Lekker vers brood uit je eigen oven. Je huis gevuld met de geur van het bakken. Dat wil toch iedereen! Tijd dus om dit wit melkbrood uit de Airfryer te gaan bakken. Met dit recept gaat het zeker lukken.
In dit brooddeeg wordt melk gebruikt in plaats van water. De melk maakt het brood zachter en malser. Ook geeft het een mooie bruine korst en een wat betere houdbaarheid.
De smaak van het melkbrood is rijk en romig. Ik vind dit brood perfect met een dikke laag boter en bijvoorbeeld pure chocoladehagelslag of pindakaas. Verrukkelijk!
Brood bakken is heel erg makkelijk. Je hoeft er bijna niets voor in huis te hebben en het is maar weinig werk. Dit witte melkbrood uit de Airfryer is geen uitzondering. Bakken is een kwestie van precies alles afmeten, alle stappen volgen en dan komt het goed.
Bakken in de Airfryer
Ook voor dit recept vond ik het weer slim om de Airfryer te gebruiken. Deze bakt het brood op lagere temperatuur en in kortere tijd dan een gewone oven. Dat scheelt weer stroom, wat ik een groot voordeel vindt.
Zorg wel dat je een vorm gebruikt die in het mandje van je Airfryer past. In mijn geval is dat een quichevorm van 20 centimeter. Probeer het even uit voordat je gaat beginnen.
Ingrediënten
Voor een brood van 600 gram:
- 1 theelepel zout
- 400 gram patentbloem
- 2 theelepels droge gist
- 1 theelepel suiker
- 3 theelepels olijfolie
- 240 milliliter volle melk
Ook nodig:
- Airfryer – kies een Airfryer uit bij Bol.com
- 20 centimeter vorm (die in de Airfryer past)
Wit melkbrood uit de Airfryer recept
In dit filmpje zie je in hoe je dit witte melkbrood moet maken. Onder het filmpje vind je de volledige beschrijving in tekst.
Wit melkbrood uit de Airfryer maken
Benodigde tijd: 2 uren en 30 minuten
Zo maak je dit Airfryer witbrood:
- Melk opwarmen
Warm 240 milliliter volle melk op tot de melk lauw is (ongeveer 40 graden).
- Doe de ingrediënten in een kom
Pak een kom en doe daarin 1 theelepel zout, 400 gram patentbloem, 2 theelepels droge gist, 1 theelepel suiker en 2 theelepels olijfolie.
- Melk toevoegen en kneden
Was je handen. Giet de melk beetje bij beetje bij de droge ingrediënten, terwijl je ze met één hand mengt. Kneed het deeg dan 10 minuten. Aan het einde heb je een mooie elastische bol deeg.
- Eerste keer 60 minuten rijzen
Dek de kom af met een deksel of wat huishoudfolie. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Vorm invetten
Gebruik een kleine metalen vorm die in het mandje van je Airfryer past. Vet hem in met 1 theelepel olijfolie.
- Deeg rekken en vouwen
Pak een zijkant van het deeg en rek die een stuk uit. Vouw het uitgerekte stuk terug naar het midden van de deegbol. Draai de kom een stukje en herhaal dit met een andere punt. Net zolang tot het deeg weer wat compacter is (zie ook de film).
- Tweede keer 60 minuten rijzen
De onderkant van de bol is het nu het mooiste glad. Draai de bol deeg dus om en leg die gladde kant naar boven in de vorm. Dek de vorm af door de deegkom er ondersteboven overheen te zetten. Laat het deeg nogmaals 60 minuten rijzen.
- Deeg insnijden
Maak met een scherp mesje een paar ondiepe snedes in de bovenkant van het deeg.
- Bakken in de Airfryer
Verwarm de Airfryer 3 minuten voor naar 160 graden. Zet dan de vorm in het mandje van de Airfryer. Bak het brood 25 minuten op 160 graden.
- Afkoelen
Laat het brood een paar minuten in de vorm afkoelen. Haal het dan uit de vorm. Leg het brood op een rooster om verder af te koelen.

Tips voor het bakken
Hieronder vind je nog een paar tips voor het bakken van dit witbrood.
Het deeg kneden
In het begin van het kneden lijkt het of je veel te veel vocht gebruikt hebt. Het deeg is plakkering en blijft aan je handen plakken. Maak je geen zorgen, pas na een paar minuten heeft de bloem het vocht opgenomen.
Kneed ook vooral de aangegeven 10 minuten door. Ook als het al na 5 minuten lijkt of alle ingrediënten goed gemengd zijn. Door lang kneden wordt het deeg mooi elastisch en krijg je het mooiste brood.
Heb je weinig tijd?
Als je haast hebt dan is er één stap die je kan overslaan. Doe het deeg meteen na het kneden in de vorm en sla de tweede keer rijzen over. Dat scheelt toch weer een uur wachten.
Geen melk in huis?
Wil je een vegan witbrood of heb je toevallig geen melk in huis? Vervang dan de melk gewoon door lauwwarm water. Voeg dan ook een extra theelepel suiker toe om het wat beter te laten rijzen.
Bakken in een normale oven
Dit melkbrood kan je natuurlijk ook in een normale oven bakken. Zet de temperatuur op 180 graden en bak het brood 30 minuten. Hou het in de gaten en pas eventueel de baktijd een beetje aan.

Meer bakrecepten
Hou je van bakken en vind je dit witte melkbrood uit de Airfryer lekker? Kijk dan ook eens naar de andere bakrecepten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld dit makkelijk te maken mini bananenbrood uit de Airfryer.