5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Voorgerechten » Salade Caprese met cantaloupe meloen

Salade Caprese met cantaloupe meloen is een variant op de Italiaanse klassieker. De meloen geeft het traditionele gerecht een heerlijke zoete extra smaak. Het resultaat is een lekkere kleurige salade waar je meteen trek van krijgt.

Naar het recept

Gelukkig dat Italianen dit blog niet kunnen lezen. Spelen met de traditionele salade Caprese is een soort heiligschennis. Toch is dat precies wat deze in deze salade met cantaloupe meloen is gedaan.

Salade caprese is een van de bekende Italiaanse gerechten. Er zitten niet veel ingrediënten in, maar wat er in gaat moet wel van goede kwaliteit zijn. Lekkere rijpe trostomaten, goede mozzarella en verse basilicum. Daar voeg je in dit recept nog wat extra aan toe: meloen, pijnboompitten, munt en een lekkere dressing op basis van witte balsamico azijn.

De extra ingrediënten uit dit recept moeten natuurlijk ook van goede kwaliteit zijn. Gebruik een lekker rijpe cantaloupe meloen en wat verse blaadjes munt. Hou je niet van munt, dan laat je die natuurlijk gewoon weg.

Witte balsamico azijn

Een wat minder bekend ingredient in dit recept is witte balsamico azijn. Ook wel condimento bianco genoemd. Het meest opvallende verschil met normale balsamico azijn is de lichte kleur. Die maakt dat je salades er een stuk frisser uitzien.

Witte balsamico azijn wordt gemaakt van witte wijnazijn en geconcentreerde druivenmost. Deze wordt bij een lage temperatuur ingedikt en behoudt zo zijn lichte kleur. Het resultaat is wat zoeter en minder zuur dan normale azijn.

Mocht je het in de winkel niet kunnen vinden: gebruik dan normale balsamico azijn, of witte wijnazijn.

Salade Caprese met cantaloupe meloen

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Voorgerechten
Porties

4

personen
Totale tijd

20

minuten

Deze Salade Caprese met cantaloupe meloen is een lekkere zoete variatie op de Italiaanse klassieker. Een heerlijk en makkelijk recept.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels pijnboompitten 25 gram

  • 500 gram snoeptomaatjes

  • 200 gram mozzarella

  • 20 blaadjes verse basilicum

  • 10 blaadjes verse munt (optioneel)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels witte balsamico azijn / condimento bianco (bijvoorbeeld deze)

  • zout naar smaak

  • peper naar smaak

  • 1 cantaloupe meloen

Recept

  • Pijnboompitten roosteren
    Doe 3 eetlepels pijnboompitten in een bakpan zonder boter. Rooster ze op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur als er donkere puntjes op de pitten komen.
  • Tomaten snijden
    Snij 500 gram snoeptomaatjes doormidden. Doe ze in een flinke kom, waar straks alles in past.
  • Mozzarella en pijnboompitten erbij
    Snij 200 gram mozzarella in wat kleinere stukjes. Doe de mozzarella bij de tomaat. Voeg ook de pijnboompitten toe.
  • Dressing maken
    Pak ongeveer 20 blaadjes basilicum en snij ze fijn. Doe ze in een schaaltje. Snij, optioneel, ook 10 blaadjes verse munt fijn. Voeg ook die toe. Doe er dan 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte balsamico azijn, zout en peper naar smaak bij. Meng het met een vork goed door elkaar.
  • Meng de dressing door de salade
    Giet de dressing over de salade heen. Schep de dressing door de salade, zodat hij goed verdeeld is.
  • Meloen snijden en toevoegen
    Verwijder de zaden uit 1 rijpe cantaloupe meloen. Verwijder de schil. Snij hem dan in blokjes. Doe de blokjes bij de rest van de salade. Schep het geheel weer door elkaar.

Recept video

Meer salades

Vind je de salade caprese met cantaloupe meloen lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met alle saladerecepten. Bijvoorbeeld deze gegrilde groenten salade met fèta.

Salade Caprese met cantaloupe meloen jul 2022 800x800
Salade Caprese met cantaloupe meloen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen