Home » Nieuws » Vegetarisch koken tips

Eetman.nl bestaat inmiddels al een paar jaar. Inmiddels weet ik behoorlijk wat over vegetarisch koken. Op internet heb ik honderden gerechten van anderen bekeken en een groot deel daarvan uitgeprobeerd. Dit stukje gaat dan ook over een belangrijke vraag: waarom lijkt het ene recept nou aantrekkelijk en lekker en sla je het andere recept over?

Hoe kan je lekker vegetarisch koken? Want gewoon het vlees weglaten uit een bestaand recept is natuurlijk niet voldoende. En wat doe je met vleesvervangers? Nooit kopen, of zijn ze juist heel handig?

Over het algemeen kan je op internet wel informatie vinden over wat eten nu precies lekker maakt. Op InfoNu.nl bijvoorbeeld: zoet is lekker, vet is lekker. En het eten moet ook een goede textuur hebben (denk aan mals, zacht, luchtig, of knapperig). Dat is vast allemaal waar en omdat vlees niet zoet is, kan het dan hooguit nog het vet of de textuur zijn die je mist.

Vegetarisch koken - bruschetta met tomaat

Lekker vegetarisch koken

Veel wijzer ben je nu nog niet. Hier zijn daarom alvast mijn vijf tips voor goede vegetarische recepten, met bij elke tip een paar voorbeelden.

Bite

Lekker eten gaat niet alleen om de smaak. Zeker zo belangrijk is de structuur van het eten. Je wilt iets om lekker op te kauwen. Vlees geeft dat, maar dat kan natuurlijk niet in je vegetarische recepten. Er zijn heel veel alternatieven te bedenken. Iets krokants of stevigs om op te kauwen, zoals boontjes, paddestoelen, noten, nacho’s , stevig brood, etc.

Kruiden

Naast de ‘bite’, voegt vlees natuurlijk ook smaak aan de maaltijd toe. Het is dan ook geen toeval dat in veel lekkere vegetarische recepten verhoudingsgewijs veel kruiden gedaan worden. Wees niet te zuinig met de kruiden en gebruik, als je ze voor handen hebt, ook verse ingrediënten en kruiden.

Fun

Iedereen houdt er van: pannenkoeken, chips, patat, lekkere broodjes, pizza. Maak het eten leuk door er bijvoorbeeld een pizza, wrap, tortilla bij te maken. Of doe er een sausje bij of over. Wat de vulling of topping ook is, het gerecht zal bij voorbaat al positief ontvangen worden.

Presentatie

Door de week, als er haast is, dan kan dit natuurlijk niet altijd. Maar als je even tijd hebt, zet niet de pan met alles al door elkaar gehusseld op tafel. Maar maak er wat moois van! Dat doen de restaurants ook niet voor niets.

Gezond

In mijn blog besteed ik er weinig aandacht aan, maar het is natuurlijk belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je geen belangrijke voedingstoffen mist. Zeker als je echt helemaal geen vlees of dierlijke producten eet, moet je daarover nadenken. Er is voldoende informatie over te vinden. Een goed begin hiervoor is te kijken op voedingscentrum.nl.

Vegetarisch koken met vleesvervangers

Toen ik net met dit blog begon, dacht ik altijd: waarom zou een vegetariër nou een vleesvervanger willen eten. Heb je jezelf voorgenomen om geen vlees meer te eten en dan zou je behoefte hebben aan iets dat er op lijkt! Een beetje alsof je een elektronische sigaret neemt, of nicotinepleisters om af te kicken van je verslaving.

Vivera vegetarische biefstuk test 950x500
Vivera vegetarische biefstuk

Vleesvervangers zijn goed

Het grappige is dat ik die mening over vleesvervangers ook vaak hoor van andere mensen, vegetariërs en niet vegetariërs. Terwijl mijn mening erover juist is veranderd. Vleesvervangers zijn goed! Nou ja, niet allemaal natuurlijk, maar er zijn er heel wat die je prima in je vegetarische recepten kan gebruiken. Waarom? Ik ga het je hieronder uitleggen.

Gemak

Meestal vind ik het leuk om te koken en zeker als ik de tijd heb, dan is dat het geval. Maar: zo is het leven niet altijd. Net uit je werk, de kindjes moeten naar de sportvereniging, je wilt zelf graag nog een rondje hardlopen (ja dat bestaat). Niet de ideale omstandigheden om eens op je gemak groenten te gaan staan snijden en iets culinairs te gaan koken. Een prima moment om kant en klaar vegetarische Indische balletjes of zo in de pan te mikken. Dat is wel zo snel.

Bezoek

Laten we eerlijk zijn. Als vegetariër krijg je natuurlijk ook fanatieke vleeseters op bezoek. Dikke kans dat je ze niet kan foppen, maar wie weet. Ik at pas vegetarische shoarma die bijna niet van echt was te onderscheiden. Of doe vegetarisch gehakt door je spaghetti Bolognese. Knappe jongen die dan het verschil doorheeft.

Lees de vijf tips

Ik begon dit stukje met vijf tips voor wat er nodig is voor goede vegetarische recepten:

  • Bite
  • Kruiden
  • Fun
  • Presentatie
  • Gezond

Dikke kans dat de makers van een vleesvervanger op een of andere manier ook daar mee bezig zijn. Bijvoorbeeld ‘bite’ dat is nou precies iets dat vlees aan een gerecht geeft en wat daar aantrekkelijk aan is. Veel vleesvervangers bootsen op zijn minst de bite van vlees na. Maar ook zitten er vaak veel eiwitten in en zijn ze met een beetje geluk lekker gekruid. Of ze zien ze er uit als iets dat je associeert met ‘lekker’ zoals bitterballen.

Conclusie

Kortom er kunnen allemaal prima redenen zijn, om een vleesvervanger te gebruiken. Probeer er gewoon een paar uit. Je merkt vanzelf wat je lekker vindt. En gebruik eventueel een van de tests op Eetman.nl als inspiratie, bijvoorbeeld deze:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen