Ken je de overeenkomst tussen Noord-Hollandse kaas, Gorgonzola en Roquefort? Het antwoord is dat het alle drie producten zijn met een door de Europese Unie erkende beschermde oorsprongsbenaming. Noord-Hollandse kaas is dus niet alleen bijzonder lekker, het is ook echt een uniek product! Daar wilde ik natuurlijk meer van weten.
Nederlanders worden niet voor niets kaaskoppen genoemd. Ons land kent een lange traditie van kaas maken. Het is misschien ook wat chauvinistisch, maar als ik in het buitenland op vakantie ben, mis ik de lekkere Hollandse kaas voor op het brood. Voor dit artikel proefde ik drie van deze traditionele Noord-Hollandse kazen, om te weten welke de lekkerste is.
Traditionele Noord-Hollandse kaas
Dat Noord-Hollandse kaas door de EU is uitgeroepen tot beschermd streekproduct, is best bijzonder. Het betekent dat deze kaas op een vaste traditionele wijze, uitsluitend in een bepaalde regio, geproduceerd mag worden.
De basis van de Noord-Hollandse kaas is natuurlijk de melk. De koeien moeten in Noord-Hollandse weiden grazen. De grond in deze uitgestrekte polders is van nature een beetje ziltig. Dit levert weidemelk op die heerlijk romig is.
Ook de kaasmakerij moet in Noord-Holland staan en de kaas volgens traditionele recepten bereiden. Noord-Hollandse kaas moet bijvoorbeeld minimaal 26 weken rijpen. Regelmatig draaien is essentieel voor gelijkmatige rijping. Hoogendoorn rijpt de kazen op houten planken en draait ze met de hand voor het beste resultaat.
Noord-Hollandse kaas proeven
De oorsprong van de Noord-Hollandse kazen is natuurlijk een mooi verhaal. Het belangrijkste blijft de smaak. Via Hoogendoorn Kaas ontving ik een Noord-Hollands kaaspakket met drie verschillende kazen: belegen, oude en overjarige kaas. Genoeg voor een flinke borrelplank. Meer dan genoeg voor de proeverij die ik voor mijn gezin gepland had.
Pittige Noord-Hollandse kaas
Deze kaas heeft 26 weken gerijpt en is daarmee de jongste die we probeerden. Het is een lekker romige kaas. Van de drie kazen heeft deze de minst extreme smaak. Mijn jongste zoon vindt dit de lekkerste. Deze zou ik kiezen als ik een lekker broodje kaas ga maken.
Oude Noord Hollandse kaas
Dat deze kaas minimaal één jaar heeft gerijpt proef je meteen. De kaas is wat harder maar toch ook nog romig. Een heerlijke oude kaas met een pittige nasmaak, die je lang blijft proeven. Dit is de favoriet van mijn vriendin. Dit is ook een perfecte kaas om geraspt in gerechten te gebruiken.
Extra overjarige Noord-Hollandse kaas
Dat dit echte een hele oude kaas is merk je en proef je. In de twee jaar dat deze kaas rijpt zijn de bekende eiwitkristallen erin ontstaan. Ze geven een heerlijke zoutige smaak aan de kaas. Dit is mijn favoriet voor op een luxe kaasplank, die je zeker een keer moet proeven.
Tot slot
Deze kaas die we in Nederland heel gewoon vinden, is dus eigenlijk best bijzonder. De Noord-Hollandse kazen smaken perfect en kan je voor van alles gebruiken. Gewoon op het brood, in gerechten of op een borrelplank. Logisch eigenlijk dat dit door de Europese Unie beschermd wordt.