Één van mijn favoriete cocktails is de Caipirinha. Het is heerlijke mix van limoen, rietsuiker, cachaça (een soort Braziliaanse rum) en ijs. Makkelijk om te maken, mooi om te zien en met een frisse, zoet, zuur, rum smaak.
Naar het receptDe Caipirinha is bij ons een familieklassieker. Sinds een vakantie van mijn schoonouders naar Brazilië hebben we er al heel wat gemaakt. Ik kan me helemaal voorstellen hoe ze daar, lekker in hun hangmatten schommelend, deze frisse cocktail dronken. Terug in Nederland maakten ze ons ook enthousiast.
Een caipirinha heeft wel wat weg van de Cubaanse mojito, maar heeft nog minder ingrediënten. Dat maakt het een ideale cocktail om te maken. Iedereen kan het als je de stappen in het recept hieronder volgt. Ik ben heel benieuwd of jij hem ook zo lekker vindt!
Handig om te hebben
Ga je vaker cocktails maken? Dan is het handig om daarvoor de juiste spullen in huis te hebben. Hieronder staan de belangrijkste dingen voor deze cocktail. Heb je niet alles? Ga niet meteen naar de winkel, ik heb er de alternatieven bij gezet.
- Cocktailstamper / muddler – deze stampers zijn ideaal om ingrediënten in het glas uit te persen en te kneuzen. Zo komen bijvoorbeeld ook de smaken uit de schil er goed uit. Als alternatief kan je de achterkant van een houten lepel gebruiken, of de stamper van een vijzel.
- Barmaatje / jigger van 40 milliliter – Het barmaatje gebruik je om de drank af te meten. Heb je deze niet? Gebruik dan een klein borrelglaasje. Meet vooraf af hoeveel milliliter er in jouw barmaatje of borrelglaasje past.
- IJscrusher – Met de ijscrusher maal je ijsklontjes klein. Mijn ijscrusher is een hele simpele waarmee je handmatig het ijs fijnmaalt. Ook sommige blenders kunnen ijs klein maken. Alternatief is het ijs in een plastic zak, in een theedoek met een hamer kleinmaken. Pas op dat je dan niets beschadigd.
- Barlepel – Dit is een lange smalle lepel, speciaal voor het maken en roeren van cocktails. Als alternatief kan je een theelepel gebruiken.
Meer cocktails met cachaça
Als je dan toch een fles cachaça in huis hebt gehaald, dan kan je er natuurlijk nog meer Braziliaanse cocktails mee maken. Bijvoorbeeld deze:
- Batida – Ook een Braziliaanse cocktail, maar dan met kokosmelk en vruchtensap.
- Rabo de Galo – Een cocktail van cachaça, rode vermout en een paar duppels bitter, zoals Angostura.
- Passarinho – Een wat modernere cocktail met cachaça, mango, munt, limoensap, een beetje gember.
Andere drankrecepten op Eetman
Ben je fan van deze Caipirinha? Of zoek je nog meer zomerse drankjes om lekker in je hangmat te drinken? Op de pagina met alle dranken vind je nog veel meer lekkers. Bijvoorbeeld hoe je zelf limoncello maakt, of lekkere limonade met je overgebleven limoenen.

