Home » Recepten » Ontbijt en lunch » Vegetarisch Engels ontbijt

Voor mijn studie en later ook voor mijn werk heb ik heel wat tijd in Engeland doorgebracht. Dat was ook mijn inspiratie om een recept voor een Vegetarisch Engels ontbijt op Eetman.nl te willen zetten. Want wat zijn die Engelse ontbijtjes heerlijk zeg.

Niks zoetige hagelslag, of een plakje kaas. Nee, in Engeland weten ze hoe je in één keer klaar voor de dag kan zijn: met een bord vol warm eten en een paar symbolische stukjes toast om dat lekkers allemaal op te scheppen. Niet voor niets heet dat in Engeland een “Full English breakfast”.

Mijn Engelse ontbijt at ik meestal in een van de vele kleine wat sjofele eettentjes, die je in Engeland overal ziet. Eén van de leukste was in een straatje achter Buckingham palace. Lekker ontbijten tussen de buschauffeurs en wegwerkers. Niet sjiek, wel lekker.

Halloumi

Traditioneel zitten er bij het Engels ontbijt meestal ook worstjes of gebakken spek. Geen optie voor een Vegetarisch Engels ontbijt natuurlijk. Vegetarische worstjes kan je in de supermarkt wel vinden, maar ik zocht nog even verder. Ik wilde ze niet weglaten zonder er een goede vervanger voor te vinden. De oplossing was uiteindelijk halloumi kaas. Halloumi is een Cypriotische kaas die gegrild kan worden en dan niet smelt, maar een krokant korstje krijgt. De kaas is een beetje zoutig en daarmee een goed alternatief voor de spek en worst.

Schrik niet van het recept. Het lijkt even wat werk, maar dat valt erg mee. Alles dat je moet maken moet wel tegelijk gemaakt worden, maar is ook erg makkelijk om te doen.

Ingrediënten

Voor 4 ontbijtjes:

  • 8 sneetjes casino witbrood
  • 4 eieren
  • 400 gram witte bonen in tomatensaus
  • 400 gram champignons
  • 225 gram halloumi kaas
  • zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • 2 grote vleestomaten

Vegetarisch Engels ontbijt recept

In deze film zie je hoe makkelijk dit ontbijt maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Engels ontbijt maken

Benodigde tijd: 20 minuten.

Zo maak je het Vegetarisch Engels ontbijt met halloumi:

  1. Voorbereiding

    Maak 400 gram champignons schoon en snij ze dan in plakjes. Heb je een elektrische grill, warm hem dan alvast op. Snij 2 grote vleestomaten in dikke plakken. Snij daarna 16 repen van 225 gram halloumi kaas.

    Zet ook alvast alles voor de volgende stappen klaar, want die ga je allemaal tegelijk doen zodat ze ongeveer tegelijk klaar zijn.

  2. Toast maken

    Haal de korst van 8 sneetjes casino witbrood en doe de boterhammen dan om de beurt in de toaster. Als het brood getoast is dan snij je het schuin doormidden.

  3. Witte bonen opwarmen

    Zet 400 gram witte bonen in tomatensaus in een klein steelpannetje op laag vuur. De bonen moeten heet worden, maar je hoeft ze niet te koken.

  4. Champignons bakken

    Doe 2 eetlepels olijfolie in een bakpak en bak daarin de champignons. Pers ook 1 teentje knoflook uit en bak dat mee. Doe er naar smaak nog wat zout en versgemalen zwarte peper doorheen.

  5. Halloumi en tomaat grillen

    Maak een grillpan of plaat heet met 1 eetlepel olijfolie er in. Leg er dan de halloumi kaas en de tomaten in. Grill ze aan beide kanten. De halloumi kaas is klaar als die goudbruin wordt.

  6. Eieren bakken

    Doe 1 eetlepel olijfolie in een grote bakpan en bak daarin 4 eieren, waarbij je de dooier heel laat.

Verdeel alles over de borden. Zet er een lekker kopje koffie en een glaasje sinaasappelsap bij en dan smullen maar.

Vegetarisch Engels ontbijt recept jun 2020 800x800
Vegetarisch Engels ontbijt

Meer ontbijt gerechten

Vond je het Vegetarisch Engels ontbijt lekker? Dan ben je vast op zoek naar nog meer lekkere recepten. Kijk daarom ook eens op de pagina met recepten voor ontbijt en lunch.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen