Home » Drinken » Speciaalbier » Mateo 21 en Santiago 25 bier

Onbekend maakt onbemind. Maar dat hoeft niet! Deze twee bieren van brouwerij Mateo & Barnabas komen uit de Rioja in Spanje. Een land en een streek waarbij je eerder denkt aan wijn dan aan bier. Logisch dus dat ik deze twee Spaanse bieren eens goed wilde proeven. Kortom: tijd voor een kennismaking met Mateo 21 en Santiago 25 bier.

Mateo & Barnabas. Bier gemaakt door een wijnmaker, die zijn liefde voor het bier kreeg na een reis door Zuid-Amerika. Daar kwam hij in aanraking kwam met lokaal gebrouwen smaakvol bier. Thuisgekomen begon hij te experimenteren met brouwen. Later leerde hij in Italië meer over het brouwen van kleinere hoeveelheden bier.

De bieren van deze brouwerij komen in prachtige, bijna champagne achtige flesjes. Alleen daarom worden jij of je gasten al blij als je dit bier op tafel zet. Gelukkig zit het met de smaak ook goed, maar daarover lees je hieronder meer.

Loading...

Mateo 21 en Santiago 25 bier

Mateo 21

Het Mateo bier is volgens de brouwer een Weizenbier met 5,6% alcohol. Het is gebrouwen met een combinatie van gerst en tarwemout. De Matteo is een licht troebel goudgeel bier, heeft weinig schuim en weinig koolzuur.

Mij deed dit bier het meest denken aan een blondbier. Het heeft een fruitige geur, die aan appel doet denken. Een beetje zoet en licht zuur. Het bier is nauwelijks bitter, maar heeft wel een beetje prikkelende afdronk.

Ik denk dat dit een lekker bier is voor wie van een goed blond bier, met een niet al te extreme smaak houdt.

Santiago 25

Het Santiago bier is een ‘Abdij bier’ waarbij in het brouwproces naast gerst en tarwe en natuurlijk hop, ook kaneel, peper, nootmuskaat en suikerriet zijn toegevoegd. De Santiago heeft 7,5 % alcohol is amberkleurig en een beetje troebel. Ook dit bier heeft weinig schuim en weinig koolzuur.

Ik vond de smaak zoet en moutig. De smaak zat een beetje tussen een donkerblond en een trippel bier in.

Dit is een soepel en een beetje traditioneel bier. Het heeft geen extreme smaken, waardoor het veel bierdrinkers aan zal spreken.

Waar koop je Mateo & Barnabas bier?

Wil je zelf de bieren van Mateo & Barnabas proeven? Ze zijn helaas niet makkelijk verkrijgbaar in Nederland, maar worden wel degelijk geïmporteerd. Zo kocht ik ze bij Mijnwijn.eu. Een wijnwinkel dus, dat dan weer wel.

Mateo 21 en Santiago 25 bier

Meer bierreviews

Naast veel recepten vind je ook veel bier reviews op Eetman.nl. Typ maar eens “bier” in het zoekveld, dan zal je ze vinden. Bijvoorbeeld deze:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen