Een lekkere espresso. Ik zal niet zeggen dat je me er wakker voor mag maken, maar het scheelt weinig. Zeker op een vrije dag is de koffiemachine mijn eerste doel in de ochtend. Voor een koffie fan zoals ik is mooi dat er ook heel veel gerechten en dranken zijn met koffie als ingrediënt. Hieronder vind je een paar lekkere voorbeelden van koken met koffie.

Eigenlijk is koffie een beetje een vreemd ingrediënt. Er is immers niet één specifieke smaak die bij koffie hoort. Afhankelijk van het soort bonen, de wijze van branden, de versheid, hoe je de koffie zet en ongetwijfeld nog veel meer factoren, zal de smaak van de koffie anders zijn. Bitterder, zuurder, zoeter, subtiele fruitsmaken. De echte koffie-experts kennen veel verschillen. Gelukkig zullen die verschillen minder uitmaken als de koffie in een gerecht verwerkt.

Duurzame koffie

Wat zeker een verschil maakt is als je duurzame koffiebonen of duurzame koffiecups gebruikt. Bijvoorbeeld Direct Trade koffie, die met veel minder tussenschakels van de boer komt. Die krijgt dan een hogere en meer eerlijke prijs. Dat kan betere kwaliteit opleveren, maar sowieso is dat een fijne gedachte als je er koffie mee maakt.

Koken met koffie - IJskoffie maken met ahornsiroop Uitgelicht
IJskoffie met ahornsiroop

Koken met koffie

Op Eetman staan een aantal lekkere recepten met koffie als ingrediënt. De koffie geeft er een extra, beetje bittere, smaak aan. De exacte manier waarop je de koffie zet, of welke bonen je gebruikt maakt bij het koken weinig uit. Meestal gebruik ik er mijn espressomachine voor, maar soms is juist oploskoffie het meest geschikt omdat dit geen vocht toevoegt.

  • Espresso-chocolade cupcakes – Koffie en chocola passen qua smaak heel erg goed bij elkaar. Reden te meer om cupcakes te maken en daarin zowel pure chocolade als espresso koffie te verwerken.
  • Roomijs met stracciatella koffie slagroom – Een eenvoudig dessert waarbij oploskoffie (het poeder) en geschaafde chocolade voor een heerlijke slagroom zorgt. Die past perfect bij walnoot roomijs en chocolade roomijs.
  • IJskoffie met ahornsiroop – Voor lekkere ijskoffie hoef je niet naar Starbucks. Met espresso, ahornsiroop, volle melk en ijsblokjes maak je gewoon zelf ijskoffie.
  • Borstplaat met koffie – Borstplaat ken je waarschijnlijk als zoete traktatie bij het Sinterklaasfeest. In plaats van vanille aroma kan je er ook heel goed oploskoffie in gebruiken voor een lekkere smaakvariatie.
  • Espresso karamel milkshake – Een aardbeien milkshake heb je vast al eens geproefd. Deze milkshake is heel wat anders, hij combineert koffiesmaak en karamelsmaak. Samen is dat gewoon super lekker.
  • Sticky toffee pudding – Ook in de cake van deze Engelse klassieker gaat wat oploskoffie voor extra smaak. Een goede tegenhanger voor de warme zoete saus en slagroom waarmee hij geserveerd wordt.
oken met koffie - Espresso karamel milkshake recept 800x800
Espresso karamel milkshake

Wat is jouw favoriet?

Heb jij ook een favoriet recept met koffie erin? Zet het dan in de reacties onder dit artikel. Ik ben beniewd. Wie weet kan ik het een keer gaan koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen