Home » Recepten » Hoofdgerechten » Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen

Een avondje kaasfonduen, wie houdt er niet van. Je kunt er eindeloos mee variëren. Een hele goede combinatie vind ik deze kaasfondue met Gruyere en Jong belegen. Hij is lekker en makkelijk om te maken.

Iedereen kan een kaasfondue maken. Het is een kwestie van de kazen raspen en door de wijn smelten. Lekker makkelijk. Dan nog even het brood, groenten, of wat je maar in de kaas wilt dippen snijden. Dat gaat wel lukken toch?

Voor de dips heb je oneindig veel keuze. Kies gerust je eigen snacks om in de kaas te dopen. Ananas, paprika, champignons, brood, tomaat, wat je maar wil. Brood is daarvan wel mijn grote favoriet, dus dat zou ik zeker erbij doen.

Een kaasfondue is overigens ook heel geschikt om ‘s zomers buiten te eten. Dat is eens wat anders dan de standaard barbecue.

Hoogendoornkaas

Hoogendoorn kaas bestaat inmiddels al ruim 80 jaar. Er is dus een goede kans dat je ze van de wekelijkse markt kent. Maar de markt is niet de enige plek waar je hun kazen kan kopen. De Zwitserse Gruyere en de oer-Hollandse Boeren jong belegen kaas voor deze kaasfondue bestelde ik in hun webshop hoogendoornkaas.nl. Lekker en makkelijk!

Het leuke van Hoogendoorn Kaas is dat het een echt familiebedrijf is. Kwaliteit staat er voorop. Voor de Hollandse kazen gebruiken ze een eigen rijpingshuis in Waddingsveen. Daar rijpen de kazen op traditionele wijze. Zo krijgen ze een heerlijke karakteristieke smaak. In totaal kan je meer dan 100 verschillende kazen bij Hoogendoorn kaas kopen.

Alcoholvrije kaasfondue

Voor iedereen met jonge kinderen, of die geen alcohol wil drinken: maak je er geen zorgen over. De alcohol verdampt grotendeels tijdens het koken, dus dat is sowieso geen groot probleem. Toch gebruik ik voor de zekerheid ook graag alcoholvrije witte wijn. Alcoholvrije wijnen worden steeds beter en in de kaasfondue zul je het verschil nauwelijks proeven.

Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen - ingredienten 1 feb 2023 Uitgelicht
Ingrediënten voor kaasfondue

Ingrediënten

Kaasfondue voor 4 personen:

  • 300 gram gruyere kaas
  • 300 gram jong belegen kaas
  • 300 milliliter droge (alcoholvrije) witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel maizena
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel citroensap

Dips bijvoorbeeld:

  • stukjes brood (bijvoorbeeld: stokbrood, desembrood, donkerbruin stokbrood)
  • cherry tomaatjes
  • rode paprika
  • soepstengels
  • appels (elstar)

Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen recept

In dit filmpje zie je in hoe je deze makkelijke kaasfondue kan maken. Onder het filmpje vind je de volledige beschrijving in tekst.

Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen maken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je de kaasfondue:

  1. Dips klaarzetten

    Snij de dips in niet al te kleine stukken (ongeveer 3×3 centimeter), die je straks door de kaas kan halen.

  2. Maizena met wijn mengen

    Meng in een bakje 1 eetlepel maizena met 3 eetlepels witte wijn.

  3. Kaas raspen

    Rasp 300 gram gruyere kaas en 300 gram jong belegen kaas met een grove rasp.

  4. Kaas door de wijn mengen

    De voorbereiding doe je het beste op je gewone fornuis. Breng 250 milliliter witte wijn aan de kook in de fonduepan. Smelt de kaas er beetje bij beetje door. Roer het intussen met een houten of plastic lepel.

  5. Knoflook, maizena en citroensap erbij

    Pers 1 teen knoflook door de kaas. Voeg het maizena mengsel en 1 eetlepel citroensap toe. Verwarm het nog twee minuten totdat een gladde gebonden fondue ontstaat.

  6. Zwarte peper erbij

    Maak het kaasmengsel tot slot op smaak met vers gemalen zwarte peper.

  7. Serveren

    Zet de fonduepan op niet al te hoog vuur op tafel. Haal de dips met een fonduevork door de kaas.

Eet smakelijk!

Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen feb 2023 800x800
Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen

Meer gerechten met kaas

Vind je de Kaasfondue met Gruyere en Jong belegen lekker? Kijk dan ook eens naar deze feestelijke vegetarische recepten met kaas:

Of verzin zelf een recept. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen