Ga je dit jaar zelf oliebollen bakken? Wist je dat je daar helemaal geen oliebollenmix voor nodig hebt? Het ouderwets simpele oliebollen recept hieronder gebruikt gewoon bloem, gist, melk, zout en suiker.
Ook zonder speciale mix maak je de lekkerste oliebollen met krenten en rozijnen. Ik kreeg dit recept van een van die Hollandse helden, die op 31 december familie, vrienden, buren en bekenden voorziet van de heerlijkste verse oliebollen. Eén van die plaatsen waar ik dus elk jaar de lekkerste verse oliebollen ga proeven.
Vers uit de pan zijn oliebollen het lekkerst, nog een beetje warm en krokant 😋. Bewaar ze anders luchtdicht en warm ze een dag later op in de oven.
Ingrediënten
Voor ongeveer 15 grote of 30 kleine oliebollen:
- 100 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 0,5 liter melk
- 500 gram bloem
- 5 gram zout
- 1 theelepel suiker
- 7 gram droge gist (of 20 gram verse gist)
- poedersuiker
Om in te bakken:
- 2-3 liter zonnebloemolie (of zonnebloem frituurolie)
Oliebollen bakken recept
In deze film zie je hoe makkelijk je zelf oliebollen met krenten en rozijnen maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Zelf oliebollen maken
Benodigde tijd: 2 uren.
Zo maak je oliebollen met krenten en rozijnen:
- Rozijnen en krenten 1 dag vooraf laten weken
Eén dag voor dat je gaat bakken zet je de rozijnen en de krenten in een bak met water om te weken.
- Melk verwarmen
Verwarm eerst de melk in een pan tot hij lauwwarm is (ongeveer 37 graden).
- Beslag maken
Doe daarna de bloem, het zout, de suiker en de gist in een flinke kom. Voeg dan de lauwwarme melk toe. Mix het geheel tot een glad beslag.
- Krenten en rozijnen toevoegen
Laat de gewelde krenten en rozijnen uitlekken en schep ze dan door het beslag.
- Eén uur rijzen
Doe een schone vochtige theedoek over de kom met beslag heen. Zet de kom dan weg op een warme plaats om te rijzen. Bijvoorbeeld bij de verwarming of op een pan met warm water. Na een uur is het beslag in omvang verdubbeld en dan kan je gaan beginnen met bakken.
- Zonnebloemolie verhitten
Vul intussen je frituurpan met schone zonnebloemolie (of zonnebloem frituurolie). Verwarm de frituurpan naar 180 graden.
- Beslag in de olie scheppen
Doop een ijsschep of een speciale oliebollenlepel of twee lepels, kort in de warme olie. Schep dan een rond hoopje beslag uit de kom en laat het voorzichtig in de olie zakken. Herhaal dit tot er een aantal oliebollen in de pan zitten. Bak er niet teveel tegelijk, want ze moeten wel los van elkaar kunnen liggen.
- Omkeren
Wacht tot de onderkant goudbruin is en keer ze dan om met een schuimspaan. Dat is na ongeveer 3 tot 4 minuten.
- Uit laten lekken
Als ook de andere kant goudbruin is, dan haal je de oliebollen met een schuimspaan uit de pan. Leg ze op een stukje keukenpapier, zodat ze uit kunnen lekken. Nu kunnen de volgende oliebollen gebakken worden, tot het beslag op is.
Strooi naar smaak poedersuiker over de oliebollen. Eet smakelijk!

Tips voor het oliebollen recept
Nog wat tips voor bij het zelf maken van oliebollen:
- Ga je echt veel oliebollen bakken, maak het beslag dan in emmers. Gebruik nieuwe emmers of maak ze anders heel goed schoon.
- De maat van de ijsschep bepaalt hoeveel oliebollen je krijgt. Ik gebruik een ijsschep van 6 centimeter en eindig dan met ongeveer 15 mooie grote oliebollen.
- Probeer elke keer dezelfde hoeveelheid beslag te scheppen. Bijvoorbeeld door de ijsschep langs de rand van de beslagkom omhoog te halen. Zo krijg je allemaal even grote oliebollen, die ook even lang moeten bakken.
- Bak niet teveel oliebollen tegelijk, want ze moeten nog wel los van elkaar omgedraaid kunnen worden.
- Kijk of de oliebollen aan beide kant en even bruin geworden zijn. Draai ze eventueel nog een keer om en laat ze nog een minuutje bakken.

Ode aan de oliebollenbakkers
Tot slot mijn eerbetoon aan die mannen en vrouwen die elk jaar weer honderden oliebollen staan te bakken en waarvan ik dan weer elk jaar geniet. Ze bakken niet voor zichzelf, maar voor de hele buurt. Na afloop eten ze er een paar, maar daar gaat het ze niet om. Het gaat om de eer en het goede doel. Daarom mijn:
Ode aan de oliebollenbakkers
-/-
Je kent ze wel, zo’n vrouw of vent.
Oudjaarsdag is hun piekmoment.
De wekker op zeven uur gezet.
De bakkers moeten vroeg uit bed.
Het beslag is al om acht uur klaar.
Op de verwarming en rijzen maar.
Kachel en radio staan in de schuur.
Het bakken begint om negen uur.
Het aantal houden ze nauwkeurig bij.
Een nieuw record dat maakt hen blij.
Al spoedig verschijnt de eerste gast.
Die wordt op een verse bol verrast.
Het bakken gaat intussen door.
Neem er nog maar eentje hoor!
Deze oliebollen zijn het best.
Beter dan die van de rest.
De bakker is nu pas echt tevree.
Iedereen krijgt een zakje mee.
Dan ruimt hij alles rustig op.
De vloer moet even met wat sop.
Tot slot een biertje en een bol erbij.
Het is werk is klaar, de bakker blij!

Meer recepten
Vind je het oliebollen recept leuk en lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle snacks en gebak.
Super!! En je dicht ook niet slecht Joost… Daar zie ik mn moeder met haar emmer vol deeg naar de garage gaan en een oude theedoek om haar hoofd
… Ieder jaar weer het zelfde mn moeders oliebollen waren top…… En mn vader kon goed dichten….. Ik woon sinds 44 jaar 1 uurtje van de schweizer grens.. Maar heb dit jaar weer een holl traditie… In huis gehaald dank zei jouw Rezept….
Haha ja dat gedicht is mooi he; omdat het gewoon klopt . Leuk dat je ze gemaakt hebt, als je gewoon een kleine portie maakt dan ben je ook geen uren bezig.