Maak jij deze romige preisoep met aardappel en ui? Het is een recept voor een lekker dikke soep vol met groenten. Precies waar ik van hou. Het is een makkelijke soep om te maken. Bijvoorbeeld omdat er niet heel veel ingrediënten nodig zijn. Lekker en makkelijk: win-win heet dat.
In de zomer ga ik vaak op vakantie naar Oostenrijk. Daar maken ze van die heerlijke, dikke en goed gevulde groentesoepen. Dit recept heb ik niet van vakantie, maar het doet me er echt enorm aan denken.
Als ik soep maak, dan maak ik er altijd graag heel veel van. Met dit preisoep recept maak je genoeg voor 8 borden. Ik serveer er lekker bruin stokbrood met roomboter bij. Zo hebben we er gewoon genoeg voor twee avondmaaltijden van. Wel zo fijn voor een doordeweekse avond bijvoorbeeld.
Ingrediënten
Preisoep voor 8 personen:
- 1 ui
- 5 stengels prei
- 4 aardappels (ongeveer 500 gram)
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 groentebouillon blokjes
- 1,3 liter heet water
- 2 deciliter kookroom
- 20 gram roomboter (1 eetlepel)
- peper en zout naar smaak
Optioneel:
- croutons
Romige preisoep recept
In deze video zie je hoe je de preisoep met room maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Romige preisoep maken
Benodigde tijd: 45 minuten.
Zo maak je deze preisoep:
- Ui snijden
Snij 1 ui in kleine stukjes en zet die apart.
- Prei snijden
Haal een stukje van het wit van 5 stengels prei en haal de lelijke delen van het groen. Halveer de prei door de lengte. Snij er dan halve ringen van. Was die goed, want er zit vaak aarde in. Laat de prei dan uitlekken in een vergiet.
- Aardappels snijden
Schil 4 aardappels. Snij ze in blokjes en zet ook deze even apart.
- Uien bakken
Zet een grote soeppan van minimaal 4 liter op het vuur. Doe er 3 eetlepels olijfolie in. Bak daarin de ui in een paar minuten, tot hij gaan verkleuren.
- Roomboter en prei erbij
Voeg 20 gram roomboter en beetje bij beetje de prei toe. Bak de prei nog vier minuten mee.
- Aardappels erbij
Voeg de aardappels toe. Doe dan de deksel op de pan en laat het nog een minuut of vier stoven.
- Groentebouillon toevoegen
Voeg 3 groentebouillonblokjes en het hete water toe. Roer alles door elkaar. Doe de deksel weer op de pan en laat de soep nog 25 minuten zachtjes koken.
- Room toevoegen
Voeg 2 deciliter kookroom toe. Pureer de groenten dan met een staafmixer.
- Op smaak maken
Breng de preisoep tot slot op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Als je dat lekker vindt, serveer dan de soep met wat croutons erop.

Meer soeprecepten
Vind je deze preisoep lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere soepen op Eetman.nl. Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische soeprecepten.