Home » Nieuws » Vegetarisch kerstdiner

Kerstmis is een geweldig feest. Gezellig met de familie uitgebreid koken, eten en drinken. Maar je wilt natuurlijk niet de hele dag in de keuken stressen terwijl de gasten aan tafel zitten. Met het Eetman vegetarisch kerstdiner komt het zeker goed. 4 Lekkere gangen met de boodschappenlijst voor 6 personen er al bij. Lekker makkelijk!

Het vegetarisch kerstdiner

Het diner bestaat uit 4 gangen:

Uiensoep met port

  • Ouderwets lekkere uiensoep, maar dan met port.

Gevulde portobello met parmezaanse kaas

  • Met groenten en kruiden gevulde en daarna gegratineerde portobello’s.

Penne met paddestoelen, hazelnoten, room en rozemarijn

  • Pasta met gemengde paddestoelen en roomsaus.

Crêpes Suzette met vanille ijs

  • Heerlijke warme flensjes, geflambeerd in sinaasappelsaus, met een bolletje vanille ijs.

De recepten van het vegetarisch kerstdiner zijn allemaal (via de links) op Eetman.nl terug te vinden.

Geen stress met het Eetman vegetarisch kerstdiner

Geen stress

Aan het einde van deze tekst staat alvast de totale boodschappenlijst voor het vegetarisch kerstdiner, op basis van 6 personen, inclusief wijnadvies. Even printen en je kan naar de winkels.

Maak je ook niet druk in de winkel. Is een ingrediënt per ongeluk niet verkrijgbaar: koop dan gewoon iets dat er voldoende op lijkt. Je grotchampignon, wordt een gewone. De lente ui desnoods een sjalot. Maak er geen wanhopige tocht langs alle winkels van.

Bij alle recepten staat aangegeven welk deel je van tevoren klaar kan maken. Zo heb je geen stress tijdens de maaltijd. Zet de ingrediënten die je vooraf maakt of snijdt wel even afgedekt in de koelkast weg. Dek de tafel ruim van te voren, bijvoorbeeld al ‘s ochtends.

En ook tijdens het koken moet je jezelf natuurlijk niet te druk maken. Relax, zet een lekkere fles wijn op tafel, neem alvast een glas, kook op je gemak, vraag iemand om te helpen. Maar het belangrijkste: er mag best wat mis gaan, het gaat om de lol!

Ingrediënten/boodschappenlijst voor 6 personen

Let op: de hoeveelheden hier onder zijn allemaal voor 6 personen. Ze zullen dus afwijken voor wat bij de recepten zelf staat. Hou bij het koken de onderstaande hoeveelheden aan.

Wijn

Kies voor twee flessen van een lekkere rode merlot. In mijn geval was dat de “Valtus Pays d’Oc” via MijnWijn.eu.

Uiensoep met port

  • 550 gram uien
  • 40 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 2 tenen knoflook
  • 4 groentebouillon blokjes
  • 1,7 liter water
  • 1,5 glas rode port (ongeveer 75 ml)
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel tijm
  • 6 sneden (afbak) stokbrood
  • 60 gram geraspte oude kaas
  • Zout en peper

Gevulde portobello

  • 6 portobello’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram creme fraiche
  • 3 theelepels gedroogde bieslook
  • 3 theelepels gedroogde peterselie
  • 90 gram Parmezaanse kaas
  • 1,5 rode paprika
  • 1,5 rode ui
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Penne met paddestoelen

  • 2 kleine uien
  • 1 grote teen knoflook
  • 600 gram gemengde paddestoelen
  • 3 takjes rozemarijn ( of eventueel 4 theelepels gedroogde)
  • 500 gram penne rigate
  • 90 gram hazelnoten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 150 gram vers geraspte oude kaas
  • 375 ml room

Crepes Suzette

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 gram bloem
  • 1,5 mespuntje zout
  • 3 eieren
  • 1 eierdooier
  • 300 melk
  • 120 ml water
  • 450 ml vers geperste sinaasappelsap
  • 75 ml citroensap
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 90 gram roomboter
  • 6 eetlepels Grand Marnier (sinaasappellikeur)
  • 6 bolletjes vanille ijs

Getagd in:

,

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen