Home » Recepten » Hoofdgerechten » Shakshuka met feta en paprika

Shakwatte? Zeiden ze thuis toen ik voor het eerst vertelde dat ik Shakshuka met feta en paprika ging koken. Inmiddels weten ze dat ze dan een heerlijke maaltijd met brood, lekker kruidige tomatensaus en gepocheerde eieren kunnen verwachten. Een lekker Oosters gerecht met een Westerse twist dus.

De oorsprong van Shakshuka als vegetarisch gerecht met ei ligt in Tunesië. Het zijn lekkere kruidige gerechten met tomatensaus waarin eieren gepocheerd worden. Daarna worden ze met brood opgegeten. Het is al een heel oud gerecht. Maar voor Nederlanders nog best nieuw.

Het idee voor de Shakshuka met feta en paprika is vooral gebaseerd op een recept dat ik op ah.nl vond. Maar omdat ook dol op feta kaas ben, en feta ook goed bij dit gerecht past , heb ik dat er ook aan toegevoegd. Verder heb ik er wat extra kruiden aan toegevoegd voor een wat meer Oosterse smaak.

Ingrediënten

Shakshuka voor 4 personen:

  • 2 meergranen stokbroden (afbak)
  • 3 paprika’s (rood, oranje of geel)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 200 gram feta kaas
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 1 theelepel oregano
  • 6 middelgrote eieren
  • zout
  • zwarte peper

Shakshuka met feta en paprika recept

In dit filmpje zie je in 4 minuten hoe je dit recept moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.

Shakshuka met feta en paprika maken

Benodigde tijd: 55 minuten

Zo maak je deze shakshuka:

  1. Paprika, ui en knoflook snijden

    Snij 3 paprika’s over de lengte in vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en snij ze in repen. Pel 3 uien en snij ze in halve ringen. Snij tenslotte 2 teentjes knoflook fijn.

  2. De groenten bakken

    Verhit dan 3 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak in ongeveer 15 minuten de paprika, de uien en de knoflook, tot ze zacht geworden zijn.

  3. Tomatenpuree toevoegen

    Voeg dan 70 gram tomatenpuree toe en bak die 3 nog minuten mee.

  4. Tomatenblokjes, water en kruiden erbij

    Daarna doe je 800 gram tomatenblokjes, 400 milliliter water, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano en 2 theelepels cayennepeper erbij. Breng het geheel dan aan de kook. Laat het daarna 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.

  5. Stokbroden afbakken

    Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is, bak je de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af.

  6. Feta snijden

    Ondertussen snij je ook alvast 200 gram feta kaas in blokjes.

  7. Zout, peper en feta toevoegen

    Breng het groentemengsel op smaak peper en eventueel zout. Roer dan ook de feta blokjes door de saus heen.

  8. Eieren in de saus koken

    Breek voorzichtig één voor één de eieren. Doe de inhoud van elk ei op een eigen plekje in het tomatenmengsel. Dek de pan daarna af met een deksel. Laat de eieren in 10 minuten op laag vuur stollen. Het eigeel hoef niet helemaal hard te worden.

  9. Brood snijden

    Terwijl de eieren in de pan liggen, snij je alvast het brood.

Serveer de shakshuka tenslotte in de pan en geef het brood erbij.

Shakshuka met feta en paprika dec 2019 800x800
Shakshuka met feta en paprika

Meer recepten

Vind je de Shakshuka met feta en paprika lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk dan eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen