Aubergine, bleekselderij, paprika, tomaten, olijven en nog veel meer. In dit caponata recept komen heel veel verschillende smaken samen. Deze Italiaanse klassieker is een heerlijk bijgerecht, maar op getoast brood ook lekker om te eten als eenvoudig hoofdgerecht.
Zo’n lekker Italiaans gerecht, dat wil je natuurlijk proberen. Gelukkig is dit een makkelijk gerecht om te koken. Gewoon zo’n recept waar je telkens een paar dingen snijdt en toevoegt aan de pan. Heel relaxed koken vind ik dat. En dan is het resultaat ook nog eens hartstikke lekker!
Schrik niet van de lange lijst ingrediënten, een flink aantal heb je waarschijnlijk gewoon altijd in huis. Ik ben natuurlijk niet helemaal de gemiddelde kok, maar ik hoefde alleen voor de aubergine, bleekselderij, paprika, tomaten en rozijnen naar de winkel.
Caponata kan je koud of warm eten, maar warm heeft wel mijn voorkeur. Ook als je het een dag later opwarmt smaakt het nog perfect. Sterker nog, er zijn veel mensen die zeggen dat het dan nog lekkerder is.
Ingrediënten
Caponata voor 4 personen:
- 1 aubergine
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode paprika
- 2 rijpe tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 20 groene olijven
- 2 theelepels suiker
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel oregano
- 40 gram rozijnen (een handje)
Optioneel voor erbij:
- getoast (wit) desembrood (circa 8 boterhammen)
Caponata recept
Wil je zelf caponata koken? In dit korte filmpje zie je precies hoe dat moet. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Caponata maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je Italiaanse caponata:
- Ui, bleekselderij en paprika snijden
Snij 1 ui fijn. Snij 2 stengels bleekselderij in plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit 1 rode paprika. Snij de paprika in blokjes. Zet ze samen apart.
- Aubergine snijden en bakken
Snij 1 aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de aubergine 6 minuten tot de blokjes zacht zijn en verkleuren. Zet de aubergineblokjes even apart.
- Ui, bleekselderij, paprika en knoflook bakken
Zet de pan weer terug op middelhoog vuur. Doe er 1 eetlepel olijfolie in. Voeg de ui, bleekselderij en paprika toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg doe toe. Bak het geheel weer 6 minuten tot de groenten zacht zijn.
- Tomaten snijden
Terwijl de groenten bakken, snij je 2 rijpe tomaten in blokjes.
- Tomaat, suiker, rozijnen en azijn toevoegen
Doe de tomaten, 2 theelepels suiker, 40 gram rozijnen en 2 eetlepels rode wijnazijn toe. Laat de caponata 10 minuten zachtjes koken.
- Olijven halveren
Terwijl de caponata kookt halveer je alvast 20 groene olijven.
- Aubergine, olijven, basilicum en oregano toevoegen
Doe de aubergine weer terug in de pan. Voeg ook de olijven, 1 theelepel basilicum en 1 theelepel oregano toe. Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
- Zout en peper naar smaak
Breng de caponata op smaak met zout en peper.
Serveer de caponata op lekker getoast (wit) desembrood, of als bijgerecht.

Meer bijgerechten
Vind je deze caponta een leuk recept? Dan ben je vast benieuw naar alle andere bijgerechten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld deze heerlijke aardappelen met rozemarijn uit de oven.