Home » Nieuws » Welke specerijen horen bij de Antilliaanse keuken?

De Antilliaanse keuken is een mengelmoes van invloeden. Wat de oorsprong van de Antilliaanse keuken is en welke specerijen daarbij horen lees je hier.

Wie zich verdiept in de Antilliaanse keuken, zal ontdekken dat er weinig traditionele recepten bestaan. Sowieso zitten er grote verschillen in de verse groente- en fruitsoorten die er kunnen groeien. Op de bovenwindse eilanden is het veel vochtiger en groener dan op de droge benedenwindse eilanden. De oorspronkelijke bevolking was vooral daar afhankelijk van producten uit Venezuela. De Antillen zijn door de eeuwen heen wat betreft hun kookkunst sterk beïnvloed door het buitenland, waaronder Nederland en Spanje.

Lokale ingrediënten

Ondanks dat de Antilliaanse keuken een mengelmoes van allerlei invloeden is, bestaat er nog steeds een basis van ingrediënten die lokaal kunnen worden verbouwd. Daarbij moet worden gedacht aan bruine bonen en mais, maar ook cassave, zoete aardappels en aardnoten. Als groente en fruit heeft men de beschikking over papaja, avocado’s en ananas. De meest gebruikte kruiden zijn oregano, basilicum en ruku. Als je traditionele Antilliaanse gerechten wilt bereiden kun je die kruiden aanschaffen bij Van Beekum kruiden. Ze zijn leverbaar in gedroogde vorm, waardoor ze een lange houdbaarheid hebben.

Welke specerijen horen bij de Antilliaanse keuken - Ruku Uitgelicht
Ruku

Producten uit en rond de zee

Een grote traditie wat betreft vleesproducten hebben de Antillen van oorsprong niet. Vanwege de ligging werden er veel producten uit de zee gegeten en gejaagd op dieren die zich op en rond het strand bevinden. Daarbij kun je denken aan schelpdieren, vis, leguaan, eend en kalkoen. Doordat de Hollanders lang de scepter hebben gezwaaid over de bevolking van de Antillen zijn er veel invloeden vanuit het buitenland doorgedrongen in de Antilliaanse keuken. Dat leidt tot een interessante mengelmoes aan gerechten, waarvan er enkele worden besproken.

Hollandse invloed

Een Antilliaans gerecht waar de invloed uit Holland duidelijk terug te vinden is, is Keeshi Yena. De basis voor dit gerecht is een Edammer kaas. Die wordt uitgehold en krijgt vervolgens een vulling van tomaat, rozijnen, uien, paprika’s en madam jeanette pepers. Het vlees dat in de vulling wordt verwerkt is kip, die sterk is gekruid met verschillende kruiden en specerijen. Tenslotte worden piccalilly, worcestershiresaus en ketjap manis toegevoegd, voordat het gerecht in de oven wordt gebakken. De garnering bestaat uit cashewnoten.

Antilliaanse snack

De meeste toeristen die in De Antillen komen kennen Pastechi wel. Dat zijn simpele deegballetjes, die oorspronkelijk werden gegeten bij het ontbijt. De vulling bestaat uit restjes van de maaltijd van de vorige dag, of groente, kip of vlees. Pastechi betekent pasteitjes. De hapjes worden warm geserveerd, nadat ze zijn gefrituurd in olie. Vanwege de toeristen wordt Pastechi tegenwoordig ook verkocht als snack vanuit kleine tentjes langs de weg. Voor de Antillianen is dat een methode om wat geld bij te verdienen.

Welke specerijen horen bij de Antilliaanse keuken - Oranjestad 800x800
Oranjestad

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen