Met dit recept, of eigenlijk met deze drie recepten, maak je een complete maaltijd: Portobello met Gormas kousenband en risotto. En het ziet er ook nog eens mooi uit. Wat wil je nog meer!

Je kent vast wel portobello’s, van die uit de kluiten gewassen mega-champignons. Ze zijn een hele goede start voor een vegetarische maaltijd. De biefstuk onder de champignons las ik ooit ergens. Later las ik datzelfde over oesterzwammen. Wat moet je nu nog geloven? In ieder geval zijn ze lekker en vooral makkelijk te vullen met lekkere dingen voor extra smaak.

In deze maaltijd deed ik Gormas in de portobello. Een lekkere, beetje zoutige kaas. Of eigenlijk twee soorten kaas, die om-en-om tegen elkaar aangeplakt zijn: Gorgonzola en Mascarpone, vandaar de naam. Ik heb er ook een keer Boursin in gedaan. Dat was voor iemand die niet van schimmelkaas hield. Ook dat was heel lekker.

Kousenband is een soort supersized sperziebonen. Je raadt het al: je kunt er dus ook voor de afwisseling sperziebonen bij doen. Ook dat heb ik weleens geprobeerd. Net zo lekker, maar ik hou niet van boontjes doppen. Ook best een goed reden om kousenband te kiezen. Tenminste dat vind ik.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de portobello met Gormas:

  • 4 Portobello champignons
  • 4 eetlepels bascilicumolie
  • 200 gram Gormas (of eventueel Boursin)
  • 3 eetlepels pijnboompitten

Voor de kousenband:

  • 400 gram kousenband

Voor de risotto:

  • 200 gram Risotto rijst (+ wat op het pak staat)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 600 milliliter Paddestoelen bouillon
  • 10 gram roomboter
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Portobello met gormas kousenband en risotto

Voorbereiding

Er moet nogal wat tegelijk klaar zijn dus begin met alles op je gemak voor te bereiden. Hieronder staat dit op een handige volgorde.

Voor de portobello met Gormas:

Eerst rooster je de pijnboompitten in een koekenpan, tot ze bruine plekjes beginnen te krijgen. Dan haal je de pan dan van het vuur.

Intussen maak je de portobello’s schoon met keukenpapier en snij je het harde steeltje aan de binnenkant weg.

Tenslotte leg je de portobello’s met bolle kant naar boven in een ovenschaal en bestrijk je ze met de helft van de olie.

Voor de kousenband:

Maak de kousenband schoon en snij de puntjes er vanaf. Snij daarna de stengels in stukjes van circa 6 centimeter.

Voor de risotto rijst:

Maak 600 milliliter paddestoelen bouillon warm.

Versnipper intussen een uitje.

Bereiding

Om het tegelijk af te hebben moet je min of meer tegelijk alle onderstaande delen gaan maken. Begin wel met de risotto rijst en de kousenband. Start na ongeveer 10 minuten met de portobello met gormas.

Voor de risotto rijst:

Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Fruit dan de ui tot hij lichtbruin begint te worden.

Voeg dan de rijst toe en bak die mee tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.

Daarna doe je er een scheut bouillon bij, die je onder af en toe roeren aan de kook brengt.

Elke keer, als de voorgaande bouillon opgenomen is, voeg je weer een beetje bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is.

Meng tenslotte een klontje roomboter er doorheen en wat peper en zout naar smaak.

Voor de kousenband:

Breng wat water aan de kook. Voeg dan de kousenband toe en doe een deksel op de pan. Stoom de kousenband in circa 15 minuten, tot hij nog net knapperig is.

Daarna breng je de groente op smaak met zout, peper en kerrie poeder.

Voor de Portobello met Gormas:

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Zodra de grill heet is, grill  je de portobello’s circa 6 minuten met de bolle kant naar boven.

Intussen snij je de Gormas in blokjes.

Als de portobello’s gegrild zijn, keer je ze om. Vervolgens leg je op elke portobello een kwart van de Gormas en besprenkel je ze met de rest van de olie.

Daarna grill je de gevulde portobello’s in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Strooi de pijnboompitten over de portobello met Gormas heen.

Serveren

Serveer de Portobello met gormas kousenband en risotto als volgt: maak een rond ‘nestje’ van de kousenband en doe daarin wat van de risottorijst. Leg daarop de portobello. strooi daar tenslotte wat van de pijnboompitten overheen.

Portobello met gormas kousenband en risotto recept

Meer recepten

Vond je de Portobello met gormas kousenband en risotto lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

(Visited 88 times, 1 visits today)