Home » Recepten » Snacks en gebak » Recepten met kastanjes

Wist je dat je sommige kastanjes, die je gewoon op straat of in het bos vindt kan eten? Ik verzamelde daarom de leukste recepten met kastanjes, waaronder natuurlijk de bekendste: gepofte kastanjes.

Kastanjes zijn zelfs gezond. Ze bevatten weinig vet en veel koolhydraten. De tamme kastanje is een beetje zoet en volgens sommigen een lekkernij. Daarom verzamelde ik voor jou een aantal lekkere recepten met kastanjes.

De recepten vind je via de links bij het recept. Het recept voor gepofte kastanjes, staat helemaal aan het einde van dit artikel. Dat is echt iets om een keer op een herfstachtige middag met je kinderen te maken.

Wij vonden het zoeken en poffen erg leuk om te doen. De gepofte kastanjes zelf vonden we maar matig. Smaken verschillen zal ik maar zeggen.

Kastanjes zoeken

Met ons gezin waren we een weekend in een StayOkay hostel. Dat doen we dat best vaak. Om de beurt kiezen we een hostel uit en dan gaan we daar een weekend naar toe. Je moet er wel zelf even de lakens om je matras doen en je bord na het ontbijt naar de keuken brengen, maar verder zijn de hostels heel okay. Sterker nog: je ontbijt er heerlijk en aan de bar schenken ze de lekkerste speciaalbieren voor een prikkie.

Deze keer waren we in StayOkay Apeldoorn. Aan de rand van het bos en 30 minuten wandelen van het centrum van de stad. Tijdens een boswandeling zochten we eetbare tamme kastanjes. Al snel zagen we een enorme oude kastanjeboom. Op de grond lagen heel veel kastanjes, die nog niet door de schapen opgegeten waren. Al snel was iedereen druk aan het verzamelen. “We bewaren alleen de grootste en de bruinste. We willen alleen kwaliteit!” riept mijn zoon. Zo was iedereen weer lekker in de natuur bezig.

Tamme kastanjes

Let op als je zelf kastanjes gaat verzamelen dat je tamme kastanjes moet hebben. Dat zijn de kastanjes die van die grote aantallen dunne stekels hebben. Dat zijn de kastanjes die ook op de foto bij dit artikel staan. Wilde kastanjes kan je niet eten. Ze zijn bitter en je krijgt en buikpijn van.

De leukste recepten met kastanjes

Ik zocht naar bijzondere recepten met kastanjes, want ik was benieuwd wat andere mensen allemaal bedacht hadden. Ik werd niet teleurgesteld. Hier zijn de leukste recepten met kastanjes die ik tegen kwam:

Ken jij ook een bijzonder vegetarisch recept met kastanjes? Laat het me even weten via het reactie veld.

Recept kastanjes poffen

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je gepofte kastanjes:

 1. Schil verwijderen

  Haal de stekelige schil van de kastanjes af. In de schil zitten meestal drie kastanjes. Bewaar alleen de lekkere grote kastanjes.

 2. Oven voorverwarmen

  Verwarm de oven voor op 200 graden.

 3. Snij een kruis in de kastanjes

  Snij met een scherp mes een kruis in de kastanjes. Dit voorkomt dat ze ‘ontploffen’ bij het bakken. Leg ze dan op een bakplaat met het kruis naar boven.

 4. Bakken in de oven

  Zet de kastanjes in de oven voor 10 tot 15 minuten. Als de kastanjes open zijn gegaan, dan zijn ze gaar.

 5. Zout erover

  Haal de kastanjes dan uit de oven. Strooi er een klein beetje zout overheen voor wat extra smaak.

 6. Afkoelen in een theedoek

  Leg ze nog even op een theedoek en vouw die dicht. Dan kunnen de gepofte kastanjes nog even nagaren en afkoelen, want ze zijn heel heet.

 7. Velletje verwijderen

  Als ze afgekoeld zijn, dan pel je het velletje van de geposte kastanje, zodat je de binnenkant op kan eten.

Recepten met kastanjes aan boom 800x800
Tamme kastanjes aan de boom

Meer recepten voor kinderen

Koken met kinderen is altijd leuk en je leert ze er ook het eten een beetje meer mee waarderen. Zoek je nog meer leuke recepten om met je kinderen te maken, kijk dan ook eens op de pagina met recepten voor snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen