Teriyaki roerbakschotel met tofu shitake en groenten

Dit is nou echt een recept dat gezond en ook nog heel erg lekker is. De teriyaki roerbakschotel heeft naast de Japanse teryiaki saus veel smakelijke en gezonde ingrediënten. Shitake paddestoelen, peentjes, bosui, sperziebonen en basmati rijst. Maar eigenlijk is er een andere reden dat ik dit recept (van Lassie.nl) koos. Ik zocht namelijk een recept met tofu. Tofu is zo’n typisch vegetarisch ingrediënt, maar ik had dat dus nog nooit in een recept gebruikt. Dat kan natuurlijk niet, dus dit werd ‘my first tofu’. Het was geslaagd naar mijn mening, maar probeer het vooral zelf uit. Voor het bakken van de tofu kwam ik nog wat tips tegen (op Vegatopia.nl). Ik heb ze meteen maar in het recept verwerkt.

Ik gebruikte geroosterd sesamzaad. Maar als je dat niet kunt vinden, of gewoon graag alles zelf wilt doen, dan kan dat ook. Doe het sesamzaad dan in een warme koekenpan (zonder boter) en schud het regelmatig om. Als het goudbruin wordt is het klaar.

Teriyaki roerbakschotel recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram basmatirijst
  • 3 eetlepels arachide olie
  • 325 gram naturel tofu
  • 200 gram shitake paddenstoelen
  • 120 ml teriyaki woksaus
  • 4 peentjes
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 bosuitjes, in smalle ringetjes
  • 4 eetlepels geroosterd sesamzaad

De Teriyaki roerbakschotel bereiden

Laat de tofu uitlekken. Duw er daarna voorzichtig met wat keukenpapier nog wat vocht uit. Snij er daarna blokjes van. Laat die nog even aan de lucht drogen terwijl je de rest van de ingrediënten snijd.

Dop en halveer de sperziebonen. Snij de peentjes in plakjes. Zet ze samen even apart.

Snij de shitake in plakjes.

Snij de bosuitjes in ringetjes. Klop een ei los.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de olie in een wok of braadpan. Bak daarin als de pan heet is de tofublokjes 10 minuten tot ze lichtbruin worden.

Voeg dan de paddenstoelen toe en bak die 5 minuten mee.

Voeg dan de teriyaki woksaus, 50 ml water, de peentjes en de sperziebonen. Dek de pan af en stoof het gerecht op wat lager vuur 10 minuten. of tot het vocht bijna is verdampt.

Schep op het laatst het losgeklopte ei en de bosuitjes erdoor en verwarm al omscheppend nog 1 minuut.

Schep het sesamzaad door de droge rijst. Verdeel de rijst over 4 kommen, schep het tofu-groentemengsel erop.

Meer roerbak recepten

Vond je de Teriyaki roerbakschotel lekker? Dan denk ik dat je deze recepten van Eetman.nl ook lekker zal vinden:

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto's maken, schrijven. Mijn hobby's komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*