Home » Nieuws » iPhone voor food foto’s

Ben je een food fan? Maak je vaak foto’s van je eten? De kans is groot dat je daar vaker je telefoon voor gebruikt, dan een fototoestel. De afgelopen week heb ik vooral mijn iPhone voor food foto’s gebruikt, zodat ik je nu mijn beste tips kan geven.

Natuurlijk heb ik als blogger ook een grote en zware spiegelreflexcamera. Handig voor thuis, maar ik neem hem niet graag mee. Veel te veel gedoe. Als ik op pad ben gebruik ik liever mijn iPhone XS. Die is perfect voor het maken van foto’s en ik kan er nog mee bellen ook 😁.

Heb je al een iPhone, of wil je zelf ook wel een iPhone kopen, ik kan het je aanraden! Zo niet, dan niet getreurd, want de meeste tips zijn ook geschikt voor andere toestellen.

iPhone voor food foto’s

5 tips

Hieronder staan aan aantal tips om je foto’s mooier te krijgen. Maar laat je zeker niet frustreren als je ze niet allemaal altijd kan toepassen. Soms zit je in een donker hoekje in een restaurant en heb je niet alles onder controle. Geen nood, gewoon lekker foto’s blijven maken met de middelen die je wel beschikbaar hebt.

Tip 1: wissel van perspectief

Speel eens met de plaats waar je de telefoon houdt. Van voor, opzij, bovenaf. Van tevoren kan je vaak niet voorspellen wat de leukste foto oplevert. Een voorbeeld zijn de twee foto’s hieronder. Bij de ene hield ik de iPhone heel laag, plat over de tafel heen. Bij de andere hield ik hem recht boven de fruitschaal. Het resultaat zijn twee totaal verschillende foto’s.

iPhone voor food foto's perspectief boven
Foto van boven
iPhone voor food foto's perspectief voor
Foto van voor

Tip 2: speel met de portret stand

Een van de leukste verbeteringen aan de nieuwe iPhones is de aanwezigheid van de Portret stand. Speel er mee om te zien wat het beste werkt. In het algemeen: bij goed licht gebruik je de portret stand, bij weinig licht gebruik je de normale stand (zonder zoom). De onderstaande twee foto’s gingen mij om de portobello op de voorgrond. Door de portret stand te gebruiken, viel de portobello veel meer op.

iPhone voor food foto's portret stand uit
Portret stand aan
iPhone voor food foto's portret stand uit
Portret stand uit

Tip 3: licht van opzij

Meestal is de food foto het mooiste als het licht van opzij of zelfs een beetje schuin van achteren komt. Dat geeft mooi contrast en schaduw. Dat is dus totaal anders dan de meeste portret foto’s daar wil je meestal geen contrast (lees rimpels) in het eindresultaat. Kijk maar weer eens naar de fruitschaal hier onder. De foto waar het licht van opzij komt is veel minder plat en daardoor interessanter.

iPhone voor food foto's licht van opzij
Licht van opzij
iPhone voor food foto's licht van voren
Licht van voren

Tip 4: toch kunstlicht? Apps to the rescue!

Dikke kans dat je een deel van je foto’s maakt in kunstlicht. Bijvoorbeeld als je in een restaurant zit en een salade met geitenkaas hebt besteld (hint: zie de foto hier onder). Food foto’s maak je het beste met natuurlijk, een beetje difuus licht. Een goede fotolamp kan ook, maar verder liever geen kunstlicht. Het slechtst? Dat moet toch wel de TL-balk zijn. En die nou net boven mijn aanrecht hangen 😢.

In ieder geval: gebruik je iPhone voor food foto’s en je hebt automatisch ook een perfecte tool om foto’s te bewerken bij je. Daarmee kan je nog heel wat redden aan een matige foto. Het mooiste is als je de kleuren weer een beetje normaal kan krijgen. Er zijn genoeg apps waarmee je de foto kan nabewerken. Er is altijd wel een filter waarmee de kleuren er weer natuurlijk uit kan laten zien.

iPhone voor food foto's kunstlicht onbewerkt
Kunstlicht onbewerkt
iPhone voor food foto's kunstlicht bewerkt
Kunstlicht bewerkt

Tip 5: gebruik niet teveel apps

Als je je iPhone voor food foto’s gebruikt, dan zijn er heel veel Apps om de foto’s mee na te kunnen bewerken. Installeer er vooral niet teveel. Beter leer je goed werken met een klein aantal apps. Zelf gebruik ik vaak de Foto’s app die standaard op de iPhone staat. Ook ben ik een grote fan van Enlight, maar helaas is de versie zonder abonnement, die ik heb, niet meer te krijgen. Mijn favoriete aanpassingen? Dat zijn het bijsnijden van de foto, spelen met verschillende filters, het toevoegen van een vignet effect, een beetje extra kleur geven, wat extra contrast. Het is vooral een beetje spelen en goed kijken wat werkt.

Tot slot

Je zag het al aan de tips hierboven. Gebruik gerust je iPhone voor food foto’s. Het toestel zelf maakt al hele mooie foto’s, maar als je het lot een handje helpt, dan kan je er nog veel meer uit halen. Speel een beetje met het licht, speel een beetje met de compositie. Kijk wat het mooiste is en gooi de rest van de foto’s weg!

Heb je trek gekregen van alle foto’s en zin om te gaan koken. Kijk dan ook eens naar mijn tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen