Home » Drinken » Speciaalbier » Hertog Jan Grand prestige test

Lucky me! Ik kreeg twee flessen Hertog Jan Grand prestige opgestuurd, om zelf te ervaren dat dit een heerlijk bier is. Maar dat niet alleen: dat dit bier jarenlang bewaard kan worden en zich dan nog steeds qua smaak blijft ontwikkelen.

De grap was dat de ene fles van 2018 was en de andere fles uit 2012. Dus die laatste was maar liefst zes jaar oud. Dat is wel eens wat anders dan de normale korte houdbaarheid die op een normaal flesje pils staat.

Wat Hertog Jan Grand prestige is, dat kan je mooi op in dit filmpje van Hertog Jan zelf bekijken. Kort samengevat is Grand prestige een bier dat met vier verschillende mouten wordt gebrouwen, een gerstewijn met een fruitige geur een bitterzoete afdronk, waarin smaken als caramel, cacoa en koffie te proeven zijn. Althans dat is de theorie. Met de jaren wordt het bier wat zoeter en iets minder bitter.

In de winkel vond ik overigens alleen de nieuwe flessen. Om aan een Hertog Jan Grand prestige van 6 jaar oud te komen, zal je dus geduld moeten hebben. Nu kopen en dan zes jaar bewaren. Een goede investering overigens. Ik zag op Marktplaats een 5 jaar oude fles voor 25 euro aangeboden worden. Daar kan mijn spaarrekening niet tegenop! Een normaal 0,3 liter flesje kost overigens ongeveer € 1,50. Eigenlijk helmaal niet duur voor zo’n bijzonder speciaalbier.

Hertog Jan Grand prestige test

De flessen zijn natuurlijk al een feest om op tafel te zetten. Een grote donkere 0,75 liter fles, met een champagne kurk er op. Het oog wil ook wat. Als je ze inschenkt, dan heb je een zwaar donker bruin/rood bier voor je. Een bier met circa 10 procent alcohol. Echte bieren om lekker op je gemak op te drinken. Van beide soorten Hertog Jan blijft de smaak lekker lang in je mond hangen.

Hertog Jan Grand prestige is vatgerijpt en heeft ook daarom een lekkere geur. Ruik je aan de kurk van de Grand prestige van 2012, dan lijkt het wel of je aan een wijnkurk ruikt. Die heeft een lekkere fruitige geur. Het is altijd moeilijk om een smaak goed te benoemen. Koffie, fruit, drop, we schreven van alles op. De meesterbrouwer zal er wel om moeten lachen.

Het bier uit 2012 heeft duidelijk meer geur, is wat zoeter en fruitiger. De vraag is natuurlijk of dat nu meer, of juist minder lekker is. De meningen waren hier in huis verdeeld. Beide zijn lekker, maar wel op een verschillende manier. Mijn persoonlijke voorkeur was overigens voor de nieuwe Grand prestige.

Conclusie

Dit zijn de betere dilemma’s. Allebei de Grand prestige flessen waren erg lekker. Moet je het bier nu nieuw drinken of juist bewaren? Ik zou toch zeggen: probeer zelf ook eens om aan zo’n mooie oude fles te komen en ga het lekker zelf vergelijken. Dan heb je zeker een leuke avond!

Hertog Jan Grand prestige bier test 800x800
Hertog Jan Grand prestige vatgerijpt

Meer biertests

Hou je net zoveel van speciaalbier als ik? Naast de test voor Hertog Jan Grand prestige staan er nog meer biertests op eetman.nl. Bijvoorbeeld van de Belgische Den Bangelijke trippel en van de Hertog Jan Weizener.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen