Home » Recepten » Hoofdgerechten » Pizza Margherita

Dit recept voor een heerlijke pizza Margherita is een echte familieklassieker. Makkelijk te maken en toevallig nog vegetarisch ook.

Soms word ik thuis verrast met een heerlijke pizza Margherita. Dat is een van de klassieke Italiaanse pizza’s. Het is een van de lekkerste en toch heb je er weinig ingrediënten voor nodig. Iedereen kan hem maken, zeker met dit recept.

Eigenlijk vond ik vroeger een pizza pas lekker, als er zoveel mogelijk toppings op zaten. Mijn pizza Hawaï fase was dat. De pizza Margherita bewijst juist het tegendeel. De meest simpele pizza is heerlijk!

De hoeveelheid ingrediënten hieronder is genoeg voor 2 flinke pizza’s. Maar we vullen er ook vaak in een keer de hele bakplaat mee. Lekker makkelijk en dan ben je net wat sneller klaar.

Ingrediënten

Voor 2 pizza Margherita’s:

Voor de bodem:

  • 7 gram gist
  • 2 theelepels suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 milliliter lauwwarm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 350 gram bloem

Voor de topping:

  • 400 gram blik gepelde tomaten
  • peper
  • zout
  • 1 teen knoflook
  • 12 blaadjes basilicum (of 3 theelepels gedroogde)
  • 250 gram mozzarella
  • 1 eetlepel olijfolie

Ook nodig:

  • bakpapier

Pizza Margherita recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze pizza maakt. In de paragraaf onder de film vind je het recept stap voor stap.

Pizza Margherita maken

Benodigde tijd: 1 uur en 45 minuten

Zo maak je deze pizza:

  1. Gist, suiker, zout, water

    Doe de gist, de suiker, het zout, het water en de olijfolie in een grote kom. Roer het goed door elkaar. Zet het vijf minuten opzij tot het gaat schuimen.

  2. Bloem

    Voeg dan de bloem toe en kneed het geheel 10 minuten. Als het deeg te plakkerig blijft voeg je een beetje bloem toe. Is het te droog, dan voeg je wat water toe.

  3. Laten rijzen

    Doe dan een vochtige theedoek of deksel over de kom. Zet de kom op een warme plaats, of op een pan met lauwwarm water. Laat het deeg 1 uur rijzen.

  4. Deeg splitsen

    Verdeel het deeg dan in 2 bolletjes voor 2 ronde pizza’s. Of verdeel het niet, als je een hele grote bakplaat met pizza wilt maken.

  5. Voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 250 graden. Als je een pizzasteen gebruikt. Zorg dat die er al in ligt om goed heet te worden. Een pizzasteen moet een half uur in de oven opwarmen.

  6. Gepelde tomaten

    Doe de inhoud van het blik tomaten in een pannetje. Prak de tomaten dan met een vork of een aardappelstamper wat kleiner.

  7. Peper, zout, knoflook

    Voeg dan ook naar smaak wat peper en zout toe. Pers een teentje knoflook uit en voeg ook dat aan het pannetje toe.

  8. Inkoken

    Kook daarna circa de helft van het vocht weg. Haal de pan dan van het vuur.

  9. Basilicum

    Snij de blaadjes basilicum kleiner. Roer die dan door de saus.

  10. Mozzarella

    Snij daarna de eerste 125 gram mozzarella in plakken.

  11. Deeg uitrollen

    Knip een vel bakpapier in de vorm van je pizzasteen of bakplaat. Verdeel daar wat bloem over. Doe ook wat bloem op je deegroller. Leg daar een van de bollen deeg op. Duw die met je vingers beetje bij beetje zoveel mogelijk uit elkaar tot een platte bodem. Strooi tussendoor af en toe wat bloem erover, als het deeg begint te plakken. Rol dan met de deegroller dan een mooie ronde bodem uit. Voor het mooi vouw je dan de rand een centimeter terug.

  12. Tomatensaus, mozzarella, olijfolie

    Verspreid de helft van de tomatensaus over de eerste pizzabodem. Verdeel dan de helft van de mozzarella over de pizza. Besprenkel de pizza daarna nog met een beetje olijfolie. Herhaal dit straks met de 2e pizza.

  13. Bakken

    Bak de pizza Margherita tenslotte in circa 14 minuten op 250 graden in de oven. Hij is klaar als de bodem begint te kleuren. Maak daarna de tweede pizza.

Pizza Margherita recept vierkant

Tips

Nog wat algemene tips voor het maken van pizza:

Het maken van het deeg doe ik het liefst in de keukenmachine met deeghaken. Ik vind dat zelf erg handig. Na tien minuten is het deeg zonder knoeien klaar.

Koop een pizzasteen. De steen houdt veel warmte vast. Als je de pizza erop legt komt die warmte snel in de bodem, waardoor die extra goed bakt.

Met een pizzaschep leg je de pizza makkelijk in de oven. Ik vind het lastig de pizza op de schep te krijgen en daarom maak ik de pizza op keukenpapier. Zo schuif je de pizza makkelijk op en van de schep.

Meer hoofdgerechten

Vind je de Pizza Margherita lekker? Dan ben je vast op zoek naar meer lekkere recepten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Kijk dan eens naar mijn tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen