5.0 van 1 stem

Aubergine, bleekselderij, paprika, tomaten, olijven en nog veel meer. In dit caponata recept komen heel veel verschillende smaken samen. Deze Italiaanse klassieker is een heerlijk bijgerecht, maar op getoast brood ook lekker om te eten als eenvoudig hoofdgerecht.

Naar het recept

Zo’n lekker Italiaans gerecht, dat wil je natuurlijk proberen. Gelukkig is dit een makkelijk gerecht om te koken. Gewoon zo’n recept waar je telkens een paar dingen snijdt en toevoegt aan de pan. Heel relaxed koken vind ik dat. En dan is het resultaat ook nog eens hartstikke lekker!

Schrik niet van de lange lijst ingrediënten, een flink aantal heb je waarschijnlijk gewoon altijd in huis. Ik ben natuurlijk niet helemaal de gemiddelde kok, maar ik hoefde alleen voor de aubergine, bleekselderij, paprika, tomaten en rozijnen naar de winkel.

Caponata kan je koud of warm eten, maar warm heeft wel mijn voorkeur. Ook als je het een dag later opwarmt smaakt het nog perfect. Sterker nog, er zijn veel mensen die zeggen dat het dan nog lekkerder is.

Caponata recept

5.0 van 1 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Porties

4

personen
Totale tijd

40

minuten

Aubergine, bleekselderij, paprika, tomaten, olijven en nog veel meer. In dit caponata recept komen heel veel verschillende smaken samen.

Ingrediënten

  • 1 aubergine

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 rode paprika

  • 2 rijpe tomaten

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels rode wijnazijn

  • 20 groene olijven

  • 2 theelepels suiker

  • zout naar smaak

  • peper naar smaak

  • 1 theelepel gedroogde basilicum

  • 1 theelepel oregano

  • 40 gram rozijnen (een handje)

  • Optioneel voor erbij
  • getoast (wit) desembrood (circa 8 boterhammen)

Recept

  • Ui, bleekselderij en paprika snijden
    Snij 1 ui fijn. Snij 2 stengels bleekselderij in plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit 1 rode paprika. Snij de paprika in blokjes. Zet ze samen apart.
  • Aubergine snijden en bakken
    Snij 1 aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de aubergine 6 minuten tot de blokjes zacht zijn en verkleuren. Zet de aubergineblokjes even apart.
  • Ui, bleekselderij, paprika en knoflook bakken
    Zet de pan weer terug op middelhoog vuur. Doe er 1 eetlepel olijfolie in. Voeg de ui, bleekselderij en paprika toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg doe toe. Bak het geheel weer 6 minuten tot de groenten zacht zijn.
  • Tomaten snijden
    Terwijl de groenten bakken, snij je 2 rijpe tomaten in blokjes.
  • Tomaat, suiker, rozijnen en azijn toevoegen
    Doe de tomaten, 2 theelepels suiker, 40 gram rozijnen en 2 eetlepels rode wijnazijn toe. Laat de caponata 10 minuten zachtjes koken.
  • Olijven halveren
    Terwijl de caponata kookt halveer je alvast 20 groene olijven.
  • Aubergine, olijven, basilicum en oregano toevoegen
    Doe de aubergine weer terug in de pan. Voeg ook de olijven, 1 theelepel basilicum en 1 theelepel oregano toe. Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Zout en peper naar smaak
    Breng de caponata op smaak met zout en peper.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de caponata op lekker getoast (wit) desembrood, of als bijgerecht.

Meer bijgerechten

Vind je deze caponta een leuk recept? Dan ben je vast benieuw naar alle andere bijgerechten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld deze heerlijke aardappelen met rozemarijn uit de oven.

Caponata recept 800x800
Caponata

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen