Home » Nieuws » Vegetarische shoarma test

Worden jullie ook altijd zo blij van een lekker broodje shoarma? Ik wel en daarom vind ik het extra leuk dat ik er achter ben gekomen dat er ook vegetarische shoarma te koop is. Meerdere soorten zelfs. Maar welke is nu de lekkerste? Tijd dus voor de grote vegetarische shoarma test!

Mijn plan was om zoveel mogelijk soorten shoarma met elkaar te vergelijken. Ik dacht dat de keuze wel enorm zou zijn. Dat viel eigenlijk wel tegen. Wie weet had ik niet zondag einde dag op pad moeten gaan. Vier winkels bezocht ik en toch eindigde ik met maar drie verschillende soorten vegetarische shoarma. Plus een pakje ‘normale’ shoarma van varkens vlees. Ja, je leest het goed, als flexitariër kan ik die natuurlijk gewoon in het vergelijk meenemen, als referentie.

Voor de vorm nam ik nog wat sla mee, die kon samen met wat uienringen en en knoflooksaus op de pitabroodjes. Lang leve de digitale radio kon mooi “Turk FM” aan voor de muziek aan. Green idee wat ze zongen, maar goed voor die zaterdag laat  na het stappen shoarma stemming. Pure nostalgie!

Vegetarische shoarma test

Meteen maar weer even een disclaimer. Dit is natuurlijk geen wetenschappelijk en statistisch verantwoord onderzoek. Mijn proef-pannel bestond natuurlijk weer uit vrouw en kinderenen dat is natuurlijk maar een kleine club. Verder deden we wel semi-wetenschappelijke objectieve dingen zoals: behalve ik wist niemand welke merk op zijn broodje zat. De volgorde was geheel toevallig gekozen. Verder waren de porties telkens gelijk en noteerde iedereen wat hij van het uiterlijk en van de smaak vond. De uitslag is een gemiddelde van de scores die gegeven werden.

De deelnemers

Alle vegetarische shoarma soorten waren op basis van soja-eiwit. De verpakkingen allemaal 175 gram. Het verschil zat hem dus in de prijs, de mate waarin het qua uiterlijk op vlees shoarma leek en -het meest belangrijk- de mate waarin het lekker gekruid en smaakvol was. Dit waren de verschillende soorten shoarma en wat we er van vonden:

Veggie chef (€ 3,01)

Deze shoarma van Jumbo lijkt qua uiterlijk redelijk op vlees shoarma. Veel stukken zijn een beetje aan de grote kant en zien er een beetje bleek uit. Tegelijk zitten er ook een soort kleine kruimels tussen. Gemiddeld een cijfer 6 voor het uiterlijk. De smaak was ruim voldoende, al hadden er iets meer kruiden in mogen zitten.

  • Uiterlijk: 6
  • Smaak: 7+

Vandaag vegetarisch (€ 2,89)

Deze shoarma komt van Albert Heijn. Redelijk van kleur, maar ook weer een mix van wat grotere rechte stukken en kleine korreltjes. Deze vegetarische shoarma leek wat ‘vetter’ en daardoor wel wat meer op vlees-shoarma. De smaak vonden we goed en lekker gekruid.

  • Uiterlijk: 6
  • Smaak: 8-

Vegetarische Kip-shoarma (€ 3,99)

Ook de Vegetarische slager maakt shoarma. Hij ziet er wat vreemd uit. Grote rechte stukken die een beetje aan patat doen denken. Ze zijn wel lekker stevig van structuur en de smaak is ook meer dan prima. Veel lekkerder dan ze er uit zien.

  • Uiterlijk: 4
  • Smaak: 7,5

Varkens shoarma (€ 1,00)

Ik zet hem er toch maar even bij. Het prijsverschil is groot met de vegetarische shoarma’s. Het leuke is dat iedereen hem heel erg op echte shoarma vond lijken, maar dat niemand dat met zekerheid opschreef. Wel: “lijkt heel erg echt” en “smaakt ontzettend echt”.

  • Uiterlijk: 9-
  • Smaak: 8,5

Conclusie

Wat ons betreft was het een geslaagde test. Ja de varkens shoarma smaakte het meest echt en was heel goedkoop. Maar daar ging het ons niet om. Het goede nieuws is dat we alle vegetarische shoarma’s ruim voldoende tot zelfs goed vonden smaken. Wil je vegetarische shoarma kopen in plaats van vlees: geen probleem, het is echt heel lekker.

Wat ons betreft was er ook een winnaar. De Vandaag vegetarisch shoarma van Albert Heijn scoorde het best qua smaak, en was ook het minst duur. Maar ben je toevallig in een andere supermarkt: geen zorgen, je kan niet echt een foute aankoop doen.

Vegetarische shoarma test pan

Andere tests

Op eetman.nl staan wel vaker test van vleesvervangers. Ben je geïnteresseerd? Kijk bijvoorbeeld een naar deze:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen