Home » Drinken » Speciaalbier

Eetman is natuurlijk voor een heel groot deel mijn digitale receptenboek. Maar voor speciaalbier maak ik minstens even graag plaats vrij. Ik kan er geen genoeg van krijgen, dus daarom nu een overzicht van alle lekkere bijzondere bieren.

Nu ik een tijd aan het bloggen ben viel het me op dat er erg veel lekkere biersoorten en bier gerelateerde artikelen op Eetman staan. IPA’s, Tripels, bierapps een bier- kaasfondue. Dit is echt een hobby onderwerp. Helaas waren ze een beetje lastig te vinden. Maar niet langer dus, want hieronder zie je het complete overzicht.

Speciaalbier overzicht

Omdat er zoveel biersoorten bestaan, is er volgens mij voor iedereen wel een lekker bier te vinden. De laatste jaren komt er meer en meer variatie.

IPA

Een biersoort met een verhaal. Een bier met extra hop, om daarmee beter houdbaar te zijn voor lange zeereizen. Daar komt ook de typische wat bitterdere smaak van.

BrewDog Punk IPA

Deze BrewDog Punk IPA was de hoofdprijs van een Pub quiz op mijn werk. Niet verkeerd, zeker niet omdat ik voor de afwisseling deze keer wel de winnaar was. Een mooie kans om dit bier een keer te testen.

Brewdog Punk IPA bier review 950x500

‘t IJ van de Duvel

Waar doet ‘t IJ van de Duvel jou aan denken? Een beetje bierliefhebber zal al snel denken aan lekker speciaalbier en dat klopt ook in dit geval. ‘t IJ van de Duvel is een zogenaamd Hazy IPA bier. Lekker fris blond bier, perfect voor de zomer.

t IJ van de Duvel review 950x500

Alcoholarme pale ale test

Drink je wel eens alcoholarm speciaalbier? Zo niet, dan moet je dat echt een keer doen. Ik probeerde een aantal verschillende soorten alcoholarme pale ale uit en was positief verrast. Allemaal waren het lekkere biertjes die je zeker met plezier zal drinken.

Alcoholarme pale ale test 950x500

Trippel

Stevige bieren met veel smaak en relatief veel alcohol. Deze lekkere bovengistende bieren zijn erg bekend van trapistenbrouwerij Westmalle. Ik hou ervan en daarom vind je hier een paar mooie voorbeelden.

Den Bangelijke tripel

Een tijdje terug had ik het geluk om met mijn collega’s naar Antwerpen te mogen gaan. Eén van de vele leuke momenten daar was een rondleiding door brouwerij ‘t Pakhuis. Daar dronken we een heerlijke Den Bangelijke tripel. Ik kan hem je aanraden.

Den Bangelijke tripel 950x500

Gerstewijn

Is het bier of is het wijn. Sommige bieren kan je gewoon jaren bewaren. Veel alcohol, veel restsuikers en een smaak die zich blijft ontwikkelen. Hertog Jan experimenteert er graag mee en dat kan ik dan weer proeven.

Hertog Jan Grand Prestige test

Lucky me! Ik kreeg twee flessen Hertog Jan Grand prestige opgestuurd, waarvan er een maar liefst zes jaar oud was. Zo kon ik zelf ervaren dat dit bier jarenlang bewaard kan worden en zich dan nog steeds qua smaak blijft ontwikkelen.

Hertog Jan Grand prestige bier test 950x500

Grand Prestige 2019 Jenever editie

2019 verschenen drie Hertog Jan bieren van de jenever editie. Gerijpt op de vaten van drie verschillende jenevers: Hooghoudt en Zuidam vaten, gebrouwen in samenwerking met deze Jenever makers. Leuk hoe dat drie hele verschillende bier opleverde.

Hertog Jan Grand Prestige 2019 Jenever editie landscape

Grand Prestige Hollandse wijn editie

Ik werd een beetje verrast doordat later in 2019 ook de speciale Hertog Jan Grand Prestige Hollandse wijn editie uit kwam. Ik las ergens dat de wijn editie langer moest rijpen dan verwacht, om goed op smaak te komen. Hoe dan ook, die wilde ik weer graag proeven.

Hertog Jan Grand Prestige 2019 Hollandse wijn 950x500

Grand prestige Whisky editie

In 2020 werden whisky vaten van vier verschillende whisky makers uit verschillende streken in Schotland gebruikt voor dit vatgerijpte bier. Er kwamen maar liefst vier verschillende varianten van de Whisky editie op de markt.

Grand Prestige Whisky editie alle flessen 950x500

Overige bieren

Het leuke van bier is dat er zo enorm veel verschillende soorten bestaan. Onderstaande bieren zijn een paar mooie voorbeelden.

Hacker Pschorr Münchner Hell

Eten, drinken en smaak zijn voor een belangrijk deel emotie. En dat is precies de reden dat ik op een bewolkte dag in Oostenrijk met zes halve liter flessen Hacker Pschorr Münchner Hell over de minigolfbaan liep te sjouwen.

Hacker Pschorr Munchner Hell pils flessen 950x500

De Kater Quadrupel

Op zoek naar lekkere bieren, kwam ik een stevig bier met een bijzondere naam tegen: De Kater Quadrupel van brouwerij De Koperen kat. Als Delftenaar ken ik deze locale brouwerij natuurlijk wel, maar dit bier nog niet. Tijd om te proeven dus.

De Kater Quadrupel Koperen Kat 950x500

Hertog Jan Weizener

Geen witbier en geen weizen. Voor de Hertog Jan Weizener hebben de brouwers van Hertog Jan de ingrediënten uit Belgisch Witbier en Duits Weizen gecombineerd. Ik vergeleek hem met een Hoegaarden en een Franziskaner Weissbier.

Hertog Jan Weizener bier 950x500

Voor speciaalbier liefhebbers

Geen bier maar wel leuk voor de bierliefhebbers zijn deze onderstaande artikelen.

Bier kaasfondue

De meeste kaasfondue recepten mengen kaas met wijn. Maar dat hoeft helemaal niet niet. Je kan ook een heerlijke bier kaasfondue maken. Ik maakte deze Bier kaasfondue met Belgisch blond bier en Belgische abdijkaas.

Bier kaasfondue met Belgische abdijkaas recept 950x500

Bierista biercursus

Al meer dan 2000 bierliefhebbers volgden inmiddels de biercursus van Bierista. Deze Bierista opleiding is volgens mij een hele leuke opleiding voor iedereen die een fan is van bier, graag speciaalbieren drinkt en er daarom meer over wil weten.

Bierista Bieropleiding scherm 1

Bols komt met een biertje

Onder het motto “Bols komt met een biertje” mocht ik meedoen aan een test van de zogenaamde kopstootjes. In dit geval van Bols jenever in combinatie met maar liefst 1040 verschillende soorten Nederlands speciaalbier. Proost!

Speciaalbier Joost mag het weten

Dare to Drink Different speciaalbieren

Een webwinkel die je uitdaagt om lekkere nieuwe biersoorten te ontdekken. Lijkt dat je wat? Ik probeerde een bierpakket van Dare to Drink Different uit. Hier lees je wat ik er van vond én tips voor het proeven van speciaalbieren.

Dare to Drink Different speciaalbieren - sfeerbeeld

Duvel art glass Morrison Schiffmacher

Wist je dat Duvel regelmatig kunstenaars uitnodigt om een originele versie van het bekende Duvel glas te maken? Deze keer werd een prachtig Duvel Art glass ontworpen door tatoo artist Morrison Schiffmacher.

Duvel art glass Morrison Schiffmacher 950x500

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen