5.0 van 2 stem
Home » Drinken » Caipirinha cocktail recept

Één van mijn favoriete cocktails is de Caipirinha. Het is heerlijke mix van limoen, rietsuiker, cachaça (een soort Braziliaanse rum) en ijs. Makkelijk om te maken, mooi om te zien en met een frisse, zoet, zuur, rum smaak.

Naar het recept

De Caipirinha is bij ons een familieklassieker. Sinds een vakantie van mijn schoonouders naar Brazilië hebben we er al heel wat gemaakt. Ik kan me helemaal voorstellen hoe ze daar, lekker in hun hangmatten schommelend, deze frisse cocktail dronken. Terug in Nederland maakten ze ons ook enthousiast.

Een caipirinha heeft wel wat weg van de Cubaanse mojito, maar heeft nog minder ingrediënten. Dat maakt het een ideale cocktail om te maken. Iedereen kan het als je de stappen in het recept hieronder volgt. Ik ben heel benieuwd of jij hem ook zo lekker vindt!

Handig om te hebben

Ga je vaker cocktails maken? Dan is het handig om daarvoor de juiste spullen in huis te hebben. Hieronder staan de belangrijkste dingen voor deze cocktail. Heb je niet alles? Ga niet meteen naar de winkel, ik heb er de alternatieven bij gezet.

  • Cocktailstamper / muddler – deze stampers zijn ideaal om ingrediënten in het glas uit te persen en te kneuzen. Zo komen bijvoorbeeld ook de smaken uit de schil er goed uit. Als alternatief kan je de achterkant van een houten lepel gebruiken, of de stamper van een vijzel.
  • Barmaatje / jigger van 40 milliliter – Het barmaatje gebruik je om de drank af te meten. Heb je deze niet? Gebruik dan een klein borrelglaasje. Meet vooraf af hoeveel milliliter er in jouw barmaatje of borrelglaasje past.
  • IJscrusher – Met de ijscrusher maal je ijsklontjes klein. Mijn ijscrusher is een hele simpele waarmee je handmatig het ijs fijnmaalt. Ook sommige blenders kunnen ijs klein maken. Alternatief is het ijs in een plastic zak, in een theedoek met een hamer kleinmaken. Pas op dat je dan niets beschadigd.
  • Barlepel – Dit is een lange smalle lepel, speciaal voor het maken en roeren van cocktails. Als alternatief kan je een theelepel gebruiken.

Caipirinha cocktail recept

5.0 van 2 stem
Course: Drinken
Porties

1

glas
Totale tijd

10

minuten

Eén van mijn favoriete cocktails is de Caipirinha. Deze cocktail van limoen, rietsuiker, cachaça en ijs maak je heel makkelijk zelf.

Ingrediënten

  • 2 theelepels rietsuiker

  • 1 limoen (liefst biologisch)

  • 40 milliliter cachaça

  • 6 ijsklontjes

  • Ook nodig
  • 1 stevig glas (tumbler) van 200 milliliter

  • 1 rietje

Recept

  • Rietsuiker
    Pak een stevig laag glas en doe daarin 2 theelepels rietsuiker.
  • Limoen toevoegen
    Snij één limoen in zes parten. Voeg die toe aan het glas. Pers het sap eruit met je cocktailstamper.
  • Cachaça erbij
    Meet 40 milliliter cachaça af in een barmaatje. Schenk de cachaça in het glas. Roer het met de barlepel.
  • IJs toevoegen
    Maak ongeveer 6 ijsklontjes klein met een ijscrusher. Vul het glas met het ijs. Roer nog even voorzichtig met de barlepel.
  • Serveren
    Doe een rietje in het glas en (optioneel) leg er voor het mooi nog een stukje limoen bovenop.

Opmerkingen

  • Voor een cocktail zoals deze gebruik je het beste biologische limoenen. Ze gaan met schil en al het glas in, dus dan wil je graag dat het fruit onbespoten is.

Meer cocktails met cachaça

Als je dan toch een fles cachaça in huis hebt gehaald, dan kan je er natuurlijk nog meer Braziliaanse cocktails mee maken. Bijvoorbeeld deze:

  • Batida – Ook een Braziliaanse cocktail, maar dan met kokosmelk en vruchtensap.
  • Rabo de Galo – Een cocktail van cachaça, rode vermout en een paar duppels bitter, zoals Angostura.
  • Passarinho – Een wat modernere cocktail met cachaça, mango, munt, limoensap, een beetje gember.

Andere drankrecepten op Eetman

Ben je fan van deze Caipirinha? Of zoek je nog meer zomerse drankjes om lekker in je hangmat te drinken? Op de pagina met alle dranken vind je nog veel meer lekkers. Bijvoorbeeld hoe je zelf limoncello maakt, of lekkere limonade met je overgebleven limoenen.

Caipirinha cocktail recept 800x800
Zelfgemaakte Caipirinha cocktail