Met dit recept, of eigenlijk met deze drie recepten, maak je een complete maaltijd: Portobello met Gormas kousenband en risotto. En het ziet er ook nog eens mooi uit. Wat wil je nog meer!

Je kent vast wel portobello’s, van die uit de kluiten gewassen mega-champignons. Ze zijn een hele goede start voor een vegetarische maaltijd. De biefstuk onder de champignons las ik ooit ergens. In ieder geval zijn ze lekker en vooral makkelijk te vullen met lekkere dingen voor extra smaak.

In deze maaltijd deed ik Gormas in de portobello. Een lekkere, beetje zoutige kaas. Of eigenlijk twee soorten kaas, die om-en-om tegen elkaar aangeplakt zijn: Gorgonzola en Mascarpone, vandaar de naam. Ik heb er ook een keer Boursin in gedaan. Dat was voor iemand die niet van schimmelkaas hield. Ook dat was heel lekker.

Kousenband is een soort supersized sperziebonen. Je raadt het al: je kunt er dus ook voor de afwisseling sperziebonen bij doen. Ook dat heb ik weleens geprobeerd.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de portobello met Gormas:

  • 4 Portobello champignons
  • 4 eetlepels bascilicumolie
  • 200 gram Gormas (of eventueel Boursin)
  • 3 eetlepels pijnboompitten

Voor de kousenband:

  • 400 gram kousenband

Voor de risotto:

  • 200 gram Risotto rijst (+ wat op het pak staat)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 600 milliliter Paddestoelen bouillon
  • 10 gram roomboter
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Portobello met gormas kousenband en risotto

Voorbereiding

Er moet nogal wat tegelijk klaar zijn dus begin met alles op je gemak voor te bereiden.

Voor de portobello met Gormas:

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze bruine plekjes beginnen te krijgen. Haal de pan dan van het vuur.

Maak de portobello’s schoon met keukenpapier en snij het harde steeltje aan de binnenkant weg.

Leg de portobello’s met bolle kant naar boven in een ovenschaal en bestrijk met de helft van de olie.

Voor de kousenband:

Maak de kousenband schoon en snij de puntjes er vanaf. Snij de stengels in stukjes van circa 6 centimeter.

Voor de risotto rijst:

Maak 600 milliliter paddestoelen bouillon warm.

Versnipper een uitje.

Bereiding

Om het tegelijk af te hebben moet je min of meer tegelijk alle onderstaande delen gaan maken. Begin wel met de risotto rijst en de kousenband. Start na ongeveer 10 minuten met de portobello met gormas.

Voor de risotto rijst:

Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Fruit daarin de ui.

Voeg dan de rijst toe en bak die mee tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.

Voeg een scheutje bouillon toe en breng doe onder af en toe roeren aan de kook.

Voeg telkens als de voorgaande bouillon opgenomen is, een beetje bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is.

Meng tenslotte een klontje roomboter er doorheen en wat peper en zout naar smaak.

Voor de kousenband:

Breng wat water aan de kook. Voeg de kousenband toe en doe een deksel op de pan. Stoom de kousenband in circa 15 minuten, tot hij nog net knapperig is.

Breng de groente op smaak met zout, peper en kerrie poeder.

Voor de Portobello met Gormas:

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Grill de portobello’s circa 6 minuten.

Snij intussen de Gormas in blokjes.

Keer de portobello’s. Leg op elke portobello een kwart van de Gormas en besprenkel met de rest van de olie.

Grill de gevulde portobello’s in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Strooi de pijnboompitten over de portobello met Gormas heen.

Serveren:

Serveer als volgt: maak rond ‘nestje’ van de kousenband en doe daarin wat van de risottorijst. Leg daarop de portobello. strooi daar tenslotte wat van de pijnboompitten overheen.

Portobello met gormas kousenband en risotto recept

Meer recepten

Vond je de Portobello met Gormas kousenband en risotto lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

(Visited 6 times, 1 visits today)