Ga je dit jaar zelf oliebollen bakken? Wist je dat je daar helemaal geen oliebollenmix voor nodig hebt? Het ouderwets simpele oliebollen recept hieronder gebruikt gewoon bloem, gist, melk, zout en suiker.
Wil je oliebollen met krenten en rozijnen maken? Let dan op, zet die alvast een dag van tevoren in wat water om te wellen. Ook dat lees je ik het makkelijke recept hieronder. Z
Naar het receptOok zonder speciale mix maak je de lekkerste oliebollen met krenten en rozijnen. Ik kreeg dit recept van één van die Hollandse helden, die op 31 december familie, vrienden, buren en bekenden voorziet van de heerlijkste verse oliebollen. Eén van die plaatsen waar ik dus elk jaar de lekkerste verse oliebollen ga proeven.
Versgebakken oliebollen zijn de beste!
Vers uit de pan zijn oliebollen het lekkerst, nog een beetje warm en krokant 😋. Wil je de oliebollen toch bewaren: bewaar ze dan luchtdicht en warm ze een dag later op in de oven of de magnetron.

Tips voor bakken van oliebollen
Nog wat tips voor bij het zelf maken van oliebollen:
- Ga je echt veel oliebollen bakken, maak het beslag dan in emmers. Gebruik nieuwe emmers of maak ze anders heel goed schoon.
- De maat van de ijsschep bepaalt hoeveel oliebollen je krijgt. Ik gebruik een ijsschep van 6 centimeter en eindig dan met ongeveer 15 mooie grote oliebollen.
- Probeer elke keer dezelfde hoeveelheid beslag te scheppen. Bijvoorbeeld door de ijsschep langs de rand van de beslagkom omhoog te halen. Zo krijg je allemaal even grote oliebollen, die ook even lang moeten bakken.
- Bak niet teveel oliebollen tegelijk, want ze moeten nog wel los van elkaar omgedraaid kunnen worden.
- Kijk of de oliebollen aan beide kant en even bruin geworden zijn. Draai ze eventueel nog een keer om en laat ze nog een minuutje bakken.

Ode aan de oliebollenbakkers
Tot slot mijn eerbetoon aan die mannen en vrouwen die elk jaar weer honderden oliebollen staan te bakken en waarvan ik dan weer elk jaar geniet. Ze bakken niet voor zichzelf, maar voor de hele buurt. Na afloop eten ze er een paar, maar daar gaat het ze niet om. Het gaat om de eer en het goede doel. Daarom mijn:
Ode aan de oliebollenbakkers
-/-
Je kent ze wel, zo’n vrouw of vent.
Oudjaarsdag is hun piekmoment.
De wekker op zeven uur gezet.
De bakkers moeten vroeg uit bed.
Het beslag is al om acht uur klaar.
Op de verwarming en rijzen maar.
Kachel en radio staan in de schuur.
Het bakken begint om negen uur.
Het aantal houden ze nauwkeurig bij.
Een nieuw record dat maakt hen blij.
Al spoedig verschijnt de eerste gast.
Die wordt op een verse bol verrast.
Het bakken gaat intussen door.
Neem er nog maar eentje hoor!
Deze oliebollen zijn het best.
Beter dan die van de rest.
De bakker is nu pas echt tevree.
Iedereen krijgt een zakje mee.
Dan ruimt hij alles rustig op.
De vloer moet even met wat sop.
Tot slot een biertje en een bol erbij.
Het is werk is klaar, de bakker blij!

Meer recepten
Vind je het oliebollen recept leuk en lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle snack recepten.
Super!! En je dicht ook niet slecht Joost… Daar zie ik mn moeder met haar emmer vol deeg naar de garage gaan en een oude theedoek om haar hoofd
… Ieder jaar weer het zelfde mn moeders oliebollen waren top…… En mn vader kon goed dichten….. Ik woon sinds 44 jaar 1 uurtje van de schweizer grens.. Maar heb dit jaar weer een holl traditie… In huis gehaald dank zei jouw Rezept….
Haha ja dat gedicht is mooi he; omdat het gewoon klopt . Leuk dat je ze gemaakt hebt, als je gewoon een kleine portie maakt dan ben je ook geen uren bezig.