Home » Recepten » Snacks en gebak » Zelfgemaakte wafels

Wafels maken we in Nederland eigenlijk niet zo vaak. Eerder gaan we pannenkoeken bakken of zo. Maar dat is nergens voor nodig, met dit wafels recept maak je ze makkelijk zelf.

Ik kan je zeker aanraden om zelf wafels te bakken. Zelfgemaakt zijn ze echt veel lekkerder dan van die wafels in plastic folie uit de supermarkt. Als ze net uit het wafelijzer komen zijn ze nog lekker warm en als je ze een minuutje laat liggen, dan worden ze aan de buitenkant een klein beetje knapperig. Heerlijk.

Wij maken ook wel eens wafels als avondeten. Ongezond dat wel, maar dat moet ook af en toe kunnen. Een tijdje terug konden we ook de “maple syrup” uitproberen, die een neef uit Canada mee had genomen. Ahornsiroop dus, van de esdoorn. Ik had dat nog nooit geproefd en vond het erg lekker. Het smaakte een beetje naar van die suikerstroop, voor op de pannenkoek. Maar ook met poedersuiker zijn de wafels heerlijk.

Wil je zelf wafels bakken. Let dan wel even op de tijd. Het beslag moet een uur staan om lekker luchtig te worden. Het beslag maken is niet veel werk, maar duurt daardoor dus wel wat langer voor je kan geen bakken.

Ingrediënten

Wafels voor 4 personen:

 • 300 gram bloem
 • 10 gram bakpoeder
 • snufje zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram roomboter
 • 2 eieren
 • 0,5 liter melk
Loading...

Wafels recept

Benodigde tijd: 2 uren.

Zo maak je verse wafels:

 1. Beslag maken

  Eerst smelt je de roomboter op een laag vuur. Haal de boter dan van het vuur af.

 2. Intussen meng je de bloem en het bakpoeder in een kom. In het midden van de bloem maak je een kuiltje. In het kuiltje doe je een snufje zout, de basterdsuiker, de gesmolten boter en de eieren.

 3. Mix het geheel dan, terwijl je beetje bij beetje de melk toevoegt, tot er een egaal beslag is ontstaan.

 4. Laat het beslag daarna 1 uur rusten, voordat je gaat bakken.

 5. Wafels bakken

  Smeer met een kwastje wat vloeibare boter in de vorm.

 6. Giet het beslag dan in één kant van het wafelijzer. Let op dat de vorm niet overloopt. Sluit het wafelijzer dan en wacht 10 seconden.

 7. Draai het wafelijzer dan om. Wacht nu 2 minuten.

 8. Draai het wafelijzer dan nogmaals om. Wacht nu 1,5 minuut. Als het goed is, dan is de wafel nu goudbruin.

 9. Haal de wafel uit het wafelijzer en leg deze nog 1 minuut op een rooster om uit te dampen. Daarvan wordt de wafel krokanter.

Serveer de wafels met bijvoorbeeld poedersuiker, siroop, of chocolade.

Wafels recept 3 wafels

Meer recepten

Vind je het wafels recept lekker? Dan ben je vast nog wel benieuwd naar andere lekkere dingen om te bakken zoals pannenkoeken en flensjes of kaiserschmarrn. Of kijk eens op de pagina met alle snacks.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen