Risotto met paddestoelenragout

Risotto met paddestoelenragout recept 1

Hou je van die lekkere smaak van paddestoelen en het lekker romige van risotto? Dan moet je zeker deze risotto met paddestoelenragout een keer koken. Heerlijk romig en warm, je zal je zeker voldaan voelen van dit gerecht.

Een ragout met paddestoelen en een risotto op basis van paddestoelenbouillon. Dat lijkt natuurlijk wel op elkaar. Daarom gaan ze ook zo goed samen. De ragout is gebaseerd op een recept van Allerhande, maar omdat ik pas ook al eens erg tevreden over gedroogde paddestoelenmix was, heb ik die er in verwerkt.

Vooraf was ik even bang dat de timing van dit recept erg lastig zou zijn. Dat valt gelukkig enorm mee. Een uur van tevoren zet je de gedroogde paddestoelenmix in een bakje heet water. Daarna maak je op je gemak de eerst de ragout en zodra die lekker staat te koken, begin je aan de risotto. Met een beetje aandacht komt het zeker goed.

Ingrediënten

Voor de paddestoelenragout:

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 250 gram witte champignons
  • 30 gram gedroogde paddestoelenmix
  • 2 sjalotten
  • handje verse peterselie
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bloem
  • 125 milliliter slagroom
  • 550 milliliter heet water
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Voor de risotto:

  • 200 gram risotto rijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • paddestoelen bouillonblokje
  • 600 milliliter water
  • 10 gram roomboter
  • zout naar smaak
  • versgemalen peper naar smaak

Risotto met paddestoelenragout recept

Paddestoelenragout maken

Zet de gedroogde paddestoelenmix één uur van tevoren in een bak met 600 milliliter heet water, zodat ze kunnen weken. Giet ze daarna door een zeef. Bewaar wel 400 milliliter van het vocht, want dat gaat straks weer terug de pan in.

Borstel alle witte en kastanjechampignons schoon, verwijder de uiteinden van de steeltjes en snij ze daarna in plakken. Snij de sjalotten en peterselie fijn. Snij de geweekte paddestoelen klein.

Doe de roomboter in een hapjespan en bak dan op middelhoog vuur de sjalotten glazig. Voeg dan alle champignons en de geweekte paddestoelen toe. Bak ze tot de champignons goed zacht zijn en beginnen te verkleuren.

Doe dan de bloem in de hapjespan en bak die een minuut mee, terwijl je het geheel goed door elkaar schept.

Voeg dan de slagroom toe en roer ook die er goed doorheen, zodat er geen klontjes bloem meer zijn.

Doe nu 400 milliliter van het bewaarde vocht van de gedroogde paddestoelen en ook de peterselie erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog vijf minuten zachtjes koken, terwijl je af en toe roert.

Breng de ragout op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Risotto maken

Kook de 600 milliliter water los het bouillonblokje er in op.

Versnipper de ui.

Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Fruit dan de ui tot hij lichtbruin begint te worden.

Voeg dan de rijst toe en bak die een minuut mee, tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.

Daarna doe je er een schep bouillon bij, die je onder af en toe roeren aan de kook brengt.

Elke keer, als de voorgaande bouillon door de rijst opgenomen is, voeg je weer een wat bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is.

Meng tenslotte een klontje roomboter door de risotto. Maak de risotto dan op smaak met wat peper en zout.

Serveren

Warm indien nodig de ragout weer op en roer hem even goed door. Serveer dan de paddestoelenragout dan samen met de risotto.

Risotto met paddestoelenragout recept vierkant

Meer recepten

Vind je de risotto met ragout lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere recepten op Eetman.nl. Kijk dus ook eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Risotto met paddestoelenragout recept 2

Leave a comment