Witbier, dat ken je vast wel. Bijvoorbeeld van de bekende Belgische Hoegaarden biertjes. En wellicht ken je ook het Duitse Weissbier, maar dat is al wat meer voor de bierkenners. Op verzoek van Hertog Jan vergeleek ik deze week een Hoegaarden en een Franziskaner Weissbier met de Hertog Jan Weizener.
Aanleiding was een reeks documentaires die onderzoeksjournalist Joris Vermeer heeft gemaakt. Hij ging samen met Hertog Jan op zoek naar de oorsprong en achtergrondverhalen van Nederlandse bieren. Een van die bieren was dus de Hertog Jan Weizener. Een bier dat voor wat de smaak betreft een beetje tussen Witbier en Weissbier in zit.
De documentare van Joris Vermeer duurt een minuut of zeven. Ik vond hem erg leuk, dus als je hem wilt kijken, dan is hier de link. Je leert dan wat meer over het idee achter deze smaak-mix en je ziet ook wat meer van het maakproces.
De theorie
Met dank aan Wikipedia even kort de theorie.
Weissbier: bier gemaakt met een flinke hoeveelheid tarwemout. Het bier krijgt hierdoor fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel.
Witbier: ook dit is een tarwebier, maar de tarwe is niet gemout, er wordt meer hop gebruikt. Ook worden kruiden toegevoegd. Witbier is hierdoor wat bitterder. In de Hoegaarden die ik ontving zit bijvoorbeeld gedroogde koriander en sinaasappelschil.
Voor de Hertog Jan Weizener hebben de brouwers van Hertog Jan de ingrediënten uit Belgisch Witbier en Duits Weizen gecombineerd. Ook Hertog Jan doet hier gedroogde koriander en sinaasappelschil in.
Hertog Jan Weizener op de proef
In het pakket dat ik ontving, zaten alle drie de soorten bier die in de documentaire genoemd worden. Leuk natuurlijk om een keer te proeven of dit echt een smaak-mix van deze twee biersoorten op heeft geleverd.
Ik was erg benieuwd. Normaal drink ik meestal blond of trippel bier. Of gewoon een pilsje. Ik deed de test samen met mijn vriendin die vooral van pils houdt en eigenlijk helemaal niet van speciaalbieren. Alle respect voor haar, want ze herkende de smaak van koriander spontaan, zonder dat ik haar dat vooraf verteld had.
Alle drie zijn het lichte, wat troebele biertjes om te zien. De brouwers filteren het bier niet. Op het oog zie je weinig verschil. Ook in smaak zitten ze bij elkaar in de buurt. Toch waren er subtiele verschillen die we noteerden.
Het Franziskaner Weissbier: een klein beetje zuur, met een lekkere volle smaak. De geur deed een klein beetje aan de zee denken.
Het Hoegaarden Witbier: een milde smaak, lekker fris en niet te alcoholisch. Een beetje kruidiger en bitterder dan het Weissbier.
De Hertog Jan Weizener: de meest kruidige van de drie, smaakvol en je herkende de geur van de koriander er in.
Conclusie
Wij vonden de Hertog Jan Weizener een lekker bier. Lekker smaakvol en kruidig. Een bier om lekker op je gemak op te drinken.
[…] Hou je net zoveel van speciaalbier als ik? Naast de test voor Hertog Jan Grand prestige staan er nog meer biertests op eetman.nl. Bijvoorbeeld van de Belgische Den Bangelijke trippel en van de Hertog Jan Weizener. […]