Heb je een nieuw huis of ben niet meer tevreden over je huidige kuiken? Er zijn allerlei redenen waarom je op zoek kan zijn naar een mooie luxe keuken. Weet je niet hoe je die moet kiezen? Lees dan verder in dit artikel.

Voor mijn foodblog breng ik veel tijd door in de keuken. Daarin ben ik geen uitzondering. De keuken is één van de belangrijkste ruimtes in huis. Aan de keuze van een keuken mag je dus best wat tijd besteden, want wie wil er nou geen mooie luxe keuken?

De keuken is dé plek om eten te bereiden. Maar dat is niet het enige: ook aan de keukentafel brengen we veel tijd door. We eten er niet alleen, we doen er ook huiswerk, thuiswerk, knutselwerk en houden er goede gesprekken. Ook is het de plek voor veel gezellige borrels.

Voor zo’n belangrijke plek, mag je ook veel eisen hebben aan de inrichting en de kwaliteit. Ik hou erg van mooie luxe keukens met een strak design. Maar mijn keuken moet ook praktisch ingericht en degelijk zijn, ik wil er jarenlang plezier van hebben.

Op zoek naar een luxe keuken - koken 800x800

Op zoek naar een luxe keuken

Wat maakt een keuken mooi, handig en luxe? Dat is voor iedereen anders. Hieronder staan mijn tips voor hoe ik de keuze zou aanpakken.

Bepaal wat jij mooi vindt

Smaken verschillen en dat maakt dit meteen een lastige vraag. Zeker als je dat met meerdere personen moet beslissen. Twee dingen gaan je helpen om te bepalen wat je het mooist vindt.

De eerste zie je vaak op televisie in programma’s over wonen. Maak eens een moodboard. Zoek foto’s van keukens, keukenapparatuur en alles wat maar in een keuken hoort. Knip uit wat je mooi vindt en plak dat op een groot vel papier.

Een moodboard maken kan ook digitaal. Bijvoorbeeld met Pinterest. Daar vind je niet alleen oneindig veel afbeeldingen, je kan ze ook nog eens makkelijk toevoegen aan een ideeën bord.

Maak je het moodboard samen, dan kan je bijvoorbeeld om de beurt weghalen wat je echt niet mooi vindt. Wat overblijft is waar jullie smaken overlappen.

Mijn tweede tip: bekijk ook verschillende keukens in het echt. Bijvoorbeeld in een keuken showroom, maar ook gewoon als je toevallig bij mensen thuis bent. Zo krijg je meteen een idee van wat er te koop is en wat het ongeveer kost.

Wat is voor jou handig

Om te weten wat handig is, moet je weten wat je in de keuken wil doen. Eten, werken, koken? Met hoeveel mensen ben je er tegelijk. Dat bepaalt waar je de meeste ruimte voor nodig hebt: een enorme keukentafel, een kookeiland, of misschien veel apparatuur?

Bedenk ook wat je graag kookt, of welke dingen je nu erg mist. Kook je vooral eenvoudige dingen, of sta je uren in de keuken? Gebruik je de magnetron weleens? Heb je echt een stoomoven nodig?

Als je ongeveer weet wat je wil, vraag dan advies aan een keukenexpert. In een goede keukenwinkel krijg je vrijblijvend advies over de indelingen die bij je wensen passen.

Zorg dat je de maten van je keuken weet en weet waar de aansluitingen voor stroom, water en riool zitten. Dat bepaalt immers welke indelingen het meest eenvoudig te realiseren zijn.

Luxe keukens

Koop je een luxe keuken dan is dat een sieraad voor je huis. Kies voor een goed merk en degelijke materialen. Kies apparatuur van goede kwaliteit, zodat het lang meegaat.

Let ook op de aanleg. Ben je geen handige klusser, laat je dan helpen. Sloopwerk zou ik bijvoorbeeld wel zelf kunnen, maar alles daarna kan ik beter aan een expert over laten.

Mijn favoriete keuken heeft een strakke uitstraling en ziet er tegelijk gezellig en sfeervol uit. Geen eenvoudige combinatie. Ik zoek een keuken met strak design, die veel werkblad heeft, degelijk is en makkelijk schoon te houden. Hieronder zie je een voorbeeld van een SieMatic keuken van Goergen keukens, die ik om al die redenen erg mooi vind.

Op zoek naar een luxe keuken Goergen keukens SieMatic Pure 25
SieMatic Pure 25 keuken

Ben jij er al uit?

Volg je mijn tips dan ben je al een heel stuk verder in de aanschaf van een mooie keuken. Er is geen keuken die perfect is voor alle huishoudens. Neem dus even de tijd om te bedenken wat voor jou belangrijk is. Weet wat je zoekt, kies voor kwaliteit en een goede leverancier. Zo komt je tot de keuken die perfect voor jou is en waar jij heerlijk kan gaan koken!

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen