Home » Recepten » De beste Airfryer recepten

Dat je met de Airfryer meer kan dan patat bakken, dat wist je waarschijnlijk al. Ik ontdek steeds meer dat ik ermee kan maken. Daarom vind je hier de beste Airfryer recepten van Eetman.

Bijna alles dat je in een normale oven kan maken, kan je ook in een heteluchtfriteuse maken. Brood, friet, groenten, gebak, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk. Als je het maar oké vindt dat je kleinere porties moet maken. Heb je nog geen Airfryer? kies er dan een uit bij Bol.com.

Zeker nu de energie veel duurder is geworden is het een handig apparaat: hij is snel voorverwarmd, hoeft minder heet gezet te worden en de bereidingstijd is vaak korter. Een mooi excuus om er allerlei lekkere dingen mee te gaan maken.

De beste Airfryer recepten

Je kunt natuurlijk zelf recepten gaan verzinnen. Bijvoorbeeld met de tips die ik aan het einde van deze pagina heb neergezet. Maar dat hoeft niet want hier zijn mijn favoriete Airfryer recepten:

Gegrilde bonen en groenten

Vind je het moeilijk om elke dag voldoende groente te eten? Met deze Gegrilde bonen en groenten maak ik het je wel erg makkelijk. Een lekkere mix van sperziebonen, kidneybonen, paprika, wortel en rode ui. Snel gemaakt en super lekker.

Gegrilde bonen en groenten uit de AirFryer recept 950x500

Volkorenbrood

Om een lekker volkorenbrood te bakken heb je geen grote oven nodig. Dit volkorenbrood is ideaal voor een lekker ontbijt of lunch. Perfect van smaak, vol gezonde vezels en makkelijk te maken.

Volkorenbrood uit de Airfryer 950x500

Lasagne met champignons en courgette

Lasagne is één van die gerechten die bijna iedereen lekker vindt. Heb je geen groot gezin of wil je gewoon voor twee personen een kleine lasagne maken? Deze lasagne met champignons en courgette is dan helemaal perfect.

Airfryer lasagne met champignons en courgette 950x500

Mini appeltaartjes met spijs

Met een AirFryer maak je de lekkerste dingen. Het is gewoon een kleine snelle heteluchtoven. Dit heerlijke appel-kruimel gebak met amandelspijs past er bijvoorbeeld precies in.

Mini appeltaartjes met spijs uit de AirFryer 950x500

Paprika-prei-champignon quiche

Wist je dat je in de Airfyer ook een quiche kan bakken? Deze kleine paprika-prei-champignon quiche is makkelijk te maken en super lekker.

Paprika-prei-champignon quiche uit de Airfryer 950x500

Citroencake van amandelmeel

Wil je eens een wat minder standaard cake? Dan is deze citroencake van amandelmeel een heerlijke keuze. De cake is glutenvrij, doordat hij met amandelmeel is gemaakt en heeft een lekkere frisse citroensmaak.

Citroencake van amandelmeel uit de airfryer 950x500

Krentenbrood

Wil je dit krentenbrood bakken? Een grote oven heb je er niet eens voor nodig! Voor het werk hoef je het ook al niet te laten. Het mengen en kneden van de ingrediënten is namelijk maar een klein klusje.

Krentenbrood in de Airfryer bakken 950x500

Gekruide aardappels

Dit is een heerlijk bijgerecht: gekruide aardappelpartjes. Heerlijk met knoflook, kerrie en paprikapoeder. Vijf minuten voorbereiding, de Airfryer doet de rest. Zo eenvoudig kan het leven zijn.

Gekruide aardappels uit de Airfryer 950x500

Mini bananenbrood

Zoek je een bijzonder broodje voor een uitgebreid ontbijt of een lekkere lunch? Dan is dit mini bananenbrood uit de Airfryer helemaal perfect. 20 minuten voorbereiden, 20 minuten in de Airfryer. Zo snel kan je dit bananenbrood maken.

Mini bananenbrood uit de airfryer 950x500

Wit melkbrood

De smaak van dit witte melkbrood is rijk en romig. Ik vind dit brood perfect met een dikke laag boter en bijvoorbeeld pure chocoladehagelslag of pindakaas. Verrukkelijk!

Wit melkbrood uit de Airfryer recept 950x500

Zelf Airfryer recepten maken?

Wil je zelf iets verzinnen voor in de Airfryer? Gebruik bijvoorbeeld een bestaand recept als basis. Recepten voor de oven, of voor de frituurpan moet je natuurlijk wel aanpassen. Denk dan aan deze dingen:

  • Voor gerechten die je normaal in de frituurpan zou maken heb je vaak maar een paar eetlepels vet nodig. De temperatuur moet juist vaak hoger, naar 200 graden.
  • Voor ovengerechten is de bereidingstijd veel korter, soms maar de helft van de oventijd. Ook de temperatuur moet vaak wel 20 graden lager staan.
  • Afhankelijk van wat je maakt, zul je vaak ergens op 1/3 en 2/3 van de tijd even het mandje uit de Airfryer moeten halen, om het om te schudden.

Ook met deze tips zal je moeten uitproberen wat de juiste hoeveelheden, tijden en temperaturen zijn. Misschien is je eerste poging niet perfect, maar al snel zul je er steeds beter in worden.

Tips voor de aanschaf

De Airfryer bestaat eigenlijk nog niet eens zo lang. In 2010 bracht Philips de Airfryer op de markt. Hij werd daarna zo bekend dat we tegenwoordig alle heteluchtfriteuses van alle merken airfryers noemen.

Mijn eerste ‘Airfyer’ was van Tefal, de Actifry. Ik heb er veel plezier van gehad, maar hij had één groot nadeel. Er zat een soort draaiarmpje in, dat de ingrediënten door elkaar husselde. Alles werd er gelijkmatig bruin door, maar het vermaalde ook alles dat niet stevig was.

Wat dat betreft zijn de huidige modellen, met een mandje erin, toch beter. Met af en toe schudden krijg je ook gelijkmatig verhitte gerechten. Plus dat je er veel meer dingen in kan maken.

Heb je nog geen Airfryer? Zelf heb ik er nu een XXL model van Bourgini. Dit zijn dit de dingen waarop ik heb gelet bij de aanschaf:

  • De prijs; ik wilde niet de hoofdprijs betalen.
  • De omvang van het mandje. We zijn hier met 4 personen en ik wilde ook dat er kleine broden in zouden passen.
  • Hij leek me makkelijk schoon te houden. Ik zet de onderdelen overigens nooit in de vaatwasser.

De belangrijkste vragen blijven natuurlijk: ga je hem wel gebruiken, en heb je er wel plaats voor? Heel duur zijn Airfryers niet, maar als je hem niet gaat gebruiken is elk bedrag zonde.

Gegrilde bonen en groenten uit de AirFryer recept 800x800
Gegrilde bonen en groenten uit de AirFryer

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen