Shakwatte? Zeiden ze thuis toen ik voor het eerst vertelde dat ik Shakshuka met feta en paprika ging koken. Inmiddels weten ze dat ze dan een heerlijke maaltijd met brood, lekker kruidige tomatensaus en gepocheerde eieren kunnen verwachten. Een lekker Oosters gerecht met een Westerse twist dus.
De oorsprong van Shakshuka als vegetarisch gerecht met ei ligt in Tunesië. Het zijn lekkere kruidige gerechten met tomatensaus waarin eieren gepocheerd worden. Daarna worden ze met brood opgegeten. Het is al een heel oud gerecht. Maar voor Nederlanders nog best nieuw.
Het idee voor de Shakshuka met feta en paprika is vooral gebaseerd op een recept dat ik op ah.nl vond. Maar omdat ook dol op feta kaas ben, en feta ook goed bij dit gerecht past , heb ik dat er ook aan toegevoegd. Verder heb ik er wat extra kruiden aan toegevoegd voor een wat meer Oosterse smaak.
Ingrediënten
Shakshuka voor 4 personen:
- 2 meergranen stokbroden (afbak)
- 3 paprika’s (rood, oranje of geel)
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 70 gram tomatenpuree
- 800 gram tomatenblokjes
- 200 gram feta kaas
- 1 theelepel komijn
- 2 theelepels cayennepeper
- 1 theelepel oregano
- 6 middelgrote eieren
- zout
- zwarte peper
Shakshuka met feta en paprika recept
In dit filmpje zie je in 4 minuten hoe je dit recept moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.
Shakshuka met feta en paprika maken
Benodigde tijd: 55 minuten.
Zo maak je deze shakshuka:
- Paprika, ui en knoflook snijden
Snij 3 paprika’s over de lengte in vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en snij ze in repen. Pel 3 uien en snij ze in halve ringen. Snij tenslotte 2 teentjes knoflook fijn.
- De groenten bakken
Verhit dan 3 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak in ongeveer 15 minuten de paprika, de uien en de knoflook, tot ze zacht geworden zijn.
- Tomatenpuree toevoegen
Voeg dan 70 gram tomatenpuree toe en bak die 3 nog minuten mee.
- Tomatenblokjes, water en kruiden erbij
Daarna doe je 800 gram tomatenblokjes, 400 milliliter water, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano en 2 theelepels cayennepeper erbij. Breng het geheel dan aan de kook. Laat het daarna 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
- Stokbroden afbakken
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is, bak je de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af.
- Feta snijden
Ondertussen snij je ook alvast 200 gram feta kaas in blokjes.
- Zout, peper en feta toevoegen
Breng het groentemengsel op smaak peper en eventueel zout. Roer dan ook de feta blokjes door de saus heen.
- Eieren in de saus koken
Breek voorzichtig één voor één de eieren. Doe de inhoud van elk ei op een eigen plekje in het tomatenmengsel. Dek de pan daarna af met een deksel. Laat de eieren in 10 minuten op laag vuur stollen. Het eigeel hoef niet helemaal hard te worden.
- Brood snijden
Terwijl de eieren in de pan liggen, snij je alvast het brood.
Serveer de shakshuka tenslotte in de pan en geef het brood erbij.

Meer recepten
Vind je de Shakshuka met feta en paprika lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk dan eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.