Home » Recepten » Snacks en gebak » Mini Tarte Tatin cupcakes

Ken je de Franse Tarte Tatin; die omgekeerde appeltaart? Ik ben er een grote fan van. Voor de kleine snoepers bedacht ik dit Mini Tarte Tatin cupcake recept. De basis is de heerlijke appelvulling van de normale Tarte Tatin, inclusief de lekkere gekaramelliseerde suiker. Je maakt ze snel en eet ze nog warm op, Een perfecte traktatie voor als je bezoek krijgt.

Tarte Tatin

Tarte Tatin is een heerlijke Franse variant op appeltaart. De appels worden eerst gebakken in een stroop van suiker. Het deeg gaat er pas daarna bovenop. Na het bakken wordt de taart omgekeerd, dus het komt goed met de bodem. Die eindigt netjes onderop.

Deze mini Tarte Tatin zijn anders dan de normale Tarte Tatin. Ze worden in een cupcakevorm gevuld met bladerdeeg gebakken. Die wordt gevuld met appels en de suiker. Er zijn geen lastige stappen en omdraaien is niet nodig. Zo zijn ze makkelijk om te maken en toch superlekker!

Ingrediënten

Voor 8 cupcakes:

  • 75 gram witte basterdsuiker 
  • 30 gram roomboter
  • 3 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 5 vellen bladerdeeg
  • beetje vloeibare boter
  • beetje bloem

Ook nodig:

  • Siliconen cupcakevorm

Mini Tarte Tatin cupcakes recept

In deze video zie je hoe je deze lekkere cupcakes met appel maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Mini Tarte Tatin cupcakes recept

Benodigde tijd: 1 uur en 15 minuten

Zo maak je deze kleine Tarte Tatin:

  1. Bladerdeeg ontdooien

    Haal 5 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en leg ze op het aanrecht om te ontdooien.

  2. Vorm invetten

    Vet 8 vormpjes van de siliconen vorm in met een klein beetje vloeibare boter (of een beetje roomboter).

  3. Appels schillen en snijden

    Schil de 3 appels. Snij ze in vier stukken en verwijder daaruit de klokhuizen. Snij elk stuk ook weer in 4 stukken. Zo eindig je met 3 x 4 x 4 = 48 stukjes.

  4. Karameliseer roomboter en basterdsuiker

    Doe 30 gram roomboter en 75 gram witte basterdsuiker in een koekenpan. Zet de pan op middelhoog vuur. Roer erin tot het suiker en boter mengsel lichtbruin kleurt.

  5. Appels toevoegen

    Zet het vuur iets lager. Doe er dan meteen de stukjes appel in. Schep ze door het suikermengsel. Laat de appels 15 minuten in de pan staan, terwijl je ze af en toe omschept. Haal de pan dan van het vuur.
    Let op: zodra je de appels in de pan doet zal de suiker weer hard worden. Dat is geen probleem. Door het vocht dat uit de appels komt lost de suiker weer op.

  6. Oven naar 200 graden

    Verwarm intussen de oven naar 200 graden.

  7. Maak 8 balletjes bladerdeeg

    Leg intussen ook de 5 ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar. Snij de stapel in 8 even grote stukken. Maak daar 8 balletjes van.

  8. Vul de vormpjes met bladerdeeg

    Als de appels van het vuur zijn ga je de vormpjes vullen met bladerdeeg. Doe wat bloem op het aanrecht. Rol elk bolletje deeg uit tot een rondje van 10 centimeter diameter. Vul daarmee de 8 cupcake vormpjes.

  9. Doe appels en wat sap in de vormpjes

    Doe zes stukjes appel in elk vormpje. Duw de appels een beetje aan. Verdeel het vocht uit de koekenpan over de appels.

  10. 22 minuten bakken

    Bak de mini Tarte Tatin cupcakes 22 minuten op 200 graden. Laat ze dan 20 minuten afkoelen.

  11. Uit de vorm halen

    Maak met een lepel de randen los. Gebruik dan de lepel als schep, om te voorkomen dat de bodem kapot gaat.

Serveer de Tarte Tatin cupcakes bij voorkeur als ze nog een klein beetje warm zijn. Of warm ze even in de magnetron op.

Mini tarte tatin cupcakes dec 2021 vierkant
Mini tarte tatin cupcakes

Meer recepten

Hou je van bakken en vind je deze Mini Tarte Tatin cupcakes een leuk recept? Dan ben je vast benieuwd naar de andere taarten op Eetman.nl. Je vindt ze op de pagina met alle snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen