wat melk en peterselie. Maak er bolletjes van, duw ze een beetje plat. Bak ze aan beide kanten en klaar zijn de kaspressknödel. Oftewel in het Nederlands: plat geduwde kaas-knoedels.

Als brood gebruikte ik wit desem brood. Hartstikke lekker, maar je kan natuurlijk ook gewoon witbrood gebruiken. Oud brood is het beste voor dit recept. Heb je vers brood, leg het dan een tijdje op het aanrecht om een beetje uit te drogen. Dat heeft hetzelfde resultaat.

Wil je de soep nog meer Oostenrijks maken? Gebruik dan echte Oostenrijkse bergkaas of bierkaas. Ik hou persoonlijk meer van Jong Belegen kaas, dus die gebruik ik liever.

De traditionele runderbouillon verving ik door een heldere paddenstoelenbouillon. Die past er perfect bij en is heel makkelijk te maken. Samen met de kaas-knoedels is het een lekker vullende soep.

Bloggen op de iPhone

Terwijl ik dit schreef zat ik in de auto naar Friesland. Ik wilde voor dit recept eens uitproberen hoeveel je inmiddels onderweg met je mobiele telefoon kan. In mijn geval is dat een iPhone 13 pro. De telefoon kan tegenwoordig immers bijna alles en dat is extra handig als je vaak onderweg bent zoals ik.

Voor de foto’s liet ik ook al de spiegelreflexcamera in de kast. In de zoom stand maakt ook de telefoon mooie food foto’s. De video’s voor YouTube maak ik sowieso altijd al met de telefoon. Ik zet hem op een statief en dat werkt prima. Het schrijven van de teksten gaat dus ook makkelijk op de telefoon. De iPhone is niet goedkoop, maar het werkt dan ook allemaal lekker vlot.

Ingrediënten

Kaspressknödelsuppe voor 4 personen:

  • 225 gram oud, wit desem brood
  • 150 gram jong belegen kaas
  • 125 gram champignons 
  • 75 milliliter halfvolle melk
  • 2 kleine uien
  • 40 gram roomboter
  • 8 gram platte peterselie
  • 3 eieren
  • 2 paddenstoelenbouillon blokjes
  • 20 stengels bieslook
  • nootmuskaat naar smaak
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 theelepel tijm

Kaas-knoedel soep uit Oostenrijk recept

In deze film zie je hoe je de Oostenrijkse kaspressknödelsuppe maakt. In de paragraaf na de film lees je het hele kaas-knoedel soeprecept stap voor stap.

Kaas-knoedel soep uit Oostenrijk maken

Benodigde tijd: 50 minuten.

Zo maak je de kaspressknödelsuppe:

  1. Brood en kaas fijnmaken

    Snij 225 gram oud desem brood in kleine blokjes en doe dat in een kom. Rasp 150 gram jong belegen kaas met een grove rasp en voeg die toe.

  2. Melk toevoegen

    Doe 75 milliliter halfvolle melk bij het brood en de kaas. Schep het door elkaar. Dek de kom af en het laat het 15 minuten staan. Schep het mengsel halverwege nog een keer door.

  3. Ui en champignons snijden

    Snij 2 kleine uien in kleine stukjes. Maak 125 gram champignons met een borsteltje schoon en snij ze in plakjes.

  4. De helft van de ui bakken

    Verhit 1 klontje roomboter in een pan. Fruit dan de helft van de gesneden uien glazig.

  5. Doe peterselie, ui, ei en kruiden bij het broodmengsel

    Snij 8 gram platte peterselie fijn. Doe de peterselie, de gebakken ui en 3 eieren bij het broodmengsel. Voeg naar smaak wat nootmuskaat, zout en peper toe. Schep het geheel door elkaar.

  6. Ui bakken

    Pak een pan voor de soep. Smelt daarin 1 klontje roomboter op middelhoog vuur. Bak daarin de rest van de ui drie minuten.

  7. Champignons, tijm en knoflook toevoegen

    Voeg de champignons en 0,5 theelepel tijm toe. Pers 1 teen knoflook uit en voeg dat ook toe. Bak het geheel ongeveer vier minuten.

  8. Bouillon, peper en zout toevoegen

    Voeg dan 1,25 liter heet water en 2 paddenstoelen bouillon blokjes toe. Breng de soep aan de kook en laat hem drie minuten koken. Breng de soep dan op smaak met peper en zout.

  9. Knoedels kneden

    Kneed 12 bolletjes van het mengsel en druk ze iets plat. 

  10. Knoedels bakken

    Verhit ongeveer 3 eetlepels roomboter in een grote koekenpan. Bak de knoedels op middelhoog vuur in 8 minuten goudbruin aan beide kanten.

  11. Bieslook snijden en soep opwarmen

    Snij intussen ongeveer 20 stengels bieslook fijn. Breng de soep weer aan de kook.

  12. Serveren

    Leg in elk soepbord 3 knoedels. Schenk de champignonsoep erover. Strooi daar als garnering de bieslook overheen.

Kaas-knoedel soep | Kasspressknödelsuppe

Meer soeprecepten

Vind je de Oostenrijkse kaas-knoedel soep lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten. Bijvoorbeeld deze aardappelsoep uit Oostenrijk.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen