Home » Recepten » Hoofdgerechten » Snelle pasta met tomaat, ui en harissa

Deze snelle pasta met tomaat, ui en harissa is een lekker en simpel recept. Ik maak het door de weeks regelmatig. Dit recept is namelijk perfect voor op een werkdag, als je weinig tijd hebt om uitgebreid te koken. Hartstikke lekker, goedkoop en met weinig ingrediënten.

Snel klaar en niet duur

Weet je waarom ik dit recept graag en vaak kook? Ten eerste is het zo’n recept dat razendsnel klaar is. Je kookt de pasta en intussen maak je de saus klaar. De pasta en saus zijn daardoor tegelijk klaar. Heerlijk op dagen dat je weinig tijd heb.

Een tweede voordeel is dat het een echt budget recept is. Ik gebruik graag volkoren pasta, maar dat hoeft niet. Gebruik je gewoon macaroni, grote verpakkingen en huismerken dan kom ik op ongeveer 3 Euro. Niet slecht voor een maaltijd voor 4 personen.

Harissa

Ik kan me voorstellen dat je de harissa niet kent of in huis hebt. Het is een pittige Midden-oosterse kruidenpasta, die een lekkere extra smaak aan de tomatensaus geeft. Je koopt harissa bij de wat grotere supermarkten. Als je geen harissa in huis hebt, dan is dat ook geen probleem. Met wat sambal maak je de saus ook lekker op smaak.

Ingrediënten

Pasta voor 4 personen:

  • 400 gram penne of andere (volkoren) pasta
  • 400 gram ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gram blik gepelde tomaten
  • 140 gram blik tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 20 blaadjes verse basilicum, of 1 eetlepel gedroogde
  • zout
  • 4 theelepels harissa, of 2 theelepels sambal

Optioneel:

  • jong belegen kaas

Snelle pasta met tomaat, ui en harissa recept

Hoe je deze makkelijke pasta met tomatensaus en harissa maakt zie je in deze video. Onder de video lees je alles nog eens stap voor stap alles terug.

Snelle pasta met tomaat, ui en harissa maken

Benodigde tijd: 20 minuten.

Zo maak je snel deze pasta:

code
  1. Pasta koken

    Breng een flinke pan met (warm) water aan de kook. Doe er 400 gram pasta in en kook die ongeveer 12 minuten. Volg de kooktijd op de verpakking. Roer af en toe door de pasta. Giet de pasta dan af in een vergiet.

  2. Ui bakken

    Snij intussen 400 gram uien klein. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan. Bak de uien op middelhoog vuur tot ze gaan verkleuren.

  3. Knoflook en tomaten toevoegen

    Pers 3 tenen knoflook uit en voeg die toe. Voeg ook de inhoud van een 400 gram blik gepelde tomaten toe. Prak de tomaten een beetje fijn met je spatel.

  4. Tomatenpuree en water toevoegen

    Voeg een 140 gram blikje tomatenpuree toe. Vul het blik met water en voeg ook dat water toe. Meng het door de saus.

  5. Basilicum en oregano toevoegen

    Snij ongeveer 20 basilicum bladeren fijn en voeg die toe, of gebruik 1 eetlepel gedroogde basilicum. Voeg 1 theelepel oregano toe. Meng alles door elkaar.

  6. Op smaak maken met zout en harissa

    Proef de saus en voeg naar smaak zout en ongeveer 4 theelepels harissa toe.

  7. Pasta erdoor mengen

    Inmiddels is de pasta klaar en afgegoten. Schep de pasta door de saus.

Serveer de pasta bijvoorbeeld met wat geraspte kaas erover.

Snelle pasta met tomaat ui en harissa

Meer pastarecepten

Vind je deze pasta met tomaat, ui en harissa lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere pastarecepten op Eetman. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen