Home » Recepten » Hoofdgerechten » Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas

De meeste kaasfondue recepten mengen kaas met wijn. Maar dat hoeft helemaal niet niet. Je kan ook een heerlijke bier kaasfondue maken. Ik maakte deze Bier kaasfondue met Belgisch bier en Belgische abdijkaas.

Een bier kaasfondue is niet alleen leuk voor de afwisseling. Ik vond deze combinatie met La Chouffe bier en Père Joseph abdijkaas misschien nog wel lekkerder dan een fondue met wijn.

In de supermarkt is het wel even speuren tussen de lekkere buitenlandse kaasjes. Gelukkig kom je met Google en je smartphone een heel eind. Ik kocht Père Joseph omdat er “zacht pikant en romig” op stond. Dat klinkt goed toch? Als blond bier kocht ik La Chouffe. Gewoon omdat ik dat een van de lekkerste blond biertjes vind. Ook al zo’n goede reden 😋, want de resterende biertjes kon ik mooi de rest van de avond drinken.

De dips zijn een suggestie. Ik vind het altijd erg lekker om met brood te dippen, dus daarvan kocht ik drie verschillende soorten. Voor de kinderen is het altijd heerlijk om snoeptomaatjes en paprika te dippen. De prei was een experiment: lekker maar wel een beetje lastig om aan het vorkje te houden.

Als dips kan je eigenlijk van alles gebruiken. Kijk voor inspiratie ook eens bij de andere kaasfondue recepten op eetman.nl: Kaasfondue met Gruyere en Jong Belegen en Kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen kaas.

Ga je fonduen met kinderen? Maak je niet al te druk over de alcohol. De fondue wordt langdurig gekookt en alcohol verdampt eerder dan water.

Ingrediënten

Kaasfondue voor 4 personen:

 • 300 gram abdijkaas (bijvoorbeeld Père Joseph, Passendale, Floreffe)
 • 300 gram jong belegen kaas
 • 330 milliliter blond bier (bijvoorbeeld La Chouffe blonde)
 • 1 teen knoflook
 • 2 eetlepels maïzena
 • circa 1 theelepel mosterd
 • versgemalen zwarte peper

Om mee te dippen:

 • stukjes brood (bijvoorbeeld: stokbrood, zuurdesembrood, donkerbruin stokbrood)
 • cherry tomaatjes
 • rode paprika
 • prei

Bier kaasfondue recept

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je de bier kaasfondue:

 1. Prei bakken en stoven

  De prei snij je eerst in ringen. Bak de ringen dan een paar minuten. Zet daarna het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de groente in het eigen vocht 5 minuten gaar stoven. Doe de prei dan in een bakje voor op tafel.

 2. Overige dips klaarzetten

  Van de rode paprika’s verwijder je de zaadlijsten. Daarna snij je de paprika in grove stukken. Ook het brood snij je in stukken. De cherry tomaatjes kan je zo op tafel zetten.

 3. Fonduepan inwrijven met knoflook

  Halveer de knoflookteen en wrijf de binnenkant van je fonduepan er mee in.

 4. Maizena en bier

  De maizena los je op in 4 eetlepels bier. De rest van het bier schenk je in de fonduepan.

 5. Kazen raspen

  Haal de korst van de kazen. Rasp of snij de kazen dan in kleine stukjes.

 6. Kaas in het bier smelten

  Breng het bier aan de kook en draai het vuur dan lager. Roer beetje bij beetje de kaas door het bier, tot alle kaas gesmolten is.

 7. Maïzenapapje erbij

  Roer dan het maïzenapapje door het kaasmengsel. Laat het geheel nog 3 minuten zachtjes doorkoken terwijl je het roert.

 8. Mosterd en peper toevoegen

  Breng de bier kaasfondue op smaak met wat mosterd en versgemalen zwarte peper.

Zet de fonduepan op tafel op een warmhoudplaatje.

Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas recept 2

Meer recepten

Vind je de Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan ook eens naar een van de andere lekkere vegetarische hoofdgerechten op eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen