Home » Recepten » Hoofdgerechten » Hoofdgerechten

Zoek je een lekker vegetarisch hoofdgerecht? Hier vind je alle vegetarische recepten. Tientallen heerlijke gerechten zonder vlees of vis.

Inmiddels staat op eetman.nl een groot aantal recepten voor vegetarische hoofdgerechten. Dat is geen toeval. Het zijn de gerechten die ik graag kook voor het gezin. Zo komen er natuurlijk ook regelmatig nieuwe recepten bij. De recepten zijn altijd vegetarisch, maar vooral lekker. De kans is groot dat er ook voor jou wat bij staat!

Omdat er inmiddels flink wat hoofdgerechten op eetman.nl staan, heb ik ze allemaal op deze pagina gezet. Omdat het er dan nog veel zijn begin ik maar even met de recepten die ik in de praktijk het meeste kook.

Daarna heb ik ook maar even een lijst gemaakt van recepten die net wat meer werk zijn, maar daardoor ook extra lekker zijn.

Tenslotte volgt de complete lijst met alle hoofdgerechten per categorie:

Het meest gekookt

Het ene recept kook ik vaker dan het andere. Meestal zijn dat de makkelijke en toch heel smakelijke recepten. Of gewoon omdat echt iedereen hier in huis ze heerlijk vind. De lijst wisselt een beetje door de tijd, maar dit zijn de door mij meest gekookte vegetarische hoofdgerechten:

Gado gado met basmati rijst recept zwart bord Uitgelicht

De allerlekkerste

Sommige gerechten springen er uit, als we hier in huis net wat meer tijd hebben om te koken. Ze zijn net wat meer werk of het kostte net wat meer tijd om ze te maken of eten. Ik maak ze graag in het weekend bijvoorbeeld. Dit zijn voor mij de allerlekkerste vegetarische hoofdgerechten:

Vegetarische hoofdgerechten roti Uitgelicht

Alle vegetarische hoofdgerechten

Er staat intussen zoveel dat ik lekker vind op Eetman.nl. Ik vond het echt heel moeilijk om mijn favorieten te kiezen. Heb je een favoriet soort eten? Oosters, Italiaans, lekker met tortilla’s of taco’s? Hier onder staan alle vegetarische hoofdgerechten per soort gegroepeerd.

Oosterse recepten

De Oosterse keuken past perfect bij vegetarisch eten. Al was het maar omdat de zoveel heerlijke kruiden als smaakmaker bij gebruikt worden. Hieronder staan recepten met een Oosters tintje:

Vegetarische hoofdgerechten Gele curry met groenten en cashewnoten Uitgelicht
Gele curry met groenten en cashewnoten

Pizza’s en Flammkuchen

Wie lust er geen pizza, of de er een beetje op lijkende flammkuchen? Je kan er eindeloos mee variëren, maar met de onderstaande gerechten zit je zeker goed:

Italiaanse en pastagerechten

Pasta, risotto, lasagne. Niet voor niets is de Italiaanse keuken erg populair geworden in Nederland, maar dan wel vaak Italiaans met een Nederlands tintje:

Pastasalade met basilicum tomaat en mozzarella recept 950x500
Pastasalade met basilicum, tomaat en mozzarella

Wraps, Tortillas en taco’s

Een beetje fun op de eettafel, dat maakt al een deel van het verschil tussen een gewone en een bijzondere maaltijd. Voor mij zijn tortillas en taco’s daardoor al een goed begin voor een leuk recept:

Vegetarische hoofdgerechten Quesadilla met vegetarisch gehakt en paprika dec 2021 uitgelicht
Quesadilla met vegetarisch gehakt en paprika

Nederlandse hoofdgerechten

Zoek je een vegetarisch hoofdgerecht waarin typisch nederlandse groenten een grote rol spelen? Dan vind je die hieronder. Maar de patat kapsalon mag hier natuurlijk ook bij, want ook dat is een typisch Nederlandse uitvinding.

Asperges met Hollandaisesaus en ei recept mei 2020 950x500
Asperges met Hollandaisesaus en ei

Overige hoofdgerechten

Sommige recepten laten zich niet een hokje plaatsen. Dat maakt ze natuurlijk niet minder lekker. In tegendeel! Hieronder staan de resterende hoofdgerechten.

Vegetarische hoofdgerechten Stoofschotel met paprika en prei recept apr 2020 800x800
Stoofschotel met paprika en prei

Tot slot: soep

Een van de dingen die ik heel graag als hoofdgerecht eet, is een lekker flink bord soep. Dan maak ik er gewoon heel veel van en ik eet het met wat stokbrood en roomboter of kruidenboter er bij. Zeker als we door de weeks heel veel haast hebben, dan komt er een bak soep uit de vriezer. Maar goed, het is niet echt een standaard hoofdgerecht en dus staan de meeste soep recepten bij de voorgerechten. Kortom: daar moet je ook even kijken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen