Hou je van havermoutpap, maar weet je eigenlijk niet hoe simpel je dat zelf kan maken? Hier vind je het basisrecept en wat lekkere variaties.
Naar het receptHeb je zin in een heerlijk ouderwets ontbijtje? Ik altijd wel, maar ik ben dan ook een veelvraat. Wat ik wil, dat wisselt een beetje. Niet voor niets zeggen ze: afwisseling van spijs doet eten. Maar één ontbijt komt bij mij regelmatig terug op tafel: havermoutpap. Heerlijk!
Ook mijn kinderen vinden het heerlijk. Maar ze hebben een groot probleem. Als ik er niet bij ben, dan weet niemand in huis hoe simpel je havermoutpap kan maken. Een klein foutje in de opvoeding van hun moeder, die alle soorten pap verschrikkelijk vindt.
Je snapt het al: dit recept staat op Eetman.nl voor mijn kinderen en iedereen die dit supergezonde ontbijtje zelf ook wil kunnen maken!
Het recept hieronder is de voor meest simpele havermoutpap. Aan het einde van dit artikel staan wat lekkere variaties van wat je er aan kan toevoegen.
Havermout bereiden in een pan?
Heb je geen magnetron of wil je de havermout liever in een pan maken. Zo doe je dat:
- Breng de melk op een laag vuur aan de kook.
- Roer en dan de havermout doorheen. Blijf 2 minuten langzaam roeren.
- Zet het vuur uit en laat de havermoutpap nog 3 minuten staan.
- Roer er dan naar smaak suiker of honing doorheen.
Variaties voor de vulling
Voeg nadat de havermout gekookt heeft, of door de magnetron verwarmd is, wat extra ingrediënten toe. Bijvoorbeeld:
- gedroogd fruit, zoals rozijnen, krenten of (kleingesneden) dadels
- stukjes fruit zoals appel, banaan, druiven of mandarijn
- met een vijzel wat kleiner gemaakte noten, zoals hazelnoten of walnoten
Meer ontbijtjes
Zoek je nog meer lekkere ontbijt of lunch recepten? Dan moet je zeker ook even kijken op de pagina met recepten voor broodjes.