Home » Drinken » Speciaalbier » Bols komt met een biertje

Onder het motto “Bols komt met een biertje” mocht ik meedoen aan een test van de zogenaamde kopstootjes. In dit geval van Bols jenever in combinatie met maar liefst 1040 verschillende Nederlandse speciaalbieren. Proost!

Have I died and gone to heaven? Dat was mijn eerste gedachte bij binnenkomst. Stel je voor: een zaal in een mooi oud scheepvaartmuseum. Aan de ene kant van de ruimte vier tafels met de verschillende soorten Bols jenever van ‘jong’ tot ‘6 jaar oud’. Aan de andere kant vier piramides vol met 1040 verschillende soorten bier. Gesorteerd van zeg maar “pils” aan de ene kant tot stevige quadrupel bieren aan de andere kant.

Zowel in de productie als in de smaak hebben bier en jenever veel overeenkomsten. Beide hebben graan als belangrijkste basis-ingrediënt en gebruiken kruiden als hop voor de smaak. Omdat veel ingrediënten hetzelfde zijn, worden bier en jenever al sinds de 17e eeuw vaak naast elkaar gebrouwen. Door het samen te drinken komen de ingrediënten beter tot hun recht dan alleen.

Bols jenever ‘pairen’

Ik stond er gelukkig niet alleen voor. Er waren 150 bierliefhebbers uitgenodigd. Importeurs, bier sommeliers, iemand die bier-reizen organiseert. Laat ik het maar samenvatten als: er was genoeg bier kennis in de zaal.

Om alle bier soorten te beschrijven zou te ver gaan. Bizar hoeveel keuze je eigenlijk hebt. Er bestaat zelfs een “Joost mag het weten” bier. Te gekke naam natuurlijk! Maar het ging niet om de naam. Het zoeken was naar welke combinaties van bier en Bols jenever elkaar qua smaak versterken. Voor de jenevers was de keuze uit:

  • Bols Jonge graangenever
  • Bols Zeer Oude Genever
  • Bols Corenwyn 2 jaar
  • Bols Corenwyn 6 jaar

Na een korte uitleg van ‘de meester distillateur’ gingen we aan de slag. Biertje pakken, bijpassende Bols jenever zoeken, proeven, cijfer geven. Het begrip keuzestress kreeg een hele nieuwe betekenis. Maar het was ook heel leuk om te proeven dat de theorie klopt. De Jongste jenever past het beste bij de wat lichtere bieren, de oudste jenever past beter bij een wat steviger bier.

And the winner is

Na afloop konden de stemmen geteld worden. Er was niet één specifiek bier dat ‘de beste combinatie’ opleverde. Maar wel specifieke combinaties die vaak als beste gekozen werden. Dit was de top 3:

  1. Weizen bier samen met de Bols Zeer Oude Genever 🥇
  2. Goede tweede was Bockbier samen met de Bols Corenwyn 6 jaar 🥈
  3. ‘Normaal’ pils samen met de Bols Jonge graangenever 🥉

Zelf had ik natuurlijk ook een favoriet: Bols Jonge graangenever samen met ‘Hop zij met ons’ van Jopen bier. Maar ook los vond ik de Bols Corenwyn 6 jaar erg lekker. Die heeft een lekkere zachte smaak, een beetje vanille achtig.

Bols jenever Joost mag het weten bier 1

Meer biertjes

Als je nog meer leuke en lekkere biertjes wilt leren kennen. Lees dan ook eens deze biertests op Eetman.nl:

Getagd in:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen