Ga je dit jaar zelf oliebollen bakken? Wist je dat je daar helemaal geen oliebollenmix voor nodig hebt? Het ouderwets simpele oliebollen recept hieronder gebruikt gewoon bloem, gist, melk, zout en suiker. Want ook zonder speciale mix maak je de lekkerste oliebollen met krenten en rozijnen.

Ik kreeg dit recept van een van die Hollandse helden, die op 31 december familie, vrienden, buren en bekenden voorziet van de heerlijkste verse oliebollen. Een van die plaatsen waar ik dus elk jaar de lekkerste verse oliebollen ga proeven.

Vers uit de pan zijn ze het lekkerst, nog een beetje warm en krokant 😋.

Ingrediënten

Voor ongeveer 40 oliebollen:

  • 500 gram bloem
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 0,5 liter melk
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel suiker
  • 20 gram gist
  • poedersuiker

Om in te bakken:

  • 2 liter zonnebloemolie

Oliebollen recept

Zo maak je oliebollen met krenten en rozijnen:

  1. Voorbereiding

    Een dag van te voren zet je de rozijnen en de krenten in een bak met water om te weken.

  2. Op de dag je je wilt bakken maak je het beslag:

  3. Verwarm eerst de melk in een pan tot hij lauwwarm is (37 graden).

  4. Doe daarna de bloem, het zout, de suiker en de gist in een flinke kom. Voeg dan de lauwwarme melk toe. Mix het geheel tot een glad beslag.

  5. Laat de gewelde krenten en rozijnen uitlekken en schep ze dan door het beslag.

  6. Doe een schone theedoek over de kom met beslag heen en zet de kom dan weg op een warme plaats om te rijzen. Bijvoorbeeld bij de verwarming.

  7. Na een uur is het beslag in omvang verdubbeld en dan kan je gaan beginnen met bakken.

  8. Oliebollen bakken

    Verwarm eerst de zonnebloemolie in een frituurpan tot 180 graden.

  9. Doop twee eetlepels kort in de warme olie. Schep dan met de lepels een rond hoopje beslag uit de kom en laat het voorzichtig in de olie zakken. Herhaal dit tot er een aantal oliebollen in de pan zitten. Bak er niet teveel tegelijk, want ze moeten wel los van elkaar kunnen liggen.

  10. Wacht tot de onderkant goudbruin is en keer ze dan om met een schuimspaan.

  11. Als ook de andere kant goudbruin is, dan haal je de ze met de schuimspaan uit de pan.

  12. Leg ze dan op een stukje keukenpapier, zodat ze uit kunnen lekken.

  13. Herhaal dit tot al het beslag op is.

Strooi naar smaak poedersuiker over de oliebollen. Eet smakelijk!

Oliebollen recept zelf bakken

Ode aan de oliebollenbakkers

Tot slot mijn eerbetoon aan die mannen en vrouwen die elk jaar weer honderden oliebollen staan te bakken en waarvan ik dan weer elk jaar geniet.

Ze bakken niet voor zichzelf, maar voor de hele buurt. Na afloop eten ze er een paar, maar daar gaat het ze niet om. Het gaat om de eer en het goede doel.

Daarom mijn “ode aan de oliebollenbakkers”:

Je ken ze wel, zo’n vrouw of vent.
Oudjaarsdag is hun piekmoment.

De wekker wordt dan vroeg gezet.
Deze dag moeten ze vroeg uit bed.

Het beslag is al voor acht uur klaar.
Op de verwarming en rijzen maar.

Kachel en radio staan in de schuur.
Het bakken begint om negen uur.

Het aantal houden ze nauwkeurig bij.
Een nieuw record dat maakt hen blij.

Al spoedig verschijnt de eerste gast.
Die wordt op een verse bol verrast.

Het bakken gaat intussen door.
Neem er nog maar eentje hoor!

Deze oliebollen zijn het best.
Beter dan die van de rest.

De bakker is nu pas echt tevree.
Iedereen krijgt een zakje mee.

Dan ruimt hij alles rustig op.
De vloer moet wel even met wat sop.

Tot slot een biertje en een bol er bij.
Het is werk is klaar, de bakker blij.

Oliebollen recept zelf bakken 2

Meer recepten

Vond je het oliebollen recept leuk en lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen