5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Vanille cake maken

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Dat is een echt Hollands spreekwoord. Toch moet ik toegeven: er zit wel wat in. Ik vind een gewone vanille cake, met alleen de meest basis ingrediënten ook echt de meest lekkere. Gelukkig is zo’n cake heel makkelijk te bakken met dit recept.

Naar het recept

Eigenlijk is dit blog gewoon mijn receptenboekje. Hier staat van alles dat ik graag kook of bak. Vroeger gebruikte ik daarvoor een schriftje. Daarin zette ik alles dat ik een keer gemaakt had en lekker vond. Best handig, maar niet makkelijk om er iets in te vinden.

Verder heb ik ook een hele stapel kookboeken in de kast staan, met een enorm aantal recepten. Maar dat gezoek daarin voordat je het juiste boek terug hebt gevonden. Wat een gedoe. Dan is je eigen blog met daarin een zoekveld toch ook gewoon veel makkelijker!

Mijn lievelingscake

In dit geval schrijf ik dus maar eens het meest simpele cake recept op dat ik ken en ook al heel vaak gemaakt heb. Ik noem het maar “vanille cake”. De basis voor heel veel cake recepten. Niks bijzonders, zelfs geen chocolade. Gewoon een cake met bloem, suiker, roomboter, ei, bloem en een beetje vanillesuiker. Een beetje een stevige cake, zoals ik hem het liefste eet.

Vanille cake maken

5.0 van 1 stem
Course: Recepten
Poties

1

cake
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Op zoek naar iets lekkers en simpels om te bakken? Een gewone vanille cake is toch zeker het lekkerste! Je maakt hem met dit recept.

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur) + Een extra beetje boter om de vorm mee in te vetten

  • 200 gram suiker

  • 200 gram bloem + een extra beetje bloem om de vorm te bestuiven

  • 1 mespuntje zout

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

  • 4 eieren

  • Ook nodig
  • Mixer met deeghaken

Recept

  • Doe boter en bloem op de vorm
    Boter een cakevorm in en strooi er dan wat bloem in. Schud de vorm, tot er overal op de wand bloem zit. Gooi het teveel aan bloem weg.
  • Boter, suiker, zout en vanillesuiker mixen
    Doe 200 gram roomboter, 200 gram suiker, een mespuntje zout en 1 zakje vanillesuiker in een kom en klop dan alles met een mixer goed door elkaar.
  • Eieren erbij mixen
    Voeg één voor één de 4 eieren toe terwijl je het cakebeslag mixt. Gebruik daarvoor de deeghaken van je mixer. Doe er pas een nieuw ei bij als het vorige helemaal is opgenomen.
  • Bloem toevoegen
    Doe door een zeef beetje bij beetje 200 gram bloem bij het cakebeslag, Schep telkens met een spatel alles goed door elkaar.
  • Doe het beslag in de vorm
    Schep het beslag dan in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Vanille cake bakken
    Je hoeft de oven niet voor te verwarmen. Zet de cake in de oven en zet de oven op 150 graden (heteluchtoven). Bak de cake in ongeveer 70 minuten tot hij lichtbruin is.
  • Controleer of de cake klaar is
    Prik met een satéprikker in de cake en haal die er weer uit. Als en geen beslag aan blijft plakken, dan is de vanillecake is klaar.
  • Afkoelen
    Laat de cake 10 minuten in de cakevorm afkoelen. Schud hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Recept video

Meer bakrecepten

Vind je dit recept voor een ouderwetse vanille cake lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle recepten voor snacks en gebak.

Vanille cake maken jan 800x800
Vanille cake

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen