Penne Napolitana met tomaat, bleekselderij en wortel

Afgelopen zomer at ik in Frankrijk voor het eerst Penne Napolitana. Niet dat het een Frans gerecht is. In tegendeel, het is klassiek Italiaans. We aten in een restaurant in Joyeuse dat vrijwel alleen vegetarische Italiaanse recepten op het menu had staan.

Ook Penne Napolitana is een van die simpele Italiaanse recepten. Zoals vaak zijn het vooral de verse ingrediënten, die het recept lekker maken. De basis zijn in ieder geval lekkere rijpe tomaten. Maar ook de bleekselderij, rode peper, wortel, peterselie, enzovoort koop je bij voorkeur vers. Ik heb wel wat tomatenpuree toegevoegd, voor wat extra tomaten smaak.

Het recept dat ik kookte kwam van Smulweb.nl. Maar op basis van wat andere recepten heb ik er ook knoflook en een rode peper aan toegevoegd. Het resultaat is een lekkere verse pasta. Serveer hem met vers geraspte parmezaanse kaas en zet de perpermolen op tafel.

Eet smakelijk!

Penne Napolitana recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram zeer rijpe tomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 rode peper
  • 2 theelepels suiker
  • 500 gram penne
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 80 gram parmezaanse kaas

De Penne Napolita bereiden

Snij de ui en de knoflook klein en zet deze samen even apart.

Was de bleekselderij en snij deze klein. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snij de rode peper klein. Was de wortel en snij ook die klein. Zet ook deze groenten samen even apart.

Snij de peterselie klein. Snij de tomaten klein. Zet ook deze twee samen even apart.

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de ui en de knoflook 7 minuten op middelhoog vuur, tot ze glazig zijn.

Voeg de wortel, de rode peper en de bleekselderij toe en bak het geheel nog 4 minuten.

Voeg de tomaten, tomatenpuree, peterselie, suiker en 1 deciliter water toe. Breng de saus aan de kook en zet het vuur laag. Laat de saus afgedekt 45 minuten uur sudderen. Roer af en toe. Haal daarna de deksel van de pan, zet het vuur wat hoger en laat het vocht verdampen tot de saus de juiste dikte heeft. Blijf intussen roeren.

Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe. De Napolitana saus is nu klaar.

Kook ongeveer 15 minuten voor je aan tafel wilt gaan de pasta in een pan met ruim kokend water met zout. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en doe hem terug in de pan. Schep de saus door de pasta.

Rasp de parmezaanse kaas.

Serveer de Penne Napolitana met de geraspte parmezaanse kaas er overheen. Zet de pepermolen op tafel voor de liefhebbers.

Meer pasta recepten

Vond je de Penne Napolitana lekker? Zoek je nog meer vegetarische pasta gerechten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto's maken, schrijven. Mijn hobby's komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*