Heb jij al eens zelf oliebollen gebakken? Geen nood, want hieronder staat een uitstekend recept van een echte oliebollenbakker voor heerlijke oliebollen met krenten en rozijnen.

Dit is het recept, van een van die Hollandse helden, die op 31 december familie, vrienden, buren en bekenden voorziet van de heerlijkste verse oliebollen. Waar ik dus elk jaar de lekkerste verse oliebollen ga proeven. Vers uit de pan, nog een beetje warm en krokant.

Iedereen kent ze wel, die mannen of vrouwen die elk jaar weer honderden oliebollen staan te bakken. Niet voor zichzelf, maar voor de hele buurt. Na afloop eten ze er een paar zelf, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de eer en het goede doel. En daarom nu eerst mijn “ode aan de oliebollenbakkers”.

Ode aan de oliebollenbakkers

Je ken ze wel, zo’n vrouw of vent.
Oudjaarsdag is hun piekmoment.

De wekker wordt dan vroeg gezet.
Deze dag moeten ze vroeg uit bed.

Het beslag is al voor acht uur klaar.
Op de verwarming en rijzen maar.

Kachel en radio staan in de schuur.
Het bakken begint om negen uur.

Het aantal houden ze nauwkeurig bij.
Een nieuw record dat maakt hen blij.

Al spoedig verschijnt de eerste gast.
Die wordt op een verse bol verrast.

Het bakken gaat intussen door.
Neem er nog maar eentje hoor!

Deze oliebollen zijn het best.
Beter dan die van de rest.

De bakker is nu pas echt tevree.
Iedereen krijgt een zakje mee.

Dan ruimt hij alles rustig op.
De vloer moet wel even met wat sop.

Tot slot een biertje en een bol er bij.
Het is werk is klaar, de bakker blij.

Ingrediënten

Voor ongeveer 40 stuks:

  • 500 gram bloem
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 0,5 liter melk
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel suiker
  • 20 gram gist
  • poedersuiker

Om in te bakken:

  • 2 liter zonnebloemolie

Oliebollen recept

Een dag van te voren zet je de rozijnen en de krenten in een bak met water om te weken.

Op de dag je je wilt bakken maak je het beslag:

Verwarm de melk in een pan tot hij lauwwarm is (37 graden).

Doe de bloem, het zout, de suiker en de gist in een flinke kom. Voeg dan de lauwwarme melk toe. Mix het tot een glad beslag.

Laat de gewelde krenten en rozijnen uitlekken en schep ze dan door het beslag.

Doe een schone theedoek over de kom met beslag heen en zet die weg op een warme plaats om te rijzen. Bijvoorbeeld bij de verwarming.

Na een uur is het beslag in omvang verdubbeld en kan je gaan beginnen met bakken.

De oliebollen bakken

Verwarm de zonnebloemolie in een frituurpan tot 180 graden.

Doop twee eetlepels kort in de warme olie. Schep dan met de lepels een rond hoopje beslag uit de kom en laat het voorzichtig in de olie zakken. Herhaal dit tot er een aantal in de pan zitten. Bak er niet teveel tegelijk, want ze moeten wel los van elkaar kunnen liggen.

Wacht tot de onderkant goudbruin is en keer ze dan om met een schuimspaan.

Als ook de andere kant goudbruin is, dan haal je de ze met de schuimspaan uit de pan.

Leg ze dan op een stukje keukenpapier, zodat ze uit kunnen lekken.

Herhaal dit tot al het beslag op is.

Strooi naar smaak poedersuiker over de oliebollen. Eet smakelijk!

Oliebollen recept zelf bakken 2

Meer recepten

Vond je het oliebollen recept leuk en lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle snacks en gebak.

(Visited 152 times, 1 visits today)